Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επικίνδυνη κλίση το ΧΑ

Αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 700 μονάδων και του FTSE 20 κάτω από τις 270 μονάδες. Επικίνδυνη κλίση για τη μετοχή της ΕΤΕ, σχετικά σταθεροποιητικές οι τάσεις στις ευρωαγορές.

Όσο πλησιάζουμε προς την 6η Μαΐου, τόσο εντείνεται η νευρικότητα στο Χ.Α. αλλά και στις διεθνείς αγορές. Καθοριστική Κυριακή η μεθεπόμενη, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια, δηλαδή από το πρωί της 7ης/5 και για διάστημα μερικών εβδομάδων.

Στο Χ.Α. τα πάντα έχουν… παγώσει καθώς όλες οι ουσιαστικές αποφάσεις και ενέργειες εύλογα έχουν μετατεθεί για την επόμενη της εκλογικής αναμέτρησης και βλέπουμε.

Ωστόσο, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο κυρίως λόγω της ανυπαρξίας αγοραστικού ενδιαφέροντος. Τουλάχιστον μέχρι και χθες. Αυτό ταλαιπωρεί βασικούς δείκτες και μετοχές και χθές πίεσε τον Γενικό Δείκτη οριακά χαμηλότερα των 700 και τον FTSE 20 κάτω από τις 270 μονάδες.

Κατά γενική εκτίμηση, για τους δύο δείκτες σημαντικές περιοχές και σημεία αναφοράς θεωρούνται οι 680 και οι 260 μονάδες αντίστοιχα.

Στις διεθνείς αγορές κυρίαρχες είναι η επιφυλακτικότητα κι η ρευστότητα σε κάθε επίπεδο. Με μικρά κέρδη συνέχισαν χθες ο μεν DJIA οριακά πάνω από το όριο των 13.000 μονάδων, ο δε S&P 500 στις 1.372 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι αγορές μπορεί να αποσυμπιέστηκαν χθες σε κάποιον βαθμό, είναι όμως εμφανές πως το πρόβλημα παραμένει. Ενδεικτικές οι τιμές των κρατικών τίτλων, με την απόδοση του γαλλικού 10ετούς να διατηρείται οριακά πάνω από το 3%, του ολλανδικού στο 2,34% και του ισπανικού που υποχωρεί στο 5,84%. Όμως, οι μικρές αυξομειώσεις δεν πρέπει και δεν ξεγελούν κανέναν. Εν τω μεταξύ, η S&P υποβάθμισε το outlook της Ινδίας σε αρνητικό από σταθερό.

Συνεκτιμώντας όλα αυτά, παραμένουμε επικεντρωμένοι στην παρακολούθηση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Μετά μάλιστα τη χθεσινή νέα διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής, που κλίνει επικίνδυνα σε χαμηλότερα επίπεδα. Με απώλειες έκλεισαν χθες και η Alpha Bank και η Eurobank, παρά τις θετικές ενδείξεις που είχαν δώσει στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχετίζεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, ο κλαδικός δείκτης μόνο με… θαύμα θα μπορούσε να αντιδράσει σύντομα. Επί της ουσίας, μόνο στην περίπτωση όπου insiders και ισχυρά χέρια είχαν πληροφόρηση (μέσω των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων) για την πρόθεση ψήφου, όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή των εκλογών.

Το λέμε αυτό γιατί μερίδα παικτών τοποθετείται επιλεκτικά σε δεικτοβαρείς μετοχές, ποντάροντας στο αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Το αν θα τους βγει ή όχι, είναι ένα άλλο θέμα. Ωστόσο, οι κινήσεις τους αυτές τις ημέρες αλλά κυρίως τις επόμενες χρήζουν προσοχής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v