Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Στάση αναμονής με το βλέμμα στους ισολογισμούς

Ήπιες μεταβολές στη Σοφοκλέους με την προσπάθεια προεξόφλησης των τραπεζικών αποτελεσμάτων στο προσκήνιο. Μικρές απώλειες για τον 20άρη, που κρατά τις 270. Κέρδη για Alpha, Eurobank. Aπώλεις για ΟΤΕ.

Με ενδιαφέρουσες κινήσεις πωλητών - αγοραστών ξεκίνησε η συνεδρίαση. Με… διασταυρούμενα πυρά στο εύρος των 271 - 275,25 μονάδων για τον FTSE 20 και μεταξύ των 706,55 και των 714,04 για τον Γενικό Δείκτη.

Η αξία των συναλλαγών, στα συνήθη μέτρια επίπεδα των προηγούμενων ημερών, ξεπερνά τα 4,5 εκατ. ευρώ λίγα μετά τις 11:00. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έχει γίνει απολύτως φυσιολογικά στην Εθνική Τράπεζα (1,1 εκατ. ευρώ) και στην Alpha Bank (περίπου 1 εκατ. ευρώ).

Ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών και η αγορά έχει προεξοφλήσει ζημίες-ρεκόρ. Με μία λεπτομέρεια ωστόσο: τα οικονομικά μεγέθη θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και αυτό πρακτικά σημαίνει πως αρκετοί θα κινηθούν κατά προσέγγιση και επιχειρώντας να προεξοφλήσουν την πραγματική εικόνα των ομίλων.

Να σημειωθεί πως δεν θα περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων από την BlackRock (θέση που θα καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς, στα τέλη Μαΐου). Λογικά, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινούνται χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τι συζήτησαν χθες στην πολύωρη συνάντησή τους ο Λ. Παπαδήμος και ο Γ. Προβόπουλος και χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τα μεγέθη των τραπεζών.

Κατά συνέπεια, στο ταμπλό θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα κινήσεων προεξόφλησης, με ενδεικτικότερο αυτό που παρατηρείται τα πρώτα 35΄ της συνεδρίασης. Για παράδειγμα, η απόκλιση της Alpha Bank έναντι των υπόλοιπων προφανώς και καταγράφει τη διαφοροποίηση της καθαρής θέσης της έναντι αυτών.

Μικρή, αλλά ουσιώδης λεπτομέρεια, που μέχρι στιγμής οδηγεί σε ανοδική αντίδραση τη μετοχή της Alpha Bank (από το 0,911 στο 1,05 ευρώ), τη στιγμή όπου η Εθνική Τράπεζα (-1,70%), η Τράπεζα Πειραιώς (-2,22%), το Τ.Τ. (4,38%) και η Eurobank (-0,15%) υποχωρούν λιγότερο ή περισσότερο.

Για την Εθνική Τράπεζα χαμηλή τιμή σημειώθηκε στο πρώτο 10λεπτο στο 1,67 ευρώ καθώς υπήρχε από χθες «ουρά» πωλήσεων. Η Eurobank λίγο μετά τις 10:55 ισορρόπησε στο 0,625 ευρώ, ενώ παρέμειναν οι αρχικές σημαντικές απώλειες σε Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Λίγο μετά τις 11:05 ο μεν FTSE 20 υποχωρεί κατά 0,24% (274,46), ο δε Γενικός Δείκτης κατά 0,18% στις 712,62 μονάδες.

Από τον δείκτη, εκτός της Alpha Bank, αντιδρούν , ΕΛΠΕ, Marfin Popular Bank, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τιτάν, ο τελευταίος με 566 κομμάτια και με αξία συναλλαγών 8.453 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εκτός του Φουρλή, που παρουσιάζει σχετική κινητικότητα, ξεχωρίζουν οι πιέσεις που δέχεται η Ιντρακάτ, η Ιντραλότ, η σταθεροποίηση της Μέτκα και της MLS Πληροφορική αλλά και το -9,42% (προσαρμοσμένη τιμή) της Τράστορ.

Είναι όμως άξιο αναφοράς πως από τις μετοχές του Ft Mid περισσότερες από τις μισές δεν είχαν κάνει καν πράξη.

Ακόμα πιο υποτονική είναι η εικόνα για τις μετοχές του Small Cap. Ο δείκτης ενισχύεται καθώς η Lavipharm με μόλις 100 κομμάτια αντιδρά έως το 0,184 ευρώ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές το κλίμα παραμένει υποτονικό, με το ευρώ σε πίεση έχοντας χαμηλό μέχρι τώρα το 1,3127 δολάριο. Μικρά κέρδη για τον DAX στη Φρανκφούρτη, που διατηρείται υψηλότερα των 6.700 μονάδων, ενώ ο FTSE 100 και ο CAC 40 ενισχύονται οριακά.

Στη Φρανκφούρτη θα λέγαμε πως επικρατεί και σήμερα καλό κλίμα με αφορμή τη νέα βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπως αποτυπώνεται στον σχετικό δείκτη του IFO.

Η βελτίωση είναι οριακά μεγαλύτερη από αυτήν που περίμεναν οι αναλυτές (σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters), τάση που αποτυπώνεται στη σταθερή φορά των κυριότερων δεικτών του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Στις άλλες αγορές, το πετρέλαιο υποχωρεί στα 102,27 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στα 1.641 δολάρια ανά ουγκιά αποτιμάται ο χρυσός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v