Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά τριμήνου διολίσθησε το ΧΑ

Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος δεν απέτρεψε το κλείσιμο του ΓΔ χαμηλότερα του ορίου των 700 μονάδων, σε χαμηλά τριών και πλέον μηνών. Ισχυρές απώλειες για ETE, Eurobank, Alpha. Άνοδος για ΜΡΒ, ΟΤΕ και Τιτάνα. 

Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος δεν απέτρεψε το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 700 μονάδων και την επιστροφή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε χαμηλά τριών και πλέον, μηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 700 μονάδων είχε σημειωθεί στις 19/1 (689,75 μονάδες).

Με αυτά τα δεδομένα και αν δεν υπάρξει κάτι εντυπωσιακά θετικό, στην απόλυτα βραχυπρόθεσμη εικόνα οι 750 μονάδες γίνονται έως και δυσκολοκατάβλητο εμπόδιο, ενώ η επόμενη μάχη πιθανότατα θα δοθεί στις 680 μονάδες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου το κέρδη του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί στο πενιχρό 2,56%, ενώ από το υψηλότερο κλείσιμο, τρέχοντος έτους, των 834,41 μονάδων (13/2) οι απώλειες φθάνουν στο 16,37%.

Τα ίδια και χειρότερα για τον Τραπεζικό δείκτη που συνεχίζει να αποτελεί (καλώς ή κακώς) τον “σηματωρό” του Χ.Α.

Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη συρρικνώθηκαν στο 4,5%, ενώ από το υψηλότερο κλείσιμο, τρέχοντος έτους, των 502,11 μονάδων, οι απώλειες φθάνουν στο 45,29% (!)

Απόλυτα επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας τους τζίρους υπομονής και τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα κάποιες πειστικές ενδείξεις για βραχυπρόθεσμη, έστω, αντιστροφή του κλίματος, καθώς η ρευστή εικόνα της προεκλογικής συγκυρίας συντηρεί το σκηνικό αναμονής και πλαγιοκαθοδικής τάσης.

Σε κάθε περίπτωση η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη, ενώ ο άγνωστος “Χ” που είναι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης του Τραπεζικού Συστήματος, αποτρέπει την δραστηριοποίηση των θεωρούμενων συντηρητικών χαρτοφυλακίων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήλθα σήμερα και η έκθεση – τσεκούρι από την KBW, που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες για τις επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες μετά από την BlackRock και τα reviews της Τράπεζα της Ελλάδας, για την ικανότητα των Τραπεζών να τις καλύψουν καθώς και πιθανώς κάποιες απώλειες που συνδέονται με τις PSI και τα CoCos, για τη διαχείριση των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία, για τους όρους των μετοχών του ΤΧΣ.

“Δεδομένης της έλλειψης λεπτομερειών για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, δεν είναι εφικτό να εκτιμήσουμε το dilution για τους τρέχοντες μετόχους, αλλά αναμένουμε ότι θα είναι σημαντικό, ενώ και η επίτευξη συμμετοχής κατά 10% του ιδιωτικού κλάδου στην ανακεφαλαιοποίηση θα είναι δύσκολη, για αυτό δεν μπορούμε να απορρίψουμε την προοπτική πλήρους Κρατικοποίησης σε ορισμένες περιπτώσεις”, αναφέρεται στην ανάλυση.

Τονίζει δε πως επιπρόσθετα, η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, και υπάρχει πολιτικό ρίσκο από τις εκλογές και την υλοποίηση του προγράμματος διάσωσης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα.

Έτσι ο οίκος προχώρησε με μειώσεις – φωτιά στις τιμές – στόχους για τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Alpha Bank. Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 0,70 ευρώ από τα 0,90 ευρώ, για την Eurobank στα 0,30 από τα 0,44 ευρώ και για την Alpha Bank στα 0,40 από τα 0,60 ευρώ.

Η σύσταση και για τις τρεις Τράπεζες είναι “underperform”.

Σε σχετικά διαφορετικό μήκος κύματος η άποψη της Moody΄ς. Η δέσμευση κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς τις Ελληνικές Τράπεζες είναι θετική αναφέρει η Moody΄s σε σχετικό report, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως “credit positive”. Αυτή η κίνηση ανοίγει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση και διασφαλίζει την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των Τραπεζών, σημειώνει ο διεθνής οίκος. Ωστόσο τονίζει ότι ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι Τράπεζες θα παραμείνουν εκτεθειμένες σε ένα υπερχρεωμένο Κράτος και θα βρεθούν αντιμέτωπες με "κόκκινα" δάνεια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, από το Τραπεζικό ταμπλώ διασώθηκε με θετικό πρόσημο μόνο ο τίτλος της MPB, ενώ από τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές αξίζει αναφοράς η προσπάθεια αντίδρασης του ΟΤΕ, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Μάλιστα ο τίτλος έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και για την μετοχή της ΔΕΗ, όμως η αντίδραση έμεινε από “δυνάμεις” και τελικά ο τίτλος έκλεισε αμετάβλητος.
Θετικό κλείσιμο για τον Τιτάνα, που θα “κληθεί” να τιμολογήσει την νέα έκθεση από την Standard and Poor's.

Πιο συγκεκριμένα, σε "σταθερό" από "αρνητικό" αναβάθμισε το outlook για τον Τιτάνα η Standard and Poor's, απομακρύνοντας την εταιρεία από τον προθάλαμο περαιτέρω υποβάθμισης, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΒΒ-“. Το σταθερό outlook, δείχνει την εκτίμηση του οίκου ότι η πιστωτική θέση της εταιρείας και οι ταμειακές της ροές θα παραμείνουν σταθερές παρά τις επίμονα αδύναμες Αγορές, για τους επόμενους 12 μήνες. Η ρευστότητα της εταιρείας θα παραμείνει "επαρκής" για τους επόμενους 24 μήνες, στηριζόμενη από τον ισχυρό ισολογισμό της, σημειώνει ο οίκος.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν ήλθε να προσθέσει “θετική ορατότητα” για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

Το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί φέτος σε σύγκριση με το 2011 και θα υπερβεί το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι, ενώ εκτιμά ότι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξουν απώλειες έως και 16,5% φέτος και το 2013.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα ως μέλος της Ευρωζώνης, ενώ και άλλες οικονομίες του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ίσως δυσκολευτούν να μειώσουν μισθούς και τιμές όσο χρειάζεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν.

“Η πολιτική δεν μπορεί να υπερβεί τους νόμους της οικονομίας”, πρόσθεσε, σε ομιλία του στην Νέα Υόρκη, υπονοώντας ότι η Ελλάδα και άλλες Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να βγουν από το ευρώ αν θέλουν να δουν... προκοπή (!)

Καλύτερη της χθεσινή η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα του NYSE, όμως η τάση παραμένει εξαιρετικά ρευστή.Κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ολλανδίας βλέπουν οι αναλυτές μετά την αιφνιδιαστική Κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η λιτότητα, ενώ η ίδια η Moody’s προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση του “ΑΑΑ”.

Από την άλλη, η Ολλανδία άντλησε 1,995 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία διετών και 25ετών ομολόγων. Στόχος ήταν η άντληση μεταξύ 1,5 και 2,5 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για επιτυχημένη δημοπρασία παρά την Κυβερνητική κρίση στην Χώρα και την απειλή υποβάθμισης από τη Moody's.

Περί τα 2 δισ. ευρώ άντλησε η Ισπανία από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων αν και το κόστος δανεισμού διπλασιάστηκε από τις προηγούμενες αντίστοιχες δημοπρασίες. Συγκεκριμένα, από 3μηνα έντοκα γραμμάτια η Ισπανία άντλησε 725 εκατ. ευρώ.
 
Η μέση απόδοση ωστόσο, ενισχύθηκε στο 0,634% από 0,381% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Ως προς τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια, η Μαδρίτη άντλησε 1,208 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 1,580% από 0,836% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Επίσης, όπως μετέδωσε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων χωρίς τοκομερίδιο (zero coupon bonds) που λήγουν το 2014 αυξήθηκε στο 3,355% από 2,352% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 27ης Μαρτίου.

Σε δύο θέματα εστιάζουν την προσοχή τους οι διεθνείς αναλυτές.Το κεντρικό ζήτημα που επηρεάζει τις χρηματοοικονομικές Αγορές παραμένει ο βαθμός επιρροής που έχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη η ύφεση της Ευρωζώνης και η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στην ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις υπάρχουσες ισορροπίες.Εν τω μεταξύ, κατά πολλούς, δικαίως η 7η Μαΐου θεωρείται ως ημέρα κλειδί για το ευρώ και την Ευρώπη, καθώς θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των Γαλλικών εκλογών, αλλά και το αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών, όταν η “επίθεση” στην Ισπανία και στην Ιταλία έχει ήδη ξεκινήσει.

Δεν συνηγορούν για υπέρμετρη αισιοδοξία, τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από την εκεί “βιομηχανία δεικτών”.
 
Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν 7,1% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ αλλά πάντως διαμορφώθηκαν σε επίπεδα λίγο πάνω από τα αναμενόμενα, στα 328000 νέα σπίτια. Οι αναλυτές περίμεναν πωλήσεις 325000 νέων κατοικιών.Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 69,2 τον Απρίλιο από 69,5 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 69,7.
 
Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλώ του 20αρη, πέντε τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+2,28% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ΟΤΕ (+4,44% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Τιτάν (1,18%), Jumbo (+1,67%), MPB (+2,91%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των ΔΕΗ και Coca-Cola.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Εθνική, Κύπρου, Eurobank και του 2% για Ελ. Πετρέλαια, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων και αναρριχήθηκε έως τις 704,94 μονάδες (10.56). όμως μετά τις 13.15 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 693,9 (16.06) και έκλεισε τελικά στις 697,82 μονάδες με απώλειες 0,62%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 22,7 εκατ. από τα οποία τα 1,4 αφορούσαν “πακέτα” (Eurobank, Jumbo, Μέτκα, ΟΠΑΠ).

Κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών και 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 30%.

Στα επιμέρους, για την Alpha Bank πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη 1,02 – 1,00 ευρώ, η οποία αν χαθεί ο τίτλος θα αναζητήσει την επόμενη στήριξη στα 0,90 ευρώ.

Αποφασιστικής σημασίας η στήριξη των 1,61 ευρώ για την Εθνική, η οποία αν χαθεί θέτει εν αμφιβόλω και την επόμενη στήριξη στα 1,50 ευρώ.Ιδιαίτερα επισφαλής η τεχνική εικόνα για την Eurobank, όσο ο τίτλος κινείται χαμηλότερα των 0,70 ευρώ.

Η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 0,50 ευρώ.Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σημαντικές απώλειες με λίγες συναλλαγές για την Σελόντα, πρέπει να ολοκληρώθηκε ο πωλητής στον Αστέρα, νέος πτωτικός γύρος στην Flexopack, ενώ η Τρ. Αττική ξεκίνησε την συνεδρίαση εντυπωσιακά και την ολοκλήρωσε μάλλον “άδοξα” (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος, που εκτιμά ότι σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλαγιολισθητικής κίνησης και επισημαίνει:

“Η πρώτη διερευνητική επαφή με τη στήριξη των 700 μονάδων που πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας ελαφρά υψηλότερα, είχε σήμερα αποτέλεσμα την καθοδική διάτρηση.

Η επιβεβαιωμένη καταστρατήγηση του εν λόγω επιπέδου στήριξης, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα δημιουργήσει διαγραμματική πίεση οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς το πρώτο «μαξιλάρι» στήριξης των 680 με 670 μονάδων προκαλώντας φυσικά έντονους «τριγμούς» στο ανοδικό κυματικό δημιούργημα του περασμένου Ιανουαρίου.

Οπωσδήποτε οποιασδήποτε μορφής καθοδική διάσπαση των 670 μονάδων θα βάλει εκ νέου το Γενικό Δείκτη σε πτωτικές περιπέτειες, όπου όμως η στήριξη του χαμηλού των 620 μονάδων θα φαντάζει ως «αχυρένιος» πύργος.

Γεγονός, που μπορεί να προκληθεί μόνο με πιθανή ακυβερνησία.Όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 μετά τη διάσπαση των 280 μονάδων έχει βάλει πλώρη για τη ζώνη των 265 με 260 μονάδων, επίπεδο όπου το δοκίμασε πρώτο το μελλοντικό συμβόλαιο του δείκτη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (Low: 265.5 pt).

Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η διαγραμματική εικόνα τόσο της ΔΕΗ, όσο και του ΟΤΕ, όπου και ευθαρσώς φαίνεται ότι η λήξη της μεγάλης αγοραστικής εντολής έφερε και το ξαφνικό κατέβασμα στη μετοχή με μόλις το 1/3 του μέσου όρου των συναλλαγών των τελευταίων ημερών.
 
Τέλος την καλή τους εικόνα συνεχίζουν και διατηρούν η Μotor Oil, καταγράφοντας τιμές πάνω από τη στήριξη των 6€ και η Μέτκα”, τονίζει το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-----------ΧΠΑ

Απόλυτα υποτονική συνεδρίαση, πτωτικών διαθέσεων, που οδήγησε σε μικρή περαιτέρω υποχώρηση.

Στην Αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 22505 συμβόλαια.
 
Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με οριακά χαμηλότερες απώλειες, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,30% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1831, τιμή εκκαθάρισης 264,25), κινήθηκαν μεταξύ 263,5 και 270,75 μονάδων. Τίποτα απολύτως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Μυτιληναίο, 5000 Μέτκα, 40100 Κύπρου, 60000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4440), Alpha Bank (13073), ΟΤΕ (359), Ταχ. Ταμιευτήριο (199), Πειραιώς (545), Κύπρου (2468), ΔΕΗ (459), ΟΠΑΠ (133), Μυτιληναίο (103), ΓΕΚ (211).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το μοναδικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ταχ. Ταμιευτήριο (12000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20574415 τεμ.), Eurobank (12137686 τεμ.), Πειραιώς (9170682 τεμ.), MPB (7685576 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5514985 τεμ.), Alpha Bank (6971950 τεμ.).

Ίσως αξίζει να σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v