Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνοδος με αλληλοκάλυψη τραπεζών-3Ε

Στις τράπεζες επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Πάσχα. Περιορίστηκαν τα κέρδη στο φινάλε. Ισχυρή άνοδος 5,5% για 3Ε, βοήθειες σε ΓΔ και από ΟΠΑΠ. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΔΕΗ.

Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα, δίνοντας μία απόλυτα ελεγχόμενη εικόνα, όπου το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στον Τραπεζικό κλάδο (πλην Κυπριακών) και η μετοχή της Coca-Cola αναλάμβανε να καλύψει τυχόν Τραπεζική κόπωση, έχοντας σχετικές βοήθειες από ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που “προδόθηκε” από τις τελικές δημοπρασίες.

Στην περίπτωση του τίτλου της Coca-Cola, αξίζει να αναφερθεί ότι κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να υπερκεράσει την θεωρούμενη ισχυρή ζώνη αντίστασης στα 14,90 – 14,98 ευρώ.

Η περίπτωση του ΟΠΑΠ δεν φαίνεται να ανησυχεί τους “short”, όσο ο τίτλος δεν μπορεί να επιστρέψει υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7,00 ευρώ.

Επίσης εντύπωση έκανε η μετοχή του ΟΤΕ που πέρασε μάλλον “αψήφιστα” την νέα προειδοποίηση της Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος θέτει σε RWN (Rating watch negative) θέτει η Fitch τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Οργανισμού “ΒΒ” τονίζοντας θέματα ρευστότητας αλλά και την πιθανότητα περαιτέρω ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας το 2012 και το 2013.

Παράλληλα δεν αποκλείει ενίσχυση του ανταγωνισμού από εναλλακτικούς παρόχους. Ωστόσο τονίζει ότι τα αποτελέσματα που κατέγραψε ο ΟΤΕ το 2011 ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεών της.

Μεταφερόμενοι στον Τραπεζικό κλάδο, όπου για πολλοστή φορά μονοπώλησε το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών, αν μη τι άλλο εξέθεσε όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, παρά την δεύτερη ανοδική προσπάθεια που ξεκίνησε μετά τις 15.42.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 332,05 μονάδες (+8,13%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,3000 ευρώ (+15,04%), της Εθνικής μέχρι τα 2,0400 ευρώ (+9,68%), της Eurobank μέχρι τα 0,7640 ευρώ (+14,69%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,3310 ευρώ (+9,67%) και του Ταχ. Ταμιευτηρίου μέχρι τα 0,4650 ευρώ (+10,45%).

Άξια αναφοράς και η άνιση κατανομή του τζίρου, ο οποίος στο πρώτο 90λεπτο ακούμπησε τα 21 εκατ. για να υποχωρήσει στα 5,5 εκατ. στο δεύτερο 90λεπτο και στα 3,5 εκατ. στο τρίτο.

Επιδεικτικά αδιάφορο το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ημερήσιους πρωταγωνιστές σημείωσαν σημαντικά ημερήσια κέρδη ακόμα και με μονοψήφιες συναλλαγές (!)

Χαμηλότερα του 20αρη, η Μέτκα προσπάθησε να κάνει την διαφορά, όμως και αυτή δείχνει να δυσκολεύεται στο να υπερφαλαγγίσει την ζώνη 7,65 – 7,74 ευρώ.

Ακόμα χαμηλότερα και για διαφορετικούς λόγους, κάτι πήγαν να κάνουν Χαλκόρ και Παρνασσός, ενώ ενδοσυνεδριακά ο Καρέλιας έφθασε τα 99,0000 ευρώ που είναι υψηλό 63 μηνών (!)

Λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+7,31%), Alpha Bank (+6,19%). Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca-Cola, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Κύπρου, MPB, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE. Νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο εμφάνισε ο τίτλος της ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 713,07 (10.37) και υψηλό τις 733,61 μονάδες (16.02) για να κλείσει τελικά στις 720,98 με κέρδη 0,87%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 44,7 εκατ. από τα οποία τα 3,8 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Folli Follie Group).

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, 27 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 29,73% και άλλοι 24 με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 29,98%.

Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου στους βιαστικούς”, τονίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας το μονόπλευρο ενδιαφέρον, την κακή “ποιότητα” των παικτών που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό περιβάλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα, στα νουνεχή και συντηρητικά χαρτοφυλάκια, συστήνουν στάση αναμονής σε ότι αφορά το βαθμό έκθεσης στην εγχώρια Αγορά, αναζητώντας καλύτερο μίγμα νέων ή πολύ πιεσμένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα διαπραγμάτευσης που θα δικαιολογούσαν μια ανοδική αντίδραση με καλύτερες προϋποθέσεις.

Από εκεί και πέρα, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους ενός 1,250 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,20% (από 4,25% προηγουμένως).

Πεπεισμένος ότι "η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα" εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελβετικής Τράπεζας UBS Αντρέας Χέφερτ, ο οποίος δεν αποκλείει έξοδο της Χώρας από την Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο εκτιμά ότι θα δημιουργούσε ιστορικό προηγούμενο και θα οδηγούσε, πιθανότατα, στην έξοδο και άλλες Χώρες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", ο κ. Χέφερτ προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά θα επιστρέψει σε έξι έως δεκαοκτώ μήνες, λόγω τόσο της μεγάλης διαφοράς στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ Βορρά και Νότου όσο και της απουσίας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής.

Από την άλλη, ασφαλώς και τα βλέμματα των Αγορών παραμένουν επικεντρωμένα σε Ισπανία και Ιταλία, με την πρώτη να αντλεί περί τα 3,2 δισ. ευρώ, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ξεπερνώντας τον στόχο για 3 δισ. ευρώ, αλλά το κόστος δανεισμού αυξήθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, η Μαδρίτη άντλησε 1,09 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 18μηνων εντόκων γραμματίων με μέση απόδοση στο 3,110% από 1,711%.

Από τα 12μηνα έντοκα, η Ισπανία άντλησε 2,09 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 2,623% από 1,418%.

Μικρή και απροσδόκητη άνοδο σημείωσε τον Απρίλιο ο δείκτης ZEW καθώς ανήλθε στο 23,4 έναντι 22,3 το Μάρτιο, σύμφωνα το Reuters. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στο 20. Όπως εκτιμάται από το Iνστιτούτο, οι εξελίξεις για τη Γερμανία από το μέτωπο της οικονομίας θα είναι θετικές στο επόμενο εξάμηνο.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε ότι η επόμενη αξιολόγησή του για τις Τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης θα λάβει χώρα στις αρχές Μαΐου. Η αναθεώρηση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουνίου, τόνισε η Moody's.

Επιφυλακτικά θετικό πρόσημο στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και ακόμα καλύτερη εικόνα στο ξεκίνημα της Wall Street, μετά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 3,5% αυτό το έτος και 4,1% το 2013 αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές αναβαθμίζοντας τις προηγούμενες προβλέψεις του για ανάπτυξη 3,3% και 4,0% αντίστοιχα. Το Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και στις ΗΠΑ στο 2,1% αυτό το έτος αν και προειδοποίησε ότι διατηρούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι. Στις εκτιμήσεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιανουάριο το ΔΝΤ έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,8% της Αμερικανικής οικονομίας το 2012.

Από την άλλη, διττά παραμένουν τα μηνύματα από το μέτωπο των κατοικιών στις ΗΠΑ.

Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν αισθητά τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, ενώ οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν έντονα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, οι ενάρξεις κατασκευών μειώθηκαν 5,8% στις 654000 ενώ οι εκδόσεις αδειών αυξήθηκαν 4,5% στις 747.000 (στο 12μηνο). Τον Φεβρουάριο οι ανεγέρσεις είχαν μειωθεί 2,8% ενώ οι νέες άδειες είχαν αυξηθεί 4,8%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι νέες κατοικίες θα αυξηθούν 1% και οι εκδόσεις αδειών θα μειωθούν 0,7%.

Πώς βλέπουν τη συνέχεια οι αναλυτές

“Τα κεφάλια μέσα και πάλι μετά από 2 συνεχόμενα τετραήμερα”, λέει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, που προσπαθεί να δώσει τα πρώτα δείγματα της Μετα-Πασχαλινής τεχνικής ανάλυσης.

Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τον FTSE οι 276 – 275 μονάδες είναι κοντινή μας στήριξη, που διάσπαση μπορεί να μας δώσει τις 271, ενώ οι 286-285 είναι οι κοντινές μας αντιστάσεις, που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει και πάλι στην περιοχή του 291 πολύ κοντά στα “make or break” επίπεδά μας.

Ο Τραπεζικός κλάδος εξαρτάται άμεσα από τις ανακοινώσεις, μιας και “χαρίσματα” της τελευταίας στιγμής στους τραπεζίτες μπορούν να δώσουν θετικό momentum σε αυτές.
Άποψή μας είναι, πως οι αυξήσεις για να πετύχουν με ένα ποσοστό 10% ιδιωτών θα πρέπει να “κόψουν” σε ψηλά επίπεδα και όχι χαμηλά. Καλώς ή κακώς είναι εκείνος ο κλάδος που μπορεί και στην οικονομία και στο Χρηματιστήριο μεγαλύτερο Momentum.

Επίσης το τι θα συμβεί με τα ήδη “κουρεμένα” καινούργια ομόλογα που δεν είναι αποτιμημένα στους ισολογισμούς τους παίζει τον ρόλο του.

Οι υπόλοιπο τίτλοι, τώρα, συνεχίζουν το “άογκο κρυφτό” και κινούνται τεχνικά σε μικρά εύρη τιμών που λίγο - πολύ είναι προβλέψιμα.

Στον Γερμανικό DAX, η ζώνη 6500 μέχρι στιγμής κρατάει τα προσχήματα και προσπαθεί να κάνει μία βάση.

Κλεισίματα υψηλότερα των 6670 – 6700 μονάδων, μπορούν να μας δώσουν μία μεγαλύτερη αντίδραση προς το 6800. Το 6620-6600 το έχει κάνει βραχυπρόθεσμη στήριξη που κατοχύρωση μπορεί και πάλι να το φέρει στην ζώνη 6550-6500.

Στον S&P 500, η ζώνη 1362-1359 είναι στηρίξεις που αν χαθούν μπορεί να δώσουν και πάλι το 1353-1350 ενώ μην ξεχνάμε πως ο στόχος μας και η μεγάλη μας στήριξη είναι η περιοχή του 1342-1335.

Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1378 μονάδων, θα προβληματίσουν όσους ποντάρουν
στην βραχυπρόθεσμη πτωτική κατάσταση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v