Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις τράπεζες και τζίρος... περιπτέρου

Νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων στο ΧΑ με τον τζίρο να παραμένει σε ιδιαίτερα ισχνά επίπεδα (10 εκατ. στις 14:15). Απώλειες κυρίως σε τράπεζες με αντιστάθμιση στη διόρθωση από 3Ε και δευτερευόντως από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Με τις συναλλαγές να περνάνε μετά βίας τα 10 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 14:00, συνεχίζεται η συνεδρίαση. Περισσότερο διαδικαστικού, παρά ουσιαστικού χαρακτήρα, με τόσο χαμηλό τζίρο, που με τη λογική της αδράνειας διατηρεί βασικούς δείκτες και μετοχές κοντά στις πρώτες στηρίξεις.

Στις 720 μονάδες ενισχύεται ελαφρώς ο Γενικός Δείκτης, οριακά στις 280 ο FTSE 20, που υποχωρεί λίγο.

Είναι ενδεικτικό πως σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγών, περί τα 5 εκατ. ευρώ, έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και ΟΠΑΠ. Άλλες 480.000 μετοχές έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της 3Ε, που μέχρι τώρα αποτελεί και τον κυριότερο αντισταθμιστή κινδύνου στη διόρθωση των τραπεζικών τίτλων.

Έως 3,20% υποχωρούσε πριν από λίγο η μετοχή της Eurobank, έως 1,06% η Εθνική Τράπεζα, έως 2,50% η Alpha Bank. Μεγαλύτερες οι απώλειες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 6,67%, και για την Πειραιώς, 3,23%.

Η νέα εμπλοκή στο θέμα της πολυαναμενόμενης ανακοίνωσης των τελικών όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών διέλυσε την όποια διάθεση είχαν χθες κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες, που δραστηριοποιήθηκαν σε ακόμα ένα σύντομο ποντάρισμα προεξόφλησης.

Σημειώναμε και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας τη θεαματική, σχεδόν κάθετη, διόρθωση για τον 20άρη και τις τρεις βασικότερες τραπεζικές μετοχές στα τελευταία 10-20 λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης. Διάγραμμα που παρέπεμπε στην εσπευσμένη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, που κατά πάσα πιθανότητα είχαν αποκτηθεί από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης και της συνεδρίασης της Μ. Πέμπτης.

Η ουσία είναι πως η αγορά δεν πηγαίνει πουθενά. Και χωρίς τις τράπεζες ο FTSE 20 δεν μπορεί να προσεγγίσει καν τις 300 μονάδες. Πολλώ δε μάλλον την πρώτη ουσιαστική αντίσταση των 320 μονάδων.

Γι' αυτό και η πλειονότητα των παικτών περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις, που αποσκοπούν στη διατήρηση μετοχών-σηματωρών πέριξ των τρεχουσών τιμών.

Με την Εθνική Τράπεζα υψηλότερα του 1,80 ευρώ, την Alpha Bank πάνω από το 1,10 και τη Eurobank πάνω από το 0,67 ευρώ. Για να αντισταθμιστεί όμως η πίεση στις τραπεζικές απαιτούνται δυνάμεις αντίρροπες όπως για παράδειγμα χθες και σήμερα λειτουργεί η Coca Cola 3Ε.

Βοήθειες, σε μικρότερο βαθμό, δίνονται από ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Άξιον αναφοράς είναι πως επενδυτές και παίκτες δεν δείχνουν να συγκινούνται ούτε από σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις και νεότερα. Για παράδειγμα, παραμένει σταθερή η μετοχή του Γρ. Σαράντη παρότι η διοίκηση αναμένει αυξημένο κύκλο εργασιών 236 εκατ. ευρώ (6,6%) και καθαρά κέρδη ενισχυμένα κατά 6,8% στα 10,4 εκατ. ευρώ.

Μετά βίας διατηρούνται και μετοχές όπου οι βασικοί μέτοχοι συνεχίζουν να αγοράζουν και να στηρίζουν τις επιχειρήσεις τους. Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακής, η μετοχή της οποίας υποχωρεί κατά 2,30% στο 1,70 ευρώ, με τους βασικούς μετόχους να προβαίνουν χθες σε αγορά 8.800 τίτλων.

Συμπτώματα μιας αγοράς που χωρίς κατεύθυνση και με ανοιχτό ακόμη το ουσιώδες μέτωπο των τραπεζών δεν κινείται ούτε προς τη μία πλευρά (πάνω από τις 320) ούτε προς την άλλη (χαμηλότερα των 260 μονάδων) σε επίπεδο 20άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v