Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βήμα σημειωτόν με κέρδη Alpha, ΔΕΗ

Σταθεροποιητικά η Σοφοκλέους, με τις τράπεζες στο κυνήγι της προεξόφλησης. Στις 275 μονάδες o FTSE 20, στην περιοχή των 715 ο Γενικός Δείκτης. Κέρδη για Alpha, Εurobank, OΠΑΠ, ΔΕΗ. Πτώση για ΕΤΕ.

Εύλογη η στάση αναμονής που τηρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Με τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές να έχουν ισορροπήσει, στα επίπεδα των 715 ο Γενικός Δείκτης και των 275 ο FTSE 20, κι ενώ οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι έχουν πάρει πόντους.

Η εικόνα της αγοράς άλλαξε σταδιακά από τις 12:30 και μετά καθώς μειώθηκαν λίγο οι πωλήσεις και αυξήθηκαν σχετικά οι αγορές.

Προηγήθηκε η Alpha Bank, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε επίπεδο προεξόφλησης, με την τιμή να ενισχύεται έως το 1,09 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σταδιακά έφτασε ως το 1,84, της Eurobank έως το 0,663 και της Τράπεζας Πειραιώς έως το 0,278 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών σε μετριότατα επίπεδα, περίπου 18,6 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 14:00, με τη μεγαλύτερη αξία 4,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και περίπου 3 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Τρίτη από πλευράς αξίας «πλασάρεται» η μετοχή της ΔΕΗ, που αντιδρώντας 3,68% περνά οριακά τα 2,80 ευρώ. Σημειωτέον πως χθες στα 2,71 ευρώ σημειώθηκε νέα ενδοσυνεδριακή ιστορική ελάχιστη τιμή για τον τίτλο της Επιχείρησης.

Έως 1,46% ενισχύεται ΟΠΑΠ προς τα 6,94 ευρώ, ενώ θετικά κινούνται Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, .

Ωστόσο, και η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διακύμανση του τραπεζικού δείκτη. Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε πως «μόνο σε βιώσιμες τράπεζες θα δίνεται η εγγύηση από το ΤΧΣ, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των ομίλων. Στα 50 δισ. ευρώ το κεφάλαιο του ταμείου, που θα εκπροσωπείται με δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της κάθε τράπεζας».

Τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ στην αγορά προεξοφλούνται διάφορα ποσοστά. Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται μια αρχική προσέγγιση κι εκτίμηση των ζημιών που θα «γράψουν» σήμερα οι τράπεζες. Κοντός ψαλμός…

Αν και θα πρέπει να συνεκτιμάται πως τα στοιχεία από τους ελέγχους της BlackRock θα αποτυπωθούν μέχρι το τέλος Μαΐου. Έστω και έτσι, όμως, θα έχουμε μια αρκετά ευκρινή εκτίμηση για την κατάσταση των ιδρυμάτων.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι αγοραστές υπερισχύουν σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Καλώδια, ΕΥΑΘ, Ιντρακάτ, ενώ συνεχίζει ο Fourlis αλλά κυρίως η Μέτκα, που φτάνει τα 7,77 ευρώ περνώντας σε επίπεδο αποτίμησης και πάλι έστω και οριακά τα 400 εκατ. ευρώ.

Ήπια ανοδικές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να περνά τις 6.730 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v