ΧΑ: Ζητείται επιβεβαίωση στηρίξεων για τράπεζες

Η νέα παράταση στο… θρίλερ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκτιμάται πως θα επιτείνει τη μεταβλητότητα στον κλάδο και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Οι στηρίξεις για τράπεζες και 20άρη.

Νέα παράταση στο θρίλερ για τις τράπεζες. Στο σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως «τρεις εργάσιμες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 2011 δεν διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν καταλήξει σε οριστικό σχέδιο».

Είναι κοινό μυστικό πως μεγάλο μέρος της χθεσινής αντίδρασης στηρίχτηκε στη λογική της προεξόφλησης της εμπρόθεσμης ανακοίνωσης του πλαισίου κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Με αφορμή αυτήν την προσέγγιση, ο FTSE 20 αντέδρασε ως τις 289,61 μονάδες, για να κλείσει στις 281,61. Με την Εθνική Τράπεζα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2,04 να κλείνει στο 1,88 ευρώ, με ελάχιστο ημέρας το 1,83 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώθηκε στην Alpha Bank και στη Eurobank όπως και στις περισσότερες του κλάδου, με την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,31 ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο 0,445 ευρώ.

Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή συνεδρίαση, ειδικότερα όμως τη βιαστική κατοχύρωση θέσεων από τις 16.50-16.55, φαίνεται πως λίγο-πολύ περίμεναν όσα ακολούθησαν το απόγευμα.

Το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη, του FTSΕ 20 αλλά και των κυριότερων μετοχών του κλάδου είναι μία σχεδόν κάθετη γραμμή - διόρθωση, που για την Εθνική ξεκίνησε στις 16.54, για την Alpha Bank, που είχε μικρότερη έκταση, περίπου την ίδια ώρα και για τη Eurobank, που επίσης κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών της, από τις 16.55 μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από τεχνικής πλευράς, συγκρίνοντας τα διαγράμματα αυτών των τριών τραπεζικών μετοχών, η ΕΤΕ είναι αυτή που δείχνει να δέχεται το μεγαλύτερο βάρος, πιέσεις και διόρθωση στα τελευταία 10-15 λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης.

Άνθρακες λοιπόν ο… θησαυρός της χθεσινής αντίδρασης;

Κατά την εκτίμησή μας, η απάντηση είναι διττή, καθώς από τη μία πλευρά φαίνεται πως οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων για την εύρεση των καλύτερων δυνατών όρων συνεχίζονται.

Από την άλλη, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως το ΤΧΣ κι οι δανειστές είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι και τον τελευταίο λόγο στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τράπεζες, τους όρους ανακεφαλαιοποίησής τους και τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Εμμένουμε στις τράπεζες γιατί παραμένουν ο κυριότερος ρυθμιστής και της βραχυπρόθεσμης τάσης και ζητούμενο για σήμερα είναι η επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων για τον τραπεζικό δείκτη και τον FTSE 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v