Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρός τζίρος, οριακές διακυμάνσεις στο ΧΑ

Με μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ, στα πρώτα 40΄ της συνεδρίασης, και με προβάδισμα των πωλητών στις τράπεζες, το Χ.Α. ταλαιπωρείται στα… αβαθή των 720 μονάδων. Χαμηλότερα στο 1,85 ευρώ η Εθνική.

Ελάχιστος τζίρος, αναμονή και αβεβαιότητα, με εμφανείς προσπάθειες διατήρησης των βασικών δεικτών και μετοχών υψηλότερα των πρώτων στηρίξεων.

Στην περιοχή των 720-725 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 282 ο FTSE 20, αλλά με μόλις 1,8 εκατ. ευρώ (στις 10:55), από τα οποία περίπου οι 520 χιλιάδες στη μετοχή της Alpha Bank.

Οι συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές (αναφερόμαστε πάντα στα πρώτα 25-35 λεπτά της συνεδρίασης) γίνονται στη μετοχή της Alpha Bank (κυμαίνεται στο εύρος του 1,16-1,20 ευρώ). Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη Eurobank, χαμηλότερα προς το 1,85 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με ζητούμενη την επιβεβαίωση του 1,80 ευρώ.

Όμως, η ουσιαστική απουσία αγοραστών -και κινήτρου- έδωσε σταδιακά προβάδισμα στους πωλητές με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις (κυρίως) στις τράπεζες.

Συνέπεια η υποχώρηση του 20άρη οριακά κάτω από τις 280 μονάδες, με τις 270 να θεωρούνται (από αρκετούς παίκτες) η τελευταία ισχυρή γραμμή άμυνας πριν από τον τελευταίο κύκλο διόρθωσης προς τα ελάχιστα των 236,32 μονάδων.

Ωστόσο, από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης δεν παρατηρούνται σημαντικές ρευστοποιήσεις - πιέσεις σε μετοχές-κλειδιά του 20άρη. Αυτό φαίνεται πως διασφαλίζει -με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις ενδείξεις- την επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 270 μονάδων και των 705-710 για τον Γενικό Δείκτη.

Προφανώς και η νέα παράταση στο… θρίλερ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ακυρώνει την όποια διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών να προεξοφλήσουν σύντομα είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Με τον κλαδικό δείκτη, όμως, να παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από κρίσιμα τεχνικά σημεία. Δεδομένης της αδυναμίας των τραπεζών (τουλάχιστον γι' αυτόν τον γύρο των συνεδριάσεων - μέχρι τις 20/4), θα πρέπει να… βρεθούν στηρίξεις από άλλες μετοχές-σηματωρούς.

Η χθεσινή αντίδραση της Coca Cola 3E ήταν ενθαρρυντική ένδειξη, κυρίως από τεχνικής πλευράς, εάν μάλιστα υπερβεί και τα 14,40 ευρώ. Προσπάθεια αντίδρασης διατηρείται και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου σημειωτέον χθες έγιναν αυξημένες συναλλαγές.

Ακόμη λιγότερο το ενδιαφέρον στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Και με συνολικές συναλλαγές μόλις 3,1 εκατ. ευρώ (στις 11:05), από τις οποίες από σχεδόν 800-900 χιλιάδες ευρώ είχαν αλλάξει χέρια σε Εθνική και Alpha Βank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v