Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nηστεία... και μετά το Πάσχα στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση χαμηλών απαιτήσεων με μικρό τζίρο και κύρια χαρακτηριστικά την επιφυλακτικότητα και το μάζεμα των αρχικών απωλειών στον τραπεζικό κλάδο. Κέρδη για 3Ε, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Πτώση για ΕΤΕ, Αlpha.

Συνεδρίαση χαμηλών απαιτήσεων με απόλυτα νηστίσιμο τζίρο που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την επίδειξη επιφυλακτικότητας, το μάζεμα των αρχικών απωλειών στον Τραπεζικό κλάδο, την Coca-Cola να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο και κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και το νέο ιστορικό χαμηλό για τον τίτλο της ΔΕΗ που δείχνει να κινείται πλέον “χωρίς φρένα” (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνευρη (συναλλακτικά και όχι μόνο συνεδρίαση) ξεκίνησε με σταδιακά αυξανόμενες πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 300,15 μονάδες (-3,43%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια.

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς απέδωσαν το μάζεμα των αρχικών Τραπεζικών απωλειών στην είδηση του Reuters, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λάβει έως αύριο Πέμπτη ομόλογα του EFSF αξίας 25 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Όμως αυτή η είδηση κυκλοφόρησε ευρύτατα μετά τις 15.00, ενώ η προσπάθεια αντίδρασης είχε ξεκινήσει από τις 14.20. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που αναφέρονται, πλέον, σε απόλυτα ελεγχόμενες συνεδριάσεις, όπου η ρηχότητα της Αγοράς επιτρέπει σε λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς τίτλους, να αλλάζουν σε ελάχιστα λεπτά το υπάρχον σκηνικό, χωρίς βέβαια να πείθουν τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Χ.Α.

Η Αγορά συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις με ελάχιστους τίτλους και το υπόλοιπο ταμπλώ απλά περιμένει να “δει” τη συνέχεια (!)Για τον FTSE και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα δύο σημαντικά επίπεδα είναι το 288 πάνω και το 276 κάτω, επίπεδα που θα μπορούσαν να μας δώσουν μία καινούργια κίνηση.

Η ΑΕΠΕΥ υπενθυμίζει πως σε ημερήσιο γράφημα χρειαζόμαστε κατοχύρωση του 293-294 σε κλείσιμο για να πάρουμε αγοραστικό σήμα.

Στο “κόκκινο” οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές όπως και το ξεκίνημα της Wall Street. Σύμφωνα με την Fast Finance και όσον αφορά τον δείκτη DAX, η διάσπαση της ζώνης του 6700 έδωσε το έναυσμα για κίνηση στην ζώνη 6800. Κοντινή αντίσταση έχουμε στο 6840-6860 ενώ το 6880-6910 είναι κύρια αντίσταση σαν παλιό χαμηλό. Το 6760 και 6725 είναι οι κοντινές του στηρίξεις ενώ το 6680 έχει γίνει κύρια στήριξη.

Για τον S&P 500, η διάσπαση του 1378 άλλαξε το βραχυπρόθεσμο momentum και ήδη δοκιμάζει το προηγούμενο υψηλό στις 1388 μονάδες. Το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει το 1392-1394 ενώ το 1374-1378 από αντίσταση γίνεται στήριξη. Η διάσωση των Τραπεζών, αλλά και η προσπάθεια να αποτραπεί η Κρατικοποίησή τους, αποτελεί το “κύκνειο άσμα” του Λουκά Παπαδήμου, γράφει το Bloomberg.

“Το κράτος θα κάνει ότι μπορεί για να συνεχίσουν οι Τράπεζες να λειτουργούν σαν ζωντανές μονάδες και να αποτρέψει τις Κρατικοποιήσεις, όπου αυτό είναι δυνατό”, αναφέρει η Mediobanca. Όμως, η προσπάθεια λαμβάνει χώρα με φόντο τις εκλογές της 6 Μαΐου, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να γεννήσει ερωτηματικά ως προς την ικανότητα της Χώρας να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται, για να συνεχίσουν να ρέουν τα δάνεια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Επιπλέον, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, με την πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ να έρχεται από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, είναι αρκετή για την επανέναρξη της οικονομίας.

“Θα χρειαστούν περισσότερα από αυτά για να κινηθεί η ελληνική οικονομία”, λέει η Nomura. “Εάν οι Τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εισρεύσει ρευστότητα στην οικονομία άμεσα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταθεροποιηθούν οι τάσεις στις καταθέσεις και η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι η εφαρμογή του προγράμματος βρίσκεται σε σωστή τροχιά”, τονίζει ο αναλυτής.

Εξάλλου, ακόμα και για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, μένει να αποσαφηνιστούν εκκρεμή ζητήματα, όπως η τιμή στην οποία θα αγοράσουν τις μετοχές το Κράτος και οι ιδιώτες επενδυτές, καθώς και το μείγμα των κεφαλαίων και των CoCos.Εν τω μεταξύ ανήσυχες παραμένουν οι Αγορές ομολόγων, με την απόδοση στο Ισπανικό 15ετές να φθάνει στο 6,23% και στο Ιταλικό στο 5,78%.

O oίκος αξιολόγησης Egan Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας σε "ΒΒΒ -" από "ΒΒΒ". Ο John Paulson, ο δισεκατομμυριούχος hedge fund manager που είχε προβλέψει την κατάρρευση της Αμερικανικής Αγοράς κατοικιών, “σορτάρει” τα Γερμανικά Κρατικά ομόλογα στοιχηματίζοντας σε σημαντική επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη κατά τους επόμενους μήνες επειδή εκτιμά ότι τα προβλήματα της Ισπανίας θα απειλήσουν την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

“Το ερώτημα για την Ισπανία δεν είναι εάν, αλλά πότε θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης”, αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί ανάμεσα στην πλειοψηφία των αναλυτών που παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ιβηρική Χώρα. Όπως μετέδωσε το Reuters, μπορεί οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες να μην γνωρίζουν το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί για τη διάσωσή της η Χώρα, ή πότε ακριβώς θα το χρειαστεί, οι περισσότεροι εξ’ αυτών όμως είναι σχεδόν βέβαιοι πως η Μαδρίτη δεν θα καταφέρει να αποφύγει τελικά ένα πακέτο διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων για τις Τράπεζές της ή ακόμα και για το ίδιο το Κράτος.

Οι φόβοι για τις οικονομίες της Ισπανίας και της Γαλλίας έπεισαν τους fund managers να “μαζευτούν” τον Απρίλιο, μετά το “ύποπτα ευδιάθετο” ξεκίνημα του έτους, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.

Το ποσοστό των διαχειριστών κεφαλαίου που είχαν θέσεις “overweight” σε ρευστό αυξήθηκε στο 24% από 6% τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, ήταν πολύ λιγότεροι οι fund managers που είχαν διάθεση για αγορές μετοχών, με μόνο 26% να δηλώνουν “overweight” στα Χρηματιστήρια σε σύγκριση με 33% τον Μάρτιο.Καθαρό ποσοστό 54% των fund managers δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η κρίση χρεών της Ευρωζώνης, από 38% τον Μάρτιο, ενώ το 63% θεωρούν ότι η πιθανότερη πηγή δυσάρεστων εκπλήξεων στην φετινή χρονιά είναι η Ισπανία.

Ωστόσο οι μισοί από τους διαχειριστές ή ποσοστό 54% πιστεύουν ότι και η Γαλλία θα αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη για τις Αγορές φέτος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και χαμηλότερα του 20αρη, ίσως αξίζουν αναφοράς κάποιοι τίτλοι που επιχείρησαν με σχετικά πειστικές συναλλαγές να ξεχωρίσουν θετικά.Μεταξύ αυτών οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Forthnet, ο “γειτνιάζων” με το Ελληνικό (όπου αναμένονται οι προσφορές) Παρνασσός, ενώ και η Flexopack, μετά το σφυροκόπημα που προηγήθηκε, σήμερα έδωσε μία πρώτη αντίδραση αγνώστου διαρκείας.

Σημαντικά περισσότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη.

Στους θετικά διακριθέντες οι Coca-Cola (+4,48%), Jumbo (+0,27%), Folli Follie Group (+0,13%), MPB (+0,44%), ΟΠΑΠ (+0,59%), ΟΤΕ (+1,31%) και Τιτάν (+1,79%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Κύπρου.Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-7,64%) και ΔΕΗ (-5,92%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν οι Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και με μικρότερες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 717,49 (11.29) και 732,27 μονάδων (15.29) και έκλεισε στις 726,65 με κέρδη 0,79%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 25 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 23,88%.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς

Εξαιρετικά επιφυλακτικός για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Αναφερόμενος στον Τραπεζικό δείκτη που συνεχίζει να αποσπά το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος επισημαίνει: “Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ο δείκτης δηλώνει στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις αδυναμία ανοδικής κατοχύρωσης του Exponential Fibo κινητού μέσου των 21 ημερών (327,69 μονάδες), καθώς ενώ τον διαπερνάει ενδοσυνεδριακά προς το τέλος της ημέρας υπαναχωρεί κλείνοντας χαμηλότερα από αυτόν. Το γεγονός αυτό μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς για τη συνέχεια ενισχύοντας το σενάριο καθοδικής τμήσης των 300 μονάδων.

Από τους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους η Εθνική έχει ολοκληρώσει στο ωριαίο διάγραμμα τιμών μια δεύτερη κορυφή χαμηλότερη από εκείνη της 10ης Απριλίου (2,14 €), η Τράπεζα Κύπρου κατευθύνεται καθοδικά προς τη στήριξη του 0,46€ ενώ η Alpha Bank παρουσιάζοντας μέχρι τώρα το πιο θετικό ημερήσιο διάγραμμα έχοντας ήδη προσεγγίσει το διορθωτικό ποσοστό του 0,618 (1,26€) των Fibonacci Retracement της πρόσφατης ισχυρής καθόδου από τα 1,54€ στα 0,79€.

Αν εξαιρέσουμε τη “ρουκέτα” της όλη η υπόλοιπη Αγορά κινείται στο τέμπο των ανακεφαλαιοποιήσεων των Τραπεζών με ένα Γενικό Δείκτη να λαμβάνει τιμές πέριξ των 730 μονάδων δίχως να έχει απειλήσει με αξιώσεις την αντίσταση των 750 μονάδων, τονίζει ο κ. Μάνθος.

--XΠΑ

Άνευρη συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης υποχώρησης που συνδυάστηκε με εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών (ο τρίτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος).

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με σαφείς διαθέσεις υποαπόδοσης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του premium στο 0,25%. Επιδεικτικά αδιάφορα τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2402, τιμή εκκαθάρισης 280,25) κινήθηκαν μεταξύ 276,5 και 284,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6554), Alpha Bank (12043), Πειραιώς (288), Κύπρου (2317),ΔΕΗ (1463), ΟΠΑΠ (160), MPB (146), ΓΕΚ (176).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (10477686 τεμ.), Εθνική (20544915 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5834285 τεμ.), MPB (7685376 τεμ.), Alpha Bank (7121950 τεμ.), Πειραιώς (9203482 τεμ.).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v