Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλούνται οι 700 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Δεν καταφέρνει να αποστασιοποιηθεί από τις ευρωαγορές το ΧΑ. Ο Γενικός Δείκτης κινείται οριακά πάνω από τις 700 μονάδες και ο FTSE 20 στα επίπεδα των 270 μονάδων. Αποκλίνουσα πορεία για τις μετοχές των Alpha και ΕΤΕ.

Με βαρίδι τον ΟΤΕ και… βαριδάκια το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, το Χ.Α. ταλαιπωρείται χαμηλότερα. Το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 0,70%, έχοντας νωρίτερα διορθώσει έως το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο των 704,79 μονάδων. Εν συνεχεία όμως οι πιέσεις εντάθηκαν και απειλούνται οι 700 μονάδες.

Οι συναλλαγές στα μετριότατα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, δεν ξεπερνούσαν λίγο πριν από τις 17:00 τα 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία 3,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 3,9 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Οι δύο μετοχές ακολουθούν διαμετρικά αντίθετη πορεία. Η Εθνική διορθώνοντας νωρίτερα έως το 1,69 ευρώ, η δε Alpha Bank αντιδρώντας έως το 1,16 ευρώ. Τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν τη διαφοροποίηση των δύο μετοχών αφενός στα αποτελέσματα των δύο ομίλων και στην εικόνα που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες, αφετέρου στην προσδοκία πως στη γενική συνέλευση της Alpha Bank θα ανακοινωθούν ενέργειες ικανές να ενισχύσουν κεφαλαιακά τον όμιλο.

Σημειωτέον πως η μετοχή της Alpha Bank παρά τη διόρθωση του τελευταίου μηνός σημειώνει ακόμα απόδοση 106,32% από την αρχή του έτους, έναντι μόλις 6,79% που καταγράφεται για τη μετοχή της Εθνικής.

Από τον FTSE 20 μόνο 4 μετοχές ενισχύονται και μία παραμένει σταθερή, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες συνεχίζει να καταγράφει ο ΟΤΕ με 6,85% στα 2,72 ευρώ. Εκτός από την Alpha Bank, με μέτριες συναλλαγές "αντιστέκεται" η μετοχή της Coca Cola 3E, το διάγραμμα της οποίας παρουσιάζει βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον. Τοπικό υψηλό ημέρας για την 3E τα 14,97 ευρώ.

Υψηλότερα με συναλλαγές περίπου 1 εκατ. τεμαχίων αντιδρά η Τράπεζα Κύπρου, με περίπου 900.000 κομμάτια η Eurobank, ενώ ακολουθεί σταθερός ο Μυτιληναίος με μέχρι τώρα υψηλό ημέρας στα 2,67 ευρώ.

Ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει και η μετοχή της ΔΕΗ, που υποχώρησε έως τα 2,57 ευρώ. Το τελευταίο ιστορικό ελάχιστο για τη μετοχή της Επιχείρησης σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στα 2,66 ευρώ.

Η διόρθωση της μετοχής κάτω και από τα 2,60 ευρώ θα άνοιγε την… κατηφόρα προς τα 2 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ανοδικής διάσπασης των 3,10 ευρώ θα μπορούσε να προσβλέπει σε βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση.

Στα 2,72 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα ο ΟΤΕ, με το ιστορικό χαμηλό στα 2,18 ευρώ από τις 5/3. Έως τα 6,99 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η μετοχή του ΟΠΑΠ όπου ιστορική ελάχιστη τιμή καταγράφηκε στα 5,88 ευρώ στις 25/11/2011.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η υπεραντίδραση της Τράπεζας Αττικής, μετά τα κατά γενική εκτίμηση αξιοπρεπή αποτελέσματα. Ακολουθούν (με συναλλαγές πάνω από 1.000 τεμάχια) Trastor, Υγεία, Νηρεύς, Intralot και Ικτίνος.

Από τις σταθερές μετοχές του δείκτη, Intrakat, Creta Farm, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, MLS και Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρούνται οι πτωτικές διαθέσεις, με τον DAX σταθερά κάτω από τις 6.600 μονάδες, με απώλειες 2,73%, ενώ κατά 2,17% υποχωρεί ο δείκτης CAC, οριακά κάτω από τις 3.120 μονάδες. Παραμένει έστω και οριακά πάνω από το όριο συναγερμού του 6% η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου, ενώ πάνω από το 3% παραμένει η απόδοση του γαλλικού ομολόγου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v