Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλα ανοιχτά, από Παρίσι μέχρι Αθήνα

Όλα μαζί τα μέτωπα ανοιχτά. Από το Παρίσι, το Άμστερνταμ, μέχρι την Αθήνα, η ευρωζώνη μοιάζει με καζάνι που βράζει. Οι εκλογικές καντρίλιες και οι εκλογές. Κρίσιμες παραμένουν πάντα οι 260 (270) μονάδες.

Καθ' οδόν προς την 6η Μαΐου (και) το Χ.Α., με… μαγική εικόνα για τις ζημίες των τραπεζών, ενώ η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από την αναμέτρηση της μεθεπόμενης Κυριακής θα έχει δέκα καυτά μέτωπα από την 7η/5 κιόλας.

Την ώρα όπου το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία προοιωνίζεται ανατροπές και εξελίξεις που θα πρέπει να αποτιμηθούν αμέσως από τις αγορές και η αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας μετρά ακόμη ένα θύμα, αυτήν τη φορά την ολλανδική κυβέρνηση.

Αναγκαία η υπενθύμιση όλων αυτών -των λίγο ως πολύ γνωστών μας- παραμέτρων, για να έχουμε ευκρινέστερη εικόνα της ρευστότητας που κυριαρχεί και των ανατροπών που επέρχονται.

Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο πως σε αυτόν τον κύκλο της Ευρώπης, των αγορών, ο πολύς Πόλσον αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τα γερμανικά ομόλογα - δηλαδή την κορωνίδα της επενδυτικής φερεγγυότητας του Βερολίνου και της ακολουθούμενης πολιτικής των Γερμανών.

Βέβαια, ο μεγαλοεπενδυτής μπορεί να πουλά τον ασφαλέστερο κρατικό τίτλο (στην ευρωζώνη), από την άλλη όμως ανοίγει θέσεις αντασφάλισης σε "συμβόλαια κινδύνου".

Μοιραία το Χ.Α., όπως σημειώναμε και το Σάββατο, οδεύει προς την 6η/5 υπό το βάρος των πρωτοφανών (πλην όμως λίγο ως πολύ αναμενόμενων) ζημιών των τραπεζικών ομίλων. Τα τρέχοντα επίπεδα του κλάδου και οι αποτιμήσεις των τραπεζών φαίνεται,πως σε ικανό βαθμό έχουν αποτυπώσει κι έχουν αφομοιώσει μεγάλο μέρος του βάρους. Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται εκτενής αναφορά, με σημαντικό στοιχείο τη γνώση του λογαριασμού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

"Απομένει η κυβέρνηση να πει αν και πώς θα μειωθεί", σημειώνεται στο σχετικό θέμα. Το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στην περιοχή των 700-720 μονάδων, ο Ftse 20 μεταξύ φθοράς (260-270) και αφθαρσίας (το πολύ στις 320 μονάδες), με τον τραπεζικό κλάδο αδιαμφισβήτητο ρυθμιστή (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στο 1,78 ευρώ η Εθνική, που αν μη τι άλλο προσπάθησε την Παρασκευή, όπως και η Alpha Bank στο 1,07, αλλά και με τη Eurobank λίγο χαμηλότερα στο 0,625 και την Πειραιώς στο 0,265 ευρώ, με την αγορά να ερμηνεύει αμφίσημα τη μετάθεση της ανακοίνωσης των όρων ανακεφαλαιοποίησης για μετά τις εκλογές.

Μερίδα παικτών θεωρεί δείγμα αδυναμίας και προβληματίζεται από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις - που διατηρούν μία τόσο ουσιαστική εκκρεμότητα. Άλλοι πάντως θεωρούν καλύτερη αυτήν την εξέλιξη, καθώς το πρόβλημα απεμπλέκεται (σε σημαντικό βαθμό) από μία ομολογουμένως ιδιόρρυθμη όσο και "πονηρή" και πνιγηρή προεκλογική περίοδο, με τα δύο "κόμματα εξουσίας" να δίνουν τα… ρέστα τους σε μαθήματα ασυνέπειας, έλλειψης υπευθυνότητας και πολιτικάντικου αμοραλισμού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v