Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής το χρηματιστήριο

Συνεδρίαση απόλυτης επιφυλακτικότητας, με το ΧΑ να περιμένει τα τραπεζικά αποτελέσματα. Εβδομαδιαίες απώλειες 0,04% για το ΓΔ και 6,05% για τον τραπεζικό δείκτη. Άνοδος για Alpha (4,9%), ΕΤΕ (1,2%) και ΟΠΑΠ (2,3%).

Συνεδρίαση απόλυτης επιφυλακτικότητας, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να περιμένει τα Τραπεζικά αποτελέσματα (πλην Ταχ. Ταμιευτηρίου και Αγροτικής που πήραν και νέα αναβολή, καθώς δεν βρέθηκε λύση για χρηματοδότηση από το ΤΧΣ, όπως οι υπόλοιπες Τράπεζες), όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι από Δευτέρα η κινητικότητα θα αυξηθεί και οι αγοραστές θα αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται σήμερα από τις Ελληνικές Τράπεζες δεν θα ξεκαθαρίσουν ιδιαίτερα το τοπίο στην Αγορά, καθώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν ακόμη επισήμως οριστικοποιηθεί.

Δεν αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν στοιχεία που αφορούν τους διαγνωστικούς ελέγχους της BlackRock και, ακόμα περισσότερο, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν στοιχεία για τα κεφαλαιακά ελλείμματα που προκύπτουν ή για τα σχέδια κεφαλαιακών ενισχύσεων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι διοικήσεις των Τραπεζών να δώσουν απλά κάποιες ενδείξεις σχετικά με αυτά.

Πιθανότατα η Αγορά θα παραμείνει σε χαμηλό υψόμετρο από πλευράς συναλλαγών, αφού δεν αναμένεται κάποιο άλλο εγχώριο νέο το οποίο να δημιουργεί ή να ενισχύει την τάση.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επιμένουν στην στάση αναμονής, εκτιμώντας ότι η επιφυλακτικότητα στην Αγορά θα εξακολουθήσει και τις προσεχείς εβδομάδες αποτυπώνοντας την ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.

Συμπερασματικά, η Αγορά θα περιμένει υπομονετικά τις εξελίξεις ενώ δεν θα βιαστεί να προεξοφλήσει κάποια θετικά ή αρνητικά γεγονότα. Η πορεία του Γενικού Δείκτη αναμένεται πλαγιοκαθοδική και όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα απειληθεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 700 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, κάποια προσπάθεια Τραπεζικής αντίδρασης που εκδηλώθηκε μετά τις 14.30 δεν είχε την απαιτούμενη ένταση και διάρκεια, η ΔΕΗ μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά έδωσε μία υποτυπώδη αντίδραση, ο ΟΠΑΠ συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7,00 ευρώ, ενώ μετά από επτά συνεδριάσεις ο τίτλος του ΟΤΕ επέστρεψε εκ νέου χαμηλότερα των 3,00 ευρώ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στους Δεικτοβαρείς τίτλους, εκτός Τραπεζών, μόνο η μετοχή της ΔΕΗ ξεπέρασε σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια, ενώ ο γενικότερος τζίρος παρουσίασε νέα μικρή αύξηση (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Συνεχίστηκε η ανησυχία στις Αγορές ομολόγων, με το Ισπανικό 10ετές να επαναπροσεγγίζει το 6% και το Ιταλικό να ακουμπά στο 5,7%.

Οι Αγορές παρακολουθούν Ισπανία και Ιταλία, όμως η πρώτη αρνητική έκπληξη μπορεί να έλθει από την Πορτογαλία, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Η Πορτογαλία θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης, κατά πάσα πιθανότητα έως το Σεπτέμβριο του 2012, προβλέπει ο οίκος, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι η συνταγή της λιτότητας που εφαρμόζεται δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα, σπρώχνει και άλλες οικονομίες στο δρόμο της Ελλάδας.

Ο οίκος κάνει λόγο για “δύσκολες δυναμικές χρέους και αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης”, οι οποίες θα αποτρέψουν την επιστροφή της Πορτογαλίας στις Αγορές ομολόγων. Το ΔΝΤ ελπίζει ότι η Λισαβόνα θα μπορέσει έστω και μερικώς να καλύψει την αποπληρωμή χρεών ύψους 9 δισ. ευρώ που λήγουν το Σεπτέμβριο του 2013 μέσω της Αγοράς ομολόγων.

Για αυτό και καταλήγει σε τρία πιθανά σενάρια για την Πορτογαλία:

Το κεντρικό σενάριο κάνει λόγο για δεύτερο πακέτο διάσωσης που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της Χώρας και πέραν του 2014. Σε αυτό δίνονται πιθανότητες 60%.

Το αρνητικό σενάριο, που προβλέπει μια αναδιάρθρωση χρέους ανάλογη με αυτήν της Ελλάδα. Δίνονται πιθανότητες 25%.

Το θετικό σενάριο, όπου μια ανάκαμψη στο στυλ της Ιρλανδίας θα μειώσει το χρέος και θα επιτρέψει την επιστροφή της Πορτογαλίας στις Αγορές ομολόγων. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες μόλις 15%.

Θετικό το κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά την απροσδόκητη βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Γερμανία καταγράφει το ινστιτούτο Ifo. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 109,9 ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν διαμόρφωση στο 109,5. Ο δείκτης προσδοκιών παράλληλα, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 102,7 ενώ οι αναλυτές "έβλεπαν" το 102,5.

Θετικό το ξεκίνημα και στο NYSE, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα από General Electric και Microsoft.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνέχισε ανοδικά με χαμηλότερες συναλλαγές η Avenir, έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την προνομιούχο μετοχή της Μηχανικής, προσπάθεια αντίδρασης από την πρόσφατη πίεση για την Σωλ. Κορίνθου, φλερτάρει με τα χαμηλά 15 μηνών η Τεχν. Ολυμπιακή που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε μόνιμα και η ΕΧΑΕ, στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 3,11 ευρώ (3/4).

Τέλος υπό αξιοπρόσεκτη πίεση κινήθηκε η Trastor, καθώς σήμερα απέκοψε το μέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Για όσους έχουν, ακόμα, το κουράγιο και ασχολούνται με τα στατιστικά του Χ.Α., η εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων που ολοκληρώθηκε, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 0,04% και από τον Τραπεζικό 6,05%. Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη έχουν περιοριστεί στο 5,01% και 9,75% αντίστοιχα.

Απόλυτα ισορροπημένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη.

Από τους θετικά διακριθέντες, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+4,9%), Ελλάκτωρα (+3,33%) και ΟΠΑΠ (+2,34%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Coca-Cola, Jumbo, MPB, MIG.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-4,36%), ΟΤΕ (-3,31%) και Τιτάνα (-2,68%). Μικρότερες απώλειες για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Κύπρου, Πειραιώς, Motor Oil, Folli Follie Group, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 13 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 706,55 (10.37) και υψηλό τις 719,56 (13.11) και έκλεισε τελικά στις 714,51 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 29,6 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών, παρά ταύτα για 17 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 5 έως 17,93%, στις περισσότερες περιπτώσεις μα μάλλον χαμηλότατο κόστος.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 και τον Τραπεζικό Δείκτη να έχουν ήδη “παραδοθεί στη πυρά”, καθώς έχασαν τις ισχυρές στηρίξεις των 280 και 300 μονάδων αντίστοιχα, τα μάτια είναι στραμμένα πλέον στο Γενικό Δείκτη και στη ψυχολογική στήριξη των 700 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Πιθανή καθοδική εκπόρθηση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών του τεχνικού επιπέδου των 700 μονάδων θα αναστρέψει όλη την ανοδική κυματική πορεία, που πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης στους πρώτους δύο μήνες του έτους ωθώντας τον προς τη ζώνη ταλάντωσης των 680 με 640 μονάδων ανοίγοντας όμως μεσοπρόθεσμα την όρεξη για την πιθανή καταγραφή νέων χαμηλών.

Αναίρεση του προδιαγραφέντος αρνητικού σεναρίου θα προκληθεί μόνο με την ισχυροποίηση του Γενικού Δείκτη πάνω από το επίπεδο ορόσημο των 750 μονάδων.

Από τους διεθνείς δείκτες ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τόσο ο Ισπανικός δείκτης IBEX 35 όσο και ο Ιταλικός δείκτης MIBTEL 40, καθώς ο μεν πρώτος αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από το super όριο των 7000 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για τις 6500 μονάδες, ο δε δεύτερος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη ζώνη στήριξης των 14200 με 14000 μονάδων, τονίζει ο κ. Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Μια σειρά από αδιάφορες συνεδριάσεις με χαμηλούς τζίρους και μικρό εύρος διακύμανσης παρατηρούμε και αυτήν την εβδομάδα, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Το γεγονός αυτό εξηγείται και από την εορταστική περίοδο του Πάσχα που προηγήθηκε, αλλά και από τη γενικότερη απαξίωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Μετά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, των μη Τραπεζικών εταιρειών, που περισσότερο προβλημάτισαν παρά ικανοποίησαν, εκτός εξαιρέσεων και ενώ υπάρχει μια εύλογη ανησυχία για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου το ενδιαφέρον εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις Τράπεζες και συγκεκριμένα στις επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και στις διαπραγματεύσεις για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, η ανησυχία για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει σημαντικές, έστω βραχυπρόθεσμες, ανοδικές αντιδράσεις, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα και υπάρχει μια γενικότερη υποχώρηση των Ευρωπαϊκών Αγορών μέσα στον Απρίλιο λόγω ανόδου των spreads στην Ισπανία που δημιουργούν νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη Χώρα μας κάνουν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014 και ανάγκη για περικοπές δαπανών 15 δισ ευρώ στην επόμενη δεκαετία για επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος.

Με αυτά τα δεδομένα δεν περιμένουμε σημαντικές μεταβολές στο Χ.Α. παρά μόνο στις Τράπεζες ανάλογα με τη φημολογία για το αν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης είναι προς το συμφέρον των παλαιών μετόχων ή όχι και με το αν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν είναι τα προσδοκώμενα.

Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι η τρόικα δεν επιθυμεί την πλήρη Κρατικοποίηση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και ότι θα δοθούν κίνητρα στους νυν μετόχους για συμμετοχή στις αυξήσεις, έχει διατηρήσει τις Τράπεζες σε επίπεδα πάνω από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, αλλά η κρισιμότητα της κατάστασης για τον κλάδο δεν επιτρέπει κάποια σημαντική αντίδραση.

Οι λεπτομέρειες θα καθυστερήσουν και άλλο λόγω σκληρών διαπραγματεύσεων και αναμένεται να γίνουν γνωστές μετά τις εκλογές. Ο παράγοντας των warrants που θα δοθούν στους παλαιούς μετόχους που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις και το πλαφόν στα δυνητικά κεφαλαιακά κέρδη του Δημοσίου από πώληση μετοχών στο μέλλον, είναι ισχυρά κίνητρα για συμμετοχή στις αυξήσεις, αν και ειδικά ο δεύτερος παράγοντας που αφορά το απώτερο μέλλον εξαρτάται από τη μελλοντική πορεία των Τραπεζικών κερδών.
 
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μια αδυναμία διάσπασης των 730 μονάδων που πριν λίγο καιρό αποτελούσαν στήριξη για το Γενικό Δείκτη. Δε βλέπουμε άμεσα μια διάσπαση της περιοχής των 760-780 μονάδων, ενώ αν τα νέα είναι αρνητικά μπορεί να δούμε συνέχεια της πτώσης και υποχώρηση κάτω από τις 700 μονάδες που διατηρούνται ως τώρα λόγω και των προσδοκιών για τα κίνητρα που αναφέραμε παραπάνω, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση υποχώρησης και ακόμα χαμηλότερων συναλλαγών, τόσο στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών. Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με υποδεέστερη συμπεριφορά, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,62% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1952, τιμή εκκαθάρισης 271), κινήθηκαν μεταξύ 267,75 και 276 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Βιοχάλκο, 5200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10734), Alpha Bank (22433), ΟΤΕ (341), Ταχ. Ταμιευτήριο (268), Πειραιώς (1465), Κύπρου (5001), ΔΕΗ (1469), MIG (134), MPB (270), ΟΠΑΠ (339), Ελ. Πετρέλαια (105), Μυτιληναίο (198), ΓΕΚ (189).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20544915 τεμ.), Eurobank (10477686 τεμ.), Πειραιώς (9195582 τεμ.), MPB (7685376 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5514985 τεμ.), Alpha Bank (7121950 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v