Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με τράπεζες και Coca Cola

Σε εξέλιξη η ανοδική αντίδραση με τον FT 20 να επιστρέφει πάνω από τις 285 μονάδες και τον ΓΔ πάνω από τις 730. Ισχυρά κέρδη σε Εθνική, Αlpha, EFG, Coca Cola. Πιέσεις σε Τιτάν, Κύπρου, Ελλάκτωρ.

Διατηρείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά βασικών δεικτών και μετοχών με αιχμή τις τράπεζες. Κατά 2,24% αντιδρά ο FTSE 20, που μέχρι τώρα έχει σημειώσει υψηλό ημέρας στις 289,61 μονάδες. Κατά 1,71% ενισχύεται ο Γενικός Δείκτης, που νωρίτερα είχε αντιδράσει έως τις 731,86 μονάδες.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 28 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 14.15 και θεωρούνται σχετικά ικανοποιητικές ειδικά γι' αυτές τις μέρες. Ο υψηλότερος τζίρος παραμένει, με 6,7 εκατ. ευρώ, στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που νωρίτερα έφτασε έως τα 6,82 ευρώ. Ακολουθούν Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank με κατά τι περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της πρώτης να έχει πιάσει τα 2,04 και της δεύτερης το 1,30 ευρώ.

Αναμφίβολα, ο αυξημένος τζίρος, και μάλιστα σε φορά αντίδρασης, ενισχύει την εκτίμηση πως επιχειρείται προεξόφληση των τελικών όρων της ανακεφαλαιοποίησης.

Έως 8,96%, στο 0,73 ευρώ αντιδρά η Eurobank, κατά 6,89% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατά 4,65% η Τράπεζα Πειραιώς.

Ωστόσο, πολύτιμες στηρίξεις στον FTSE 20 δίνονται και από μη τραπεζικούς τίτλους. Αφενός με το 4,05% της Coca Cola 3E, που με συναλλαγές 2,2 εκατ. ευρώ αντέδρασε πιο νωρίς έως τα 13,98 ευρώ, αφετέρου με τον ΟΠΑΠ, η μετοχή του οποίου ενισχύθηκε ως τα 6,82 ευρώ.

Αυτός ο επιμερισμός μπορεί να παράσχει στηρίξεις στον FTSE 20 και στο Χ.Α., τουλάχιστον μέχρις ότου ανακοινωθεί το πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Άλλωστε, την τελευταία εβδομάδα, η απόδοση των τραπεζικών μετοχών παραμένει αρνητική, ενώ φτάνει έως το 20% σε διάστημα μηνός.

Εάν οι εκτιμήσεις κι οι πληροφορίες συνηγορούν υπέρ συνέχισης της προσπάθειας προεξόφλησης, δεν αποκλείεται να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ζημίες για τις κυριότερες μετοχές του κλάδου.

Για τη συνέχεια, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι ενδοσυνεδριακές στηρίξεις, στις 282 και στις 278 μονάδες για τον FTSE 20 και στο 1,90 και 1,83 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Από τον χώρο των επιχειρήσεων, χρήζουν αναφοράς η αγορά ιδίων μετοχών, η άρση αναστολής διαπραγμάτευσης της ΙΠΠΟΤΟΥΡ κι οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών για εισηγμένες.

Στον διεθνή χώρο ξεχωρίζουν οι εξελίξεις από το μέτωπο της Ισπανίας, καθώς η Μαδρίτη απειλεί με κεντρικό έλεγχο των αυτόνομων περιφερειών, την ώρα μάλιστα όπου η χώρα της Ιβηρικής συγκρούεται με την Αργεντινή (με αφορμή την εθνικοποίηση από το Μπουένος Άιρες της YPF), και εν όψει της κάλυψης της αγοράς εντόκων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v