Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Tράπεζες και 3Ε οδηγούν την άνοδο

Λελογισμένη προσπάθεια προεξόφλησης εν όψει της ανακοίνωσης των τελικών όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κέρδη άνω του 8% για Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς. Ικανοποιητικός ο τζίρος. Πτώση για ΟΤΕ.

Με αιχμή τις τράπεζες, η συνεδρίαση ξεκίνησε και συνεχίζεται ανοδικά. Με τη μετοχή της Εθνικής να περνά το 1,90 ευρώ (2,69%), ο μεν FTSE 20 ενισχύεται προς τις 283 μονάδες, ο δε Γενικός Δείκτης αντιδρά υψηλότερα των 720.

Με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές, καθώς λίγο πριν από τις 11.00 έφταναν τα 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία περί το 1,3 σε Εθνική και Alpha Bank. Ωστόσο, ο υψηλότερος τζίρος καταγράφεται με 4,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ (από τους υψηλότερους των τελευταίων εβδομάδων στον τίτλο του Οργανισμού), με την τιμή να κυμαίνεται στο εύρος των 6,61-6,75 ευρώ.

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και του βραχυπρόθεσμου πονταρίσματος παραμένει στις τράπεζες, ειδικότερα στις 3-4 μετοχές του κλάδου.

Προφανώς και ορισμένοι παίκτες αναλαμβάνουν το ρίσκο της προεξόφλησης ενός πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με αρκετά ελκυστικούς όρους για τους παλαιούς μετόχους.

Φυσιολογικές, κατά συνέπεια, η κινητικότητα και οι εντολές αγορές, που πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, ανεβάζοντας σταδιακά τον πήχη, με την Alpha Bank και τη Eurobank να έχουν τη μερίδα του… λέοντος.

Κατά 5,31% ενισχύεται (στις 11.05) η μετοχή της πρώτης, κατά 6,20% της δεύτερης, με τους αγοραστές να δοκιμάζουν πλέον τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις των συγκεκριμένων τίτλων.

Αλλά και στη μετοχή της Εθνικής οι εντολές φθάνουν έως το 1,95 ευρώ, ενώ ανάλογες κινήσεις παρατηρούνται και σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πειραιώς και λιγότερο στη Marfin Popular Bank.

Δεδομένης της μέχρι τώρα μόχλευσης που επιχειρείται κυρίως στις τράπεζες, θα πρέπει να αναμένεται σχετική κινητικότητα και σε μη τραπεζικούς τίτλους. Κατά 3% ενισχύεται η μετοχή της στα 13,73 ευρώ, υψηλότερες τιμές για τα Ελληνικά Πετρέλαια (μετά μάλιστα τη σημαντική διόρθωση της 12ης/4), τη Motor Oil και την Jumbo (από τον 20άρη).

Περιορισμένος ο τζίρος στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με την ΕΧΑΕ, τον Νηρέα και τον Φουρλή να ξεχωρίζουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες του δείκτη. Σημειωτέον πως ο FTMID ενισχύεται προς τις 717 μονάδες και στις 167,32 ο Small Cap.

Μάλλον ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με τον δείκτη ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη να αντιδρά κατά 0,81% στις 7.267 μονάδες. Αντιθέτως, λίγο χαμηλότερα διορθώνει ο πορτογαλικός PSI στις 5.170 μονάδες. Στην ισπανική αγορά ομολόγων το 10ετές σημειώνει απόδοση 6%, ενώ πρόκριμα για τη συνέχεια εκτιμάται πως θα είναι η έκδοση εντόκων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας.

Περίπου στις 11.15 ο Γ.Δ. ενισχυόταν 1,58% (στις 726 μονάδες) κι ο 20άρης κατά 1,85% στις 286, με την Εθνική στο 1,97 ευρώ και απόδοση έως 7,8% για την Alpha Βank και τη Eurobank. Με την αξία συναλλαγών στα 12,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v