ΧΑ: Βαραίνουν οι τράπεζες, αδύναμοι οι υπόλοιποι

Η νέα παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση και τα αποτελέσματα 2011 που ανακοινώνονται την Παρασκευή ενέτειναν τις πιέσεις στις τράπεζες. Πτώση άνω του 10% για Eurobank, Πειραιώς. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΔΕΗ.

Μπορεί στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις η θετική κίνηση της Coca-Cola να κάλυπτε σε σημαντικό βαθμό την Τραπεζική κόπωση, όμως σήμερα ο τίτλος της έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και έτσι έγινε περισσότερο αισθητή σε Γενικό και Τραπεζικό δείκτη η αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου.

Τη μετάθεση της ανακοίνωσης του τελικού σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, εξετάζει η Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά η ανακοίνωση του σχεδίου ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου ωστόσο η μετατέθηκε δύο φορές με την τελευταία για τις 20 Απριλίου.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τα επικείμενα Τραπεζικά αποτελέσματα που προκαλούν φόβο, έφεραν την πίεση από την αρχή της συνεδρίασης στο Τραπεζικό ταμπλώ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το τελικό -6,74% του Τραπεζικού δείκτη που έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και σαφώς χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αύριο από τις Ελληνικές Τράπεζες δεν θα ξεκαθαρίσουν ιδιαίτερα το τοπίο στην Αγορά, καθώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν ακόμη επισήμως οριστικοποιηθεί, σχολιάζει σε σημερινό report της η Euroxx Securities.
 
Δεν αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν στοιχεία που αφορούν τους διαγνωστικούς ελέγχους της Blackrock και, ακόμα περισσότερο, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν στοιχεία για τα κεφαλαιακά ελλείμματα που προκύπτουν ή για τα σχέδια κεφαλαιακών ενισχύσεων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι διοικήσεις των τραπεζών να δώσουν απλά κάποιες ενδείξεις σχετικά με αυτά.

Σύμφωνα με τη Εuroxx, υπολογίζοντας “κούρεμα” 75% στα επιλέξιμα ομόλογα του Τραπεζικού κλάδου ύψους 35,6 δισ. ευρώ (32,1 δισ. σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και 3,5 δισ. σε Κρατικά εγγυημένα δάνεια), τότε το ύψος των προ φόρων απομειώσεων αντιστοιχεί σε 26,7 δισ. ευρώ, ή σε 22,4 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν τα 4,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, η μικρή αύξηση του τζίρου, το νέο ιστορικό χαμηλό για την ΔΕΗ και η ελάχιστη διάθεση θετικής διαφοροποίησης από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι συνεχείς αναβολές στο Τραπεζικό ζήτημα, αφ΄ ενός δείχνουν την δυσκολία του εγχειρήματος και αφ΄ ετέρου δίνουν “τροφή” σε κάθε είδους σενάρια που δημιουργούν απόλυτα βραχυπρόθεσμες και ευμετάβλητες προϋποθέσεις όσον αφορά το κλίμα και τις διαθέσεις στο Χ.Α. που περιμένει το σχέδιο αναχρηματόδοτησης των Τραπεζών πριν πάρει τις οριστικές της αποφάσεις.

Η Αγορά όμως δεν μπορεί να παραμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα αρνητικά σενάρια ξαναβρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να επιστρέψουν δριμύτερα.

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και των δυνάμεων της Αγοράς.

Μηδενική ρευστότητα, αβεβαιότητα των επενδυτών και ανοιχτές πληγές από τις τεράστιες και ανυπολόγιστες απώλειες από το “κούρεμα” των ομολόγων συνθέτουν το εντελώς πτωτικό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και του πάλαι ποτέ ισχυρού Τραπεζικού Κλάδου.

Κρίσιμο, τόσο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, όσο και για την παραμονή της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, προειδοποιούν οι αναλυτές της Citigroup.

Ο οίκος προβλέπει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την κατηγορία του “Selective Default”, αν και εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει στην κατηγορία του “junk”, κατά πάσα πιθανότητα στο “CCC”, ωστόσο, προειδοποιεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από το “selective default” θα είναι μόνο προσωρινή, εξαιτίας του μεγάλου βαθμού της αβεβαιότητας γύρω από την ικανότητα της νέας Κυβέρνησης που θα προκύψει στις 6 Μαΐου να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων λιτότητας, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2012 (και είναι ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ).

Όμως, ακόμα και μετά τη λήψη του άμεσων μέτρων λιτότητας που ζητά η τρόικα, η νέα Κυβέρνηση θα κληθεί να βρει άλλα μέτρα ίσα με το 5,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2013-2014, εν όψει της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας, τον Ιούνιο.

Έτσι, η Citigroup εκτιμά ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθεί και πάλι υπό πίεση για το υπόλοιπο του έτους, καθώς θα γίνεται σαφές ότι το PSI δεν επαρκεί για να επιστρέψει η οικονομία σε μία βιώσιμη τροχιά. Οι εκτιμήσεις του οίκου κάνουν λόγο για κορύφωση του Ελληνικού χρέους στο 180% του ΑΕΠ το 2014, για αυτό και προβλέπει μια ακόμα μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει και τα χρέη προς τους δανειστές του Δημόσιου τομέα, κάτι που σημαίνει ότι η Χώρα θα ξαναβρεθεί σε κατάσταση “default”, σε κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται επίσης ότι οι προβλέψεις της Citigroup για την Ελληνική οικονομία κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5% φέτος και 2,4% το 2013.

Από κοντά και τα “εισαγόμενα” αρνητικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, “η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Die Welt, που αναφέρεται στις εκτιμήσεις της επενδυτικής εταιρείας Threadneedle. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα την ακολουθήσουν πιθανότατα περισσότερες Χώρες, επειδή η δημοσιονομική πολιτική των περικοπών που υπαγορεύει η Γερμανία αποδεικνύεται υπερβολικά αυστηρή στην εφαρμογή της.

Σύμφωνα με το σενάριο της Threadneedle, η Ελλάδα έχει δύο εναλλακτικές επιλογές: Η μία είναι τρομακτική και παραπέμπει στην τήρηση των γερμανικών υπαγορεύσεων. Η άλλη είναι επίσης τρομακτική αλλά παραπέμπει στο "παίρνουμε την τύχη μας στα χέρια μας“.

“Θα διαλυθεί στις 6 Μαΐου το ευρώ”; είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Focus Online που παρατηρεί ότι η ημερομηνία αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για το κοινό νόμισμα, με δεδομένο ότι στις 6 Μαΐου οι Έλληνες και οι Γάλλοι ψηφίζουν. “Iδιαίτερα οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν μεγάλη σημασία για την Ευρωζώνη. Τα δύο μεγάλα κόμματα που τάσσονται υπέρ του προγράμματος λιτότητας δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία. Ακόμη και από το απόλυτο μίνιμουμ ενός ποσοστού γύρω στο 36% βρίσκονται μακριά τα δύο κόμματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι είναι μεγάλη η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τις επιβαλλόμενες περικοπές”.

Αναφέρεται επίσης η έξαρση της ανεργίας και η συρρίκνωση της οικονομίας, που σύμφωνα με το Focus τροφοδοτούν τα ακραία κόμματα. “Το πώς θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές η πορεία της λιτότητας παραμένει ανοιχτό”, παρατηρεί το δημοσίευμα.

Την ώρα που Γαλλία και Ισπανία δανείστηκαν σήμερα με “τσιμπημένα” επιτόκια, σύμφωνα με την Moody΄ς, αν οι αποδόσεις των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σημερινά επίπεδα, ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα είναι πολύ μεγάλος.

Το τολμηρό πρόγραμμα της Ευρώπης για την εκτόνωση της οικονομικής κρίσης, το οποίο προσφέρει ρευστότητα στο Τραπεζικό Σύστημα, χάνει τη δυναμική του, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε στις Τράπεζες περίπου 1 τρισ. ευρώ μέσω δανείων τριών ετών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τα επιτόκια (των ομολόγων) των προβληματικών Χωρών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα επιτόκια ενισχύονται και πάλι.

Ο κύριος λόγος: Μετά από μήνες κατά τους οποίους τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για αγορά του Δημόσιου χρέους, έχουν απομείνει ελάχιστα χρήματα στις Τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας, εξηγούν οι αναλυτές.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας σύμφωνα με τους αναλυτές Jim Reid και Nick Burns της Deutsche Bank από το Λονδίνο. Τα κεφάλαια από τα Κράτη έχουν εξαντληθεί και η κρίση θα φουντώσει και πάλι. Εκτιμούν ότι σε 4 με 5 Κράτη θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και θα πραγματοποιήσουν αναδιάρθρωση χρέους.

Την ίδια ώρα η Fitch προειδοποίησε την Ολλανδία ότι κινδυνεύει να απολέσει την αξιολόγηση “ΑΑΑ” αν δεν λάβει μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Τhe Telegraph” υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου, ανέφερε ότι η Fitch θα αξιολογήσει την βαθμολογία της Χώρας τον Ιούνιο και είναι πολύ πιθανό να τη θέσει σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης (rating watch negative).

Μικτά τα μηνύματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με το NYSE να ξεκινά την συνεδρίαση με μικτά πρόσημα

Πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 2000 στις 386000. Σημειώνεται πως ο αριθμός των αιτήσεων της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 388 χιλ. από 380 χιλ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν άνοδο κατά 1000.

Πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 2,6% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,48 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Realtors. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,4% σε μηνιαία βάση στα 4,61 εκατ.

Επιβράδυνε αισθητά η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην περιοχή της Φιλαδέλφειας τον Απρίλιο όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Philadelphia. Ειδικότερα, ο δείκτης Philly Fed του μεταποιητικού κλάδου διολίσθησε στις 8,5 μονάδες από 12,5 μονάδες το Μάρτιο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για ηπιότερη πτώση του δείκτη στις 10,7 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,95%), ΟΠΑΠ (+0,74%), Τιτάν (+0,95%) και Folli Follie Group (+1,15% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-12,82%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 10% οι Πειραιώς και Eurobank, του 5% οι Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 4% οι ΔΕΗ και MPB και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 712,25 μονάδες (15.47) και έκλεισε τελικά στις 713,92 με απώλειες 1,75%, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 27,2 εκατ. Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών και 26 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 18,18%.

Στις επιμέρους μετοχές και στις λίγες θετικές διαφοροποιήσεις, αξίζει αναφοράς η σημερινή κινητικότητα στην Avenir, συνεχίζει να προσπαθεί η Μέτκα, όπως και το “δειλό” αγοραστικό ενδιαφέρον για τον Παρνασσό, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Forthnet και έκτη συνεχόμενη για την προνομιούχο μετοχή της Μηχανικής.

Από την άλλη, εντύπωση δημιουργούν οι εντολές πώλησης που μπαινοβγαίνουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στον Αστέρα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η σημερινή εικόνα της Αγοράς, επιβεβαίωσε παλαιό χρηματιστηριακό ρητό σύμφωνα με το οποίο: “Οι Αγορές ποτέ δεν μένουν στάσιμες και ότι δεν ανεβαίνει, πέφτει”, τονίζει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Το Χ.Α. βρίσκεται αντιμέτωπο με μία σειρά δυσεπίλυτων εξισώσεων που αναζητούν δυνατούς λύτες, την ίδια ώρα που οι περισσότερες μεταβλητές παραμένουν άλυτες.Και σαν να μην έφτανε αυτό, συνεχίζουμε ως Χώρα να δημιουργούμε και νέες προκλήσεις, μέρα με τη μέρα.

Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, μοιραία η εγχώρια Αγορά επιστρέφει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι, χωρίς να αποκλείεται τις επόμενες μέρες η πτωτική τάση να ανεβάσει στροφές, με αφορμή τα άσχημα Τραπεζικά αποτελέσματα και το ρευστό πολιτικό περιβάλλον.

Στη “σφαίρα” των 710 με 730 μονάδων συνεχίζει να κινείται ο Γενικός Δείκτης με τη μετοχή της ΕΕΕΚ να αποτελεί παράγοντα σταθεροποιητικής μόχλευσης κρύβοντας τη διαγραμματική γύμνια αρκετών τίτλων, όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ, όπου κατέγραψε και νέο ιστορικό χαμηλό, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν από τεχνικής απόψεως τόσο ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE 20, όσο και ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις φλέρταραν έντονα με τις σημαίνοντες στηρίξεις των 280 και 300 μονάδων αντίστοιχα.

Οι προκληθείσες καθοδικές τμήσεις με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα οδηγήσουν τους δείκτες χαμηλότερα προς τις ζώνες στήριξης των 260 με 250 μονάδες, για τον FTSE 20 και προς τις 275 με 260 μονάδες για το Τραπεζικό Δείκτη.

Αφορμή για την εν λόγω κίνηση ίσως δοθεί με τις ανακοινώσεις των Τραπεζικών αποτελεσμάτων. Στηρίξεις στα επιμέρους “χαρτιά” παρουσιάζονται στα 1,62€ για την Εθνική, στα 0,98€ για την Alpha Bank, στα 0,60€ με 0,59€ για τη Eurobank, στα 2,95€ για τον ΟΤΕ, στα 6,55€ για τον ΟΠΑΠ και στα 2,62€ για τον Μυτιληναίο, επισημαίνει ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Άνευρη συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης υποχώρησης με τον όγκο συναλλαγών να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με λίγο καλύτερη συμπεριφορά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή αύξηση του premium στο 0,50%.

Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2832, τιμή εκκαθάρισης 274) κινήθηκαν μεταξύ 271,25 και 280,75 μονάδων.Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (19000 Coca-Cola, 35000 Μυτιληναίος, 5500 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5867), Alpha Bank (17917), Πειραιώς (921), Κύπρου (4222), ΔΕΗ (904), ΟΠΑΠ (204), MPB (255), ΓΕΚ (464), Μυτιληναίος (623).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (10477686 τεμ.), Εθνική (20554915 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5831985 τεμ.), MPB (7685376 τεμ.), Alpha Bank (7121950 τεμ.), Πειραιώς (9195582 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v