Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζει το ΧΑ με βαρίδι τις τράπεζες

Η σεναριολογία για τον χρόνο ανακοίνωσης των όρων ανακεφαλαιοποίησης πιέζει (κυρίως) τις τράπεζες και τον 20άρη έως τις 276 μονάδες. Στα 15 εκατ. μόλις η αξία των συναλλαγών. Πτώση για ΕΤΕ, ΕFG και Alpha. 

Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες, με συνέπεια ο μεν Γενικός Δείκτης να υποχωρεί στις 715 μονάδες (-1,43%), ενώ ο Ftse 20 μετρώντας απώλειες της τάξης του 1,85% διορθώνει έως τις 276,79 μονάδες.

Ενώ η αξία των συναλλαγών μόλις που περνά τα 14 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 14.05) από τα οποία σχεδόν 3 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, άλλα 2,7 στην Εθνική Τράπεζα και περίπου 1,2 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Συναλλαγές πάνω από 800.000 ευρώ έχουν γίνει στη Eurobank και επιπλέον περίπου 405.000 ευρώ στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για συγκριτικά αυξημένους τζίρους (συνεκτιμώμενης της ρηχότητας της αγοράς) που γίνονται σε ξεκάθαρη διορθωτική κίνηση των μετοχών του κλάδου.

Πιεστικότερες είναι μέχρι τώρα οι πωλήσεις στη μετοχή της Alpha Bank που μέχρι τώρα έχει χαμηλό συνεδρίασης στο 1,08 ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα το μέχρι τώρα χαμηλό ημέρας έχει καταγραφεί στο 1,79 ευρώ, ενώ για τη Eurobank στο 0,653 ευρώ.

Δεδομένων της ρευστότητας που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο, των εμπλοκών που παρουσιάζονται σε δύο-τρία ουσιώδη ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των ομίλων και της εικοτολογίας περί μετάθεσης της ανακοίνωσης των τελικών όρων για μετά τις εκλογές, οι πωλήσεις κι οι πιέσεις δικαιολογούνται σε μεγάλο βαθμό.

Δεν έχουν λόγο προφανώς καν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες να «παίξουν» άμεσα τις τράπεζες υψηλότερα. Αντιθέτως, εάν υποθέσουμε πως έχουν βάση άλλα σενάρια για επιχείρηση προεκλογικής μόχλευσης, θα ήταν λογικό να περιμένουν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όλα αυτά βέβαια προσώρας είναι σενάρια κι ασκήσεις επί χάρτου και προθέσεις μερίδας ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Από τον Ftse 20 διασώζονται μόνο μη τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα Βιοχάλκο, MIG, Τιτάν και ΟΠΑΠ. Για τις δύο τελευταίες θα πρέπει να προσέξουμε πως η αντίδραση επιχειρείται με αυξημένους τζίρους, που στην περίπτωση του Τιτάνα ξεπερνά σε αξία τις 200.000 ευρώ, στον δε ΟΠΑΠ φτάνουν περίπου το 1,1 εκατ. ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν Τράστορ, Μέτκα αλλά και Υγεία, Σελόντα, ΕΥΔΑΠ, Φλεξοπάκ.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ το ευρώ παραμένει υπό πίεση, υποχωρώντας μάλιστα πιο νωρίς έως τα ελάχιστα του 1,3107 δολ.

Στις διεθνείς αγορές, ξεχωρίζουν βεβαίως οι εξελίξεις στην ισπανική οικονομία. Η Μαδρίτη μπορεί να άντλησε 2,54 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο (2,5), αλλά το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε για τους 10ετείς τίτλους, μειώθηκε όμως για τα 2ετή ομόλογα. Η Ισπανία μένει εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο (και στο στόχαστρο των αγορών) και η Κομισιόν ανακινεί θέμα ενίσχυσης των τραπεζών της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και μόνο, που αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ενεργοποίηση των μηχανισμών στήριξης (του EFSF ή του ESM), διατηρεί το όλο θέμα πολύ ψηλά στον σχετικό… κατάλογο των αγορών. Και αυτό αποτυπώνεται και στην εικόνα των κρατικών τίτλων αυτής της χώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v