Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 680 μονάδες η "έσχατη" άμυνα

Σε κινούμενη άμμο καλούνται να ισορροπήσουν το ΧΑ και οι ευρωπαϊκές αγορές. Έσχατο ανάχωμα οι 680-700 μονάδες για τον ΓΔ. Σε επικίνδυνη κλίση η Εθνική. Σε λιγότερα από 700 εκατ. αποτιμάται η ΔΕΗ.

Σε έντονο προβληματισμό που επικρατεί στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

Σε σχετικό θέμα της σημειώνεται πως πίσω από τις κλειστές πόρτες οι αναλυτές της τρόικας έχουν ειδοποιήσει τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ότι η ύφεση θα φέρει υψηλότερα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια από όσα έχουν υπολογιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, το μέχρι τώρα πόρισμα δείχνει αδυναμία επιστροφής σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και το μεταθέτει, στην καλύτερη περίπτωση, από το 2014 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι τα πλάνα της δεύτερης δανειακής σύμβασης τίθενται και πάλι επί τάπητος. Το ίδιο και οι όροι του δεύτερου δανείου.

Η Αγγελική επικαλείται υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Ε.Ε., ο οποίος θεωρεί καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία όχι μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου αλλά και την ύφεση.

Ευρύτερα όμως, στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι διαδραματίζεται ένα θέατρο του παραλόγου με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία και την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ολλανδία μόλις λίγες μέρες πριν από την ελληνική Μεγάλη Κυριακή (σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung).

Αφορμή για διόρθωση ή αιτία για περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ, με παράλληλη προώθηση των γερμανικών σχεδιασμών σε βάρος της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως σε αυτήν τη συγκυρία ξανανοίγει η…συζήτηση για την προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου.

Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε πως "η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει τον πόλεμο στα ευρωομόλογα, μετά την υπογραφή του δημοσιονομικού συμφώνου από την πλειονότητα των μελών της Ε.Ε., δήλωσε τη Δευτέρα στους F.T. Deutschland ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard.

Όταν δεν υπήρχε δημοσιονομικό σύμφωνο ή όργανα επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι Γερμανοί είχαν σοβαρούς λόγους να μη θέλουν να σηκώσουν το βάρος των ανεύθυνων πολιτικών των άλλων χωρών", ανέφερε ο Οlivier Blanchard στη γερμανική έκδοση των F.T.

"Αλλά τώρα έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο. Οι Γερμανοί πρέπει να αποδεχτούν ότι η ευρωζώνη πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο των ευρωομολόγων", πρόσθεσε.

Αργά, σταθερά και μεθοδικά ενόσω υλοποιείται το σχέδιο μετάλλαξης της παλαιάς Ευρώπης (κυρίως από τον Μάιο του 2010 μέσω του… ελληνικού προβλήματος), οι Γερμανοί δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν σε μερική αναδίπλωση (έτσι θα επιδιωχθεί να φανεί). Ενισχυτική αυτής της προσέγγισης είναι η επίσπευση της ενεργοποίησης του ESM κατά περίπου έναν χρόνο.

Τι μας αφορούν όλα αυτά και κυρίως όσους κινούμεθα μάλλον βραχυπρόθεσμα, θα πείτε. Στον βαθμό που περιλαμβάνουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, θα λέγαμε πως μας αφορούν, και πολύ μάλιστα. Από τον χρόνο, τον τρόπο και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, τη χειραγώγηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος (χθες ο Ε. Βενιζέλος μίλησε για ακόμη μία φορά για…συγκυβέρνηση) και τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το Χ.Α. θα ακολουθήσει τα ξένα χρηματιστήρια μεν, αλλά αμέσως θα πρέπει να αρχίσει να ποντάρει και στο εκλογικό χαρτί. Είτε με ρευστοποιήσεις και πιέσεις προς χαμηλότερα επίπεδα (στο… χείλος πλέον των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και οριακά χαμηλότερα των 270 ο 20άρης) είτε με αγορές προεξόφλησης του αποτελέσματος της 6ης/5 και όσων θα ακολουθήσουν.

Προσώρας, το μάζεμα στις τράπεζες συνεχίζεται με μεθοδικό τρόπο αλλά κι η ανθεκτικότητα της Alpha Bank και της Eurobank (ειδικά χθες, αλλά προφανώς για διαφορετικούς λόγους), όπως και η μεθοδευμένη απαξίωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ενδεικτικότερη και… χειρότερη την περίπτωση της ΔΕΗ.

Νέο ιστορικό ελάχιστο χθες για την Επιχείρηση στα 2,55 ευρώ, με την αποτίμηση να συρρικνώνεται σε λιγότερα των 700 εκατ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v