Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναζήτηση νέου... κινήτρου

Η παράταση στο θρίλερ της ανακεφαλαιοποίησης υποχρεώνει τους παίκτες να αναζητήσουν (ή να κατασκευάσουν) αλλού κίνητρο για την προεκλογική περίοδο. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων και η κινητικότητα στη μετοχή της ΕΤΕ.

Η παράταση στο… θρίλερ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υποχρεώνει (κυρίως) τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να κατεβάσουν ταχύτητα και να ακολουθήσουν αμυντικότερη τακτική.

Μέχρι νεωτέρας, σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές, που θεωρούν ζητούμενο για τη συνέχεια την επιβεβαίωση των βασικών στηρίξεων για κύριους δείκτες και μετοχές.

Η αναμονή των παικτών αποτυπώνεται στην ολοένα μειούμενη αξία συναλλαγών, που χθες περιορίστηκαν μόλις στα 24,1 εκατ. ευρώ, και στην απουσία κατεύθυνσης για τους τρεις βασικότερους δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη στις 726,65 μονάδες, τον FTSE 20 στις 282,62 και τον τραπεζικό σταθερά χαμηλότερα της πρώτης περιοχής αντίστασης.

Εάν θεωρήσουμε σχεδόν βέβαιη (πλέον) την παράταση της ανακεφαλαιοποίησης για μετά τις εκλογές (όπως από χθες κυκλοφορεί και γράφεται στην αγορά), θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή από όσους δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Μπορεί αύριο να έχουμε μία πρώτη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των ομίλων (σε κάποιον βαθμό και ανάλογα με τις υποαξίες που θα εγγραφούν), αλλά η εκκρεμότητα στο ανοιχτό μέτωπο των όρων της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα συνεχίσει να λειτουργεί ανασταλτικά.

Παρακολουθώντας την 3άδα (ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank), η Alpha Bank εμφανίζει τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα -από τεχνικής πλευράς-, αν και η Eurobank έχει ισχυρότερη απόδοση σε διάστημα εβδομάδας. Για την Εθνική Τράπεζα, εντύπωση μας προκαλεί το συστηματικό μάζεμα στη μετοχή (κατ' άλλους αφορά προσπάθεια στήριξης πάνω από το 1,70-1,80 ευρώ) με ισχυρούς αγοραστές στη διάρκεια των διορθώσεών της.

Αν και με τη συγκριτικά χειρότερη βραχυπρόθεσμη εικόνα, η μετοχή της Εθνικής θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κάνει τη διαφορά (υπεραποδίδοντας έναντι του κλάδου) στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Για την ΕΤΕ τα 2,20 ευρώ είναι μία ισχνή αντίσταση, που θα πρέπει να διασπαστεί ανοδικά -και πειστικά με αυξημένες συναλλαγές- εάν διακινδυνεύουμε να ποντάρουμε σε μία βραχύβια μόχλευση έως τις 4 Μαΐου.

Ουσιαστικά, μέχρι τότε μένουν η αυριανή συνεδρίαση και δύο καθαρές εβδομάδες για όποιον θα ήθελε να ποντάρει σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό για τις αγορές και τις επιχειρήσεις. Αυτό μέχρι τώρα δεν προκύπτει δημοσκοπικά, όμως δεν παύει να είναι ίσως το μοναδικό κίνητρο για ένα "γρήγορο παιχνίδι" εάν θεωρήσουμε πως πιθανότατα τα νεότερα για την ανακεφαλαιοποίηση μετατίθενται για τις 7 Μαΐου και μετά.

Αν θα έχει πιθανότητες επιτυχίας ένα τέτοιο ποντάρισμα θα φανεί -κατά την εκτίμησή μας- από τη διακύμανση της Εθνικής, γι' αυτό και εντείνουμε την παρακολούθηση της συγκεκριμένης μετοχής.

Από την ομάδα των μη τραπεζικών τίτλων, οι λιγοστές εξαιρέσεις εισηγμένων που επιμένουν να διαφοροποιούνται από τις τράπεζες και τον 20άρη είναι πλέον ευδιάκριτες.

Και από τον FTSE 20 και από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, συγκεντρώνοντας το όποιο περιορισμένο ενδιαφέρον παικτών και επενδυτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v