Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθώνει το ΧΑ με τράπεζες και ΟΤΕ

Πιέσεις και υποχώρηση στο σύνολο του ταμπλό με τον ΓΔ προς τις 700 και τον 20άρη προς τις 270 μον. Νέα βουτιά για ΟΤΕ, σημαντικές απώλειες για ΕΤΕ, Πειραιώς, ΤΤ. Κρατούν Alpha Bank, Motor Oil.

Με απώλειες ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,94% στις 707 μονάδες, τον Ftse 20 κατά 1,35% στις 272 μονάδες και με αξία συναλλαγών μέτρια, όπως άλλωστε συμβαίνει σταθερά εδώ και εβδομάδες.

Με απώλειες για την πλειονότητα των εισηγμένων καθώς εκτός από τις τραπεζικές πωλήσεις πιέσεις δέχονται και μετοχές από άλλους κλάδους. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ποσοστό τη μεγαλύτερη διόρθωση τη σημείωνε η μετοχή του ΟΤΕ, μεγαλύτερη δηλαδή από ό,τι για Εθνική Τράπεζα, Eurobank ή Τράπεζα Πειραιώς.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τα πρώτα 50΄-55΄ συνεδρίασης μόλις δύο τίτλοι του 20άρη διασώζονταν: η μετοχή της Alpha Bank από τις τράπεζες και η Motor Oil από τις υπόλοιπες του δείκτη. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως πρόκειται για διόρθωση που δεν οφείλεται πλέον μόνο στις… εκκρεμότητες του τραπεζικού κλάδου.

Η ανακεφαλαιοποίηση κι οι δραματικές ζημίες των τραπεζών (κυρίως λόγω της συμμετοχής τους στο PSI) λίγο έως πολύ καταμετρώνται τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, πέραν αυτών, στην αγορά έχει επεισέλθει ο παράγοντας της πολιτικής ρευστότητας κι αβεβαιότητας.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, οι πιέσεις των ξένων κι οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα δεν περιορίζονται στις τράπεζες και στα προβλήματά τους. Διαχέονται ευρύτερα στο ταμπλό καθώς εντείνεται η ανησυχία των πολιτικών και των οικονομικών αναλυτών για το τι μέλλει γενέσθαι από το πρωί της 7ης Μαΐου και μετά.

Βέβαια, το σκηνικό αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα καθ’ ημάς. Και στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί έντονη κινητικότητα και ρευστότητα που αποτυπώνεται τόσο χρηματιστηριακά όσο και στις αγορές ομολόγων των «ευπαθών χωρών».

Είναι ενδεικτικό πως από τη γενικότερη κατάσταση δεν γλιτώνει ούτε το γερμανικό χρηματιστήριο. Νωρίτερα ο DAX μετρούσε απώλειες της τάξης του 2,44%, τη στιγμή όπου το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία επιτείνει την ανησυχία αρκετών ξένων αναλυτών και παικτών. Κατά 1,82% υποχωρούσε πριν από λίγο ο CAC 40, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Υπό πίεση εύλογα και το ευρώ.

Στον σημερινό Εκηβόλο έχουμε ανεβάσει (με την πολύτιμη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς) σχετικά διαγράμματα των ισπανικών κρατικών τίτλων και της κυριότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v