ΧΑ: Από τις τράπεζες περνά η βραχυπρόθεσμη τάση

«Κληρώνει» αυτήν την εβδομάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τους τελικούς όρους του πλαισίου θα διαμορφωθεί ανάλογα και η βραχυπρόθεσμη τάση. Από τις 718 μονάδες η... εκκίνηση για τον Γ.Δ.

Καθοριστική η εβδομάδα που χρηματιστηριακά ξεκινά από τα επίπεδα των 714,78 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 279,79 για τον FTSE 20.

Εβδομάδα τελικών αποφάσεων και κατά πάσα πιθανότητα ανακοινώσεων για το πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, και οι εμπλεκόμενοι τα έχουν βρει σχεδόν σε όλα τα βασικά, ενώ ανοιχτές φαίνεται να μένουν μία - δύο ουσιαστικές εκκρεμότητες.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται λόγος για «ισχυρό… γλυκαντικό για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως ενδέχεται να αποδειχθεί η εξεταζόμενη μείωση των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες, καθώς ανοίγει ο δρόμος, υπό προϋποθέσεις, για υψηλές μελλοντικές αποδόσεις».

Αναμφίβολα, οι τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν θα καθορίσουν και τη βραχυπρόθεσμη τάση, στο ταμπλό, δε, θα φανεί εάν οι συντονισμένες αγορές της τελευταίας στιγμής θα έχουν αντίκρισμα.

Αναφερόμαστε βέβαια σε αυτές που έγιναν για δεύτερη συνεχόμενη Πέμπτη (στις 12 όπως και στις 5 Απριλίου) μετά τις 16.30-16.40 από τα χαμηλά ημέρας.

Κινήσεις που έφεραν σε κλείσιμο τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο 1,86 ευρώ (1,09%) και την Alpha Bank στο 1,13 ευρώ (4,63%), με συναλλαγές 5,421 και 4,436 εκατ. τεμαχίων. Αυτά στα τελευταία 30-45 λεπτά της συνεδρίασης της Μ. Πέμπτης.

Κοινή εκτίμηση της πλειονότητας των παικτών είναι πως η τρόικα κι οι δανειστές το τελευταίο που θα ήθελαν είναι η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι δανειστές επ’ ουδενί δεν θα ήθελαν να δουν το ελληνικό δημόσιο να αποκτά τον έλεγχο των ομίλων, από την άλλη θα ήταν παράλογο να θεωρηθεί πως οι παλαιοί μέτοχοι θα απολαμβάνουν στο εξής όλα τα προνόμια και κεκτημένα που έχουν μέχρι τώρα.

Επίσης, κοινή εκτίμηση είναι πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης -προεξαρχόντων του Λ. Παπαδήμου και της τρόικας, σε συνεργασία με την ΤτΕ και το ΤΧΣ- να βρεθούν φόρμουλες για τη μείωση των κεφαλαίων που θα χρειαστούν εν τέλει οι τράπεζες.

Με την υπόθεση πως οι πληροφορίες και τα μέχρι στιγμής νεότερα επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να θεωρηθεί πως στους υφιστάμενους μετόχους θα δοθούν ικανοποιητικά κίνητρα συμμετοχής τους.

Χρηματιστηριακά, οι εξελίξεις επηρεάζονται σε πολύ σημαντικό βαθμό από όσα διαδραματίζονται στις τράπεζες - το euro2day σημειώνει στις 13/4 ότι το «Χ.Α. προσδοκά τραπεζική Ανάσταση…».

Όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν ή όχι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Ωστόσο, ο νέος εφιάλτης που τρομάζει πολλούς στην Ευρώπη έρχεται από την Ιβηρική. Ενδεικτικό θεωρούμε το άρθρο του Wolfgang Munchau (από τους Financial Times) με εύγλωττο τίτλο «Η Ισπανία σε… mission impossible». 

Η παράλληλα εντεινόμενη κρίση στην ισπανική οικονομία μένει να φανεί σε ποιον βαθμό μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Όλα αυτά ενώ η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για την πιο σύντομη, αλλά καθοριστικότατη προεκλογική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v