Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναλαμπή με αφορμή τα 25 δισ. του ΤΧΣ

Πρόσκαιρη ανάσα παίρνουν οι τράπεζες μετά την εισροή των πρώτων 25 δισ. προς το ΤΧΣ. Προς τις 730 αντέδρασε νωρίτερα ο ΓΔ, προς τις 285 ο 20άρης. Kέρδη για Εθνική, Κύπρου, ΟΠΑΠ. Απώλειες για ΔΕΗ.

Αναστροφή της τάσης με αιχμή το γύρισμα των τραπεζών. Χωρίς να αυξάνεται σημαντικά ο τζίρος, βασικοί δείκτες και μετοχές ενισχύονται σταδιακά μετά τις 15.10-15.15, με τον Γενικό Δείκτη οριακά πάνω από τις 730 (1,44%) και τον FTSE 20 να ενισχύεται κατά 1,45%, προς τις 286 μονάδες.

Ο τζίρος παραμένει από τους χαμηλότερους της χρονιάς καθώς μετά βίας προσεγγίζει τα 17 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 15.35, από τα οποία 3,7 στην Εθνική Τράπεζα και 3,2 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank. Άλλο 1,7 εκατ. ευρώ έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα υποχωρούσε σε νέα ιστορική ελάχιστη τιμή στα 2,91 ευρώ.

Αντιθέτως ισχυροποιείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση για , πάνω από τα 14,50 ευρώ, ενώ κερδίζουν πόντους ο ΟΠΑΠ κι ο ΟΤΕ αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Τιτάν κι η Βιοχάλκο.

Χρηματιστηριακές πηγές αποδίδουν την αντίδραση στη ρηχότητα της αγοράς, στην επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων αλλά και στην επιβεβαίωση των πληροφοριών πως αύριο εκταμιεύονται τα 25 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν στο ΤΧΣ.

Αυτή η εξέλιξη προφανώς αίρει μια σημαντική εκκρεμότητα που ταλανίζει τον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο δεν κλείνει το ουσιώδες, ανοιχτό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο κλάδος προφανώς και… ανασαίνει από την εισροή των 25 δισ., χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως η πραγματική οικονομία θα πρέπει να περιμένει ρευστό σε εύθετο χρόνο.

Με αφορμή αυτά τα νεότερα, είναι εύκολο σε μια τόσο ρηχή αγορά ισχυρά χέρια να τραβήξουν βασικούς δείκτες και μετοχές λίγο υψηλότερα. Ωστόσο, δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας για τη βραχυμεσοπρόθεσμη φορά των τραπεζών και του Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v