Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με... ολλανδική σπρωξιά κάτω από τις 700

Διορθώνει η Σοφοκλέους (οριακά κάτω από τις 270 ο 20άρης), αλλά λιγότερο σε σχέση με το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Απώλειες για Εθνική, Alpha, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, 3Ε. Κέρδη σημειώνουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Προσπάθεια επαναφοράς τουλάχιστον των βασικών δεικτών πάνω από τα ψυχολογικά όρια επιχειρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οριακά στην περιοχή των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, που ωστόσο νωρίτερα… γλίστρησε έως τις 699,37 μονάδες. Με τον Ftse 20 να επανέρχεται έως τις 272,53, με ελαχιστότατο τζίρο και τη Eurobank έως 3,43% υψηλότερα προς το 0,664 ευρώ.

Μέχρι και τις 11.30 έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 4,155 εκατ. ευρώ, που αποτελούν αρνητικό τζίρο από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα. Είναι ενδεικτικό πως μετά από μία ώρα συνεδρίασης σε καμία μετοχή ο τζίρος δεν προσέγγιζε καν το 1 εκατ. ευρώ.
 
Στοιχείο ενδεικτικό της πλήρους απαξίας του ελληνικού χρηματιστηρίου (που συμπεριλαμβάνεται στα ανεπτυγμένα, τρομάρα μας!), της ρηχότητας της αγοράς αλλά και του παγώματος που επικρατεί σε τραπεζικούς, επιχειρηματικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους.

Σαν να κρατά την ανάσα του το Χ.Α. και οι λιγοστοί παίκτες επικεντρώνονται σε μια δεκάδα εισηγμένων.

Στις τράπεζες η Εθνική περνά οριακά το 1,70 ευρώ, η Alpha Bank και η Eurobank συνεχίζουν για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση την προσπάθεια διαφοροποίησής τους από τον κλάδο, ενώ μικρή αντίδραση επιχειρείται σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου.

Από τις μετοχές του κλάδου, αλλά από τον Ft 40 Mid, ξεχωρίζει η συνεχιζόμενη μόχλευση στη μετοχή της Αττικής. Με 19,01% στο 0,338 ευρώ και την αξία των συναλλαγών στο… ιλιγγιώδες ύψος των 32.805 ευρώ λίγο μετά τις 11.30.

Από τον 20άρη διορθώνουν , Τιτάν, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν, πάντα με γνώμονα τις συναλλαγές τους, Μέτκα, Intralot και λιγότερο η Frigoglass, η Σιδενόρ, η Επίλεκτος.

Περίπου την ίδια ώρα, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το κλίμα και η τάση ήταν σαφώς βαρύτερα. Με απώλειες που έφταναν έως το 2,56% (για το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ), ενώ παρασύρονταν χαμηλότερα η Βιέννη, η Στοκχόλμη και άλλες αγορές εκτός αυτών του ευρωπαϊκού Νότου.

Το ολλανδικό χρηματιστήριο πιέζεται εύλογα καθώς η Moody’s βλέπει κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται πως η Ολλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και προς το παρόν έχει σταθερό outlook από τους οίκους.

Μόνο η Δανία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν τόσο καλή αξιολόγηση στην ευρωζώνη με σταθερή εκτίμηση. Έχει ενδιαφέρον, σημειώνει η Sarah Carlson (Moody’s), πως επειδή η Ολλανδία είναι ένας από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της λιτότητας στην ευρωζώνη η κυβερνητική κρίση μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα την αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή.

Και όλα αυτά… συμπτωματικώς και τυχαίως καθώς οδεύομεν προς τη mayday της 6ης Μαΐου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v