Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσδοκώντας τραπεζική ανάσταση...

Μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το νέο τοπίο στον τραπεζικό κλάδο το ΧΑ πολύ δύσκολα θα κινηθεί υψηλότερα των ισχυρών αντιστάσεών του. Μπαλαντέρ οι εκλογές. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Στο δρόμο 1.000 εργαζόμενοι κάθε μέρα, νέο ρεκόρ ανεργίας (21,8%) τον Ιανουάριο.
Δυστυχώς αυτός είναι ο… Γολγοθάς του ενεργότερου τμήματος του πληθυσμού της χώρας και δυστυχώς παρά τις περί της ανάπτυξης εξαγγελίες αυτό είναι το… πασχαλινό δώρο του συστήματος στις νεότερες γενιές.

Και το χειρότερο είναι πως τη στιγμή όπου το πολιτικό σύστημα… σκιαμαχεί εν όψει της κρισιμότερης εκλογικής αναμέτρησης (στη νεότερη ιστορία του τόπου) ελάχιστα μόνο αναφέρονται για τα φλέγοντα ζητήματα της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ουσιαστικής εξόδου από την κρίση.

Χρηματιστηριακά το Χ.Α. καταγράφει εδώ και μήνες όσα συμβαίνουν στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία. Με την υποχώρηση του Ftse 20 και του τραπεζικού δείκτη σε ιστορικά χαμηλά, συνεπεία της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της δραματικής απομείωσης της πραγματικής αξίας των ομίλων.

Μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το νέο τοπίο στον κλάδο, το Χ.Α. πολύ δύσκολα θα κινηθεί υψηλότερα των ισχυρών αντιστάσεών του. Πρακτικά, για τον Γενικό Δείκτη οι 850 μονάδες και για τον 20άρη οι 350 παραμένουν εμπόδια ανυπέρβλητα και ζητούμενη για τη συνέχεια είναι η αποφυγή καταγραφής νέων ελάχιστων τιμών.

Μέχρι τώρα οι 621,71 για τον ΓΔ και οι 236,32 μονάδες παραμένουν τα χαμηλά σημεία αναφοράς για το ΧΑ και υπό προϋποθέσεις ο υπό διαμόρφωση ιστορικός πυθμένας του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Τα όσα έγιναν τις τελευταίες συνεδριάσεις απλά επιβεβαίωσαν όσα λίγο ως πολύ είναι γνωστά στην κοινότητα μας. Η ευχέρεια των «ισχυρών χεριών» να μοχλεύσουν τις τράπεζες (και με την συνδρομή θυγατρικών και φιλικών αμοιβαίων & χαρτοφυλακίων), η προνομιακή πληροφόρηση ορισμένων, η βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου, η επιχειρούμενη διαφοροποίηση μεμονωμένων εισηγμένων (κυρίως εξαγωγικού προσανατολισμού ) έγιναν εμφανή για ακόμη ένα χρηματιστηριακό κύκλο.

Που όμως παρά την ακραία αντίδραση της 10/4 δεν οδήγησε σε ανοδική διάσπαση των 300-305 μονάδων ( για τον Ftse20) ενώ τα νεότερα από το υπουργικό συμβούλιο (της 11/4) που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης (για λίγο) της ανακοίνωσης των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ακύρωσαν την βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Το πιθανότερο είναι, πως εάν τα «ισχυρά χέρια» βεβαιωθούν για ενδεχόμενες ευνοϊκές προς αυτούς αποφάσεις, όρους θα επιχειρήσουν να ξανά «τραβήξουν» τράπεζες και ΧΑ υψηλότερα.

Με την προεκλογική περίοδο να είναι η πιο σύντομη των τελευταίων 10ετιών η αγορά (τουλάχιστον) δεν θα ταλαιπωρηθεί επί μακρόν από μία ανούσια αντιπαράθεση των…δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Το ΧΑ δεν θα εγκλωβιστεί για πολύ στις κενές περιεχομένου εξαγγελίες (κυρίως) των Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ που ακόμη και τώρα δεν αρθρώνουν λέξη για τα ουσιώδη.

Αναμφίβολα το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει (και) την βραχυπρόθεσμη τάση ενώ οι μετεκλογικές εξελίξεις θα ωθήσουν (ή βυθίσουν ) το χρηματιστήριο. Σε ενδιαφέρον θέμα των Στέφανου Κοτζαμάνη- Γιώργου Σαββάκη ακτινογραφείται η προεκλογική συμπεριφορά του ΧΑ στις προηγούμενες αναμετρήσεις αν και αυτή τη φορά διακυβεύονται πολλά περισσότερα.

Πρακτικά οι όποιες ουσιαστικές κινήσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν «παγώσει» και μόνο σε βραχύβιες εξάρσεις μπορούμε να προσβλέπουμε μέχρι τη συνεδρίαση της 4/5. Άντε άλλη μία προσπάθεια προεξόφλησης/μόχλευσης με αφορμή την ανακοίνωση πιθανών ευνοϊκών όρων συμμετοχής των παλαιών μετόχων στις ΑΜΚ των τραπεζικών ομίλων.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ζώνη των 350 μονάδων παραμένει ισχυρότατη με τον δείκτη να έχει προσκρούσει τέσσερις φορές (1,8,13 και 20 Φεβρουαρίου) προκαλώντας κύματα ρευστοποιήσεων και οπισθοχώρηση. Σημειωτέον, πως χαμηλό αυτής της περιόδου είναι οι 260 μονάδες για τον 20άρη με ενδεικτική την διόρθωση της Εθνικής έως τα 1,55 ευρώ (ελάχιστο παραμένουν τα 1,29 ευρώ της 11/1).

Την ίδια περίοδο η Γερμανία προωθεί μεθοδικά τον σχεδιασμό της για την δημιουργία της Νέας Ευρώπης με την Ισπανία να έχει τεθεί ήδη στο… στόχαστρο (ακολουθώντας τον δρόμο της πολύ μικρότερης της Πορτογαλίας).

Όλο αυτό το διάστημα η ΕΚΤ δανείζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες με χαμηλά επιτόκια για να αγοράζουν τα ομόλογα των χωρών τους δίνοντας έτσι ανάσες στις προσπάθειες αντιμετώπισης του κρατικού χρέους. Για ανάσες όμως πρόκειται και όχι για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Απεναντίας η υπάρχουσα έλλειψη ρευστότητας επιδεινώνεται από τη μεταφορά των αποθεματικών σε ασφαλέστερες χώρες.

Η Γερμανία (επί της ουσίας οι γερμανικές τράπεζες) είναι- μέχρι τώρα- ο κυριότερος αποδέκτης αυτής της τεράστιας μεταφοράς αποθεμάτων από την περιφέρεια και τις αδύναμες αγορές της Ευρώπης προς το ισχυρό κέντρο.

Να μην διαφεύγει δε της προσοχής μας πως τα αποθεματικά των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν εγγύηση από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις και όχι από την ΕΚΤ. Δηλαδή δεν υπάρχει οργανισμός εγγυήσεων στην ευρωζώνη όπως στις ΗΠΑ.

Είναι προφανές, πως αυτή η μορφή κρίσης ευνοεί θεαματικά την κατάσταση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, που ξεπέρασε ήδη με άνεση τις επιπτώσεις από τη μείωση του ελληνικού χρέους. Δεν είναι επίσης τυχαίο, που… επιτράπηκε (από το Βερολίνο) η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ( του ESM) σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα απ΄ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Επεκτεινόμαστε αρκετές φορές (συνήθως στα σχόλια μας του Σ.Κ) ακριβώς επειδή πιστεύουμε, πως η ελληνική οικονομία (δεδομένης της αδυναμίας του πολιτικού προσωπικού και της δομής του εγχώριου επιχειρείν) αποτελεί σηματωρό ευρύτερων ανακατατάξεων και εξελίξεων σε Ελλάδα και ευρω-περιφέρεια.

-------

Όπως επισημαίνει και ο Μ. Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta AEΠΕΥ: "Με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μένει στην μέση και την αγορά να μπαίνει και επίσημα σε προεκλογικούς ρυθμούς ολοκληρώθηκε η Μεγάλη Εβδομάδα αφήνοντας αντικρουόμενα συναισθήματα στους εμπλεκόμενους της ελληνικής αγοράς.

Από την μία πλευρά φάνηκε ότι υπάρχει διάθεση να βοηθηθούν μέσω λογιστικών χειρισμών και φορολογικών ρυθμίσεων τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας ώστε να μειωθεί η ανάγκη κεφαλαίων ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης τους από την άλλη πλευρά το γεγονός μιας νέας αναβολής σε ότι αφορά τους ισολογισμούς του 2011 αλλά και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης μάλλον δημιουργεί περισσότερη πίεση από πλευράς χρόνου καθώς ήδη έχει διανυθεί το 1/3 της φετινής χρονιάς.

Το θέμα των τραπεζών είναι ταυτόχρονα ένα βαρίδι και μια ευκαιρία για την αγορά αφού οι διαρκείς αναβολές έχουν κουράσει, ως πιθανός καταλύτης δεν έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση αφού θα μπορούσε να θεωρηθεί εξίσου ευαίσθητη θετική ή αρνητική παράμετρος ενώ την ίδια στιγμή οι εμπλεκόμενοι επιφυλάσσονται να εκδηλωθούν ζωηρότερα σε άλλες μετοχές που ενδεχομένως να έχρηζαν περισσότερου ενδιαφέροντος λόγω προοπτικών και αποτίμησης.

Το σκηνικό δεν αναμένεται να αλλάξει ουσιωδώς όσο οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες παραμένουν, διατηρώντας την εικόνα ταλαιπωρίας και εσωστρέφειας στην χρηματιστηριακή αγορά. Η μεταπασχαλινή περίοδος θα έχει βέβαια και μια ακόμα παράμετρο να τιμολογήσει η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις και τις ισορροπίες που θα προκύψουν από την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου, εξελίξεις οι οποίες θα επιτείνουν την εσωστρεφή συμπεριφορά της αγοράς.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε για μια ακόμα εβδομάδα να ισσοροπεί επικίνδυνα πάνω στο «τελευταίο οχυρό» στήριξης που εντοπίζεται στην περιοχή των 700 – 710 μονάδων. Τόσο ο MACD όσο και ο κινητός μέσος όρος των 20 ημερών διατήρησαν τα σήματα πώλησης που έχουν δοθεί από τα μέσα Μαρτίου ενώ οι συναλλακτικοί τζίροι ξέφυγαν από τα γνώριμα χαμηλά επίπεδα μεταξύ 20 – 30 εκ. ευρώ μετά την ανοδική έξαρση που σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Μ. Τρίτης.

Οσο η ζώνη των 700 μονάδων διατηρείται οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν ότι το ανοδικό σενάριο δεν έχει ακυρωθεί αφού σε αντίθετη περίπτωση η επιστροφή στα φετινά χαμηλά των 621 μονάδων ως ενδεχόμενο θα αποκτήσει υψηλή πιθανότητα. Αν και η αγορά ανέκοψε το ρυθμό της πτώσης των δύο προηγούμενων εβδομάδων, το κλείσιμο σε θετικό εβδομαδιαίο πρόσημο οφείλεται αποκλειστικά στην συνεδρίαση της Μ. Τρίτης. Ωστόσο η αντοχή του Γενικού Δείκτη σε καίρια σημεία της τάσης ίσως να αποτελεί και μια θετική ένδειξη για την συνέχεια και αν και η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή δίνουμε ένα πόντο παραπάνω υπέρ της ανοδικής κίνησης στο άμεσο μέλλον.

Τέλος επισημαίνεται ότι την προσεχή Τρίτη θα διεξαχθεί δημοπρασία εντόκων ομολόγων τριών μηνών ύψους 1,2 δις ευρώ ενώ στο τέλος της εβδομάδας έχει προγραμματισθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2011 για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και νέα αναβολή.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 714,78 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,01%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 3,53%, ο Mid 30 με απώλειες 0,90% και ο Small Cap 80 με άνοδο 1,63%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης κατά 28,46%, των Τραπεζών κατά 12,72% και οι Τηλεπικοινωνίες 4,04%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών κατά 5,67%, και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας κατά 2,22%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (69,23%), Nutriart (58%), Μπουτάρης (38,10%), Alpha Bank (38,10%), ΝΕΛ (30,19%), Eurobank (28,85%), Λιβάνης (28,46%), Sato (28,21%), Yalco (25,99%), Μηχανική (ΠΟ) (21,33%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Flexopack (-46,08%), Paperpack (-29,13%), Κορδέλλου (-26,90%), Axon (-25,41%), ΣΙΔΜΑ (-23,81%), Βιοτέρ (-21,90%), Σφακιανάκης (-20%), Ελφίκο (-20%), Καθημερινή (-17,80%) και ΠΕΡΣΕΥΣ (-15,38%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v