Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη για τις 700 μονάδες με ισχνό τζίρο

Διόρθωση στο ΧΑ με τον ΓΔ οριακά κάτω από τις 700 και τον 20άρη στις 269 μονάδες. Συνεχίζουν την ανηφόρα τους τα ελληνικά ομόλογα, σε αντίθεση με την αποκλιμάκωση σε Ολλανδία και Ισπανία.

Ανάσα στην Ευρώπη από τις αγορές των ισπανικών και των ολλανδικών ομολόγων. Σε διαχειρίσιμα επίπεδα η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με υποτονικό τζίρο μόλις 10,5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 14.30.

Είναι ενδεικτικό πως σε μόλις τρεις μετοχές του 20άρη (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και ΟΠΑΠ) ο τζίρος ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ, ενώ χειρότερη ήταν η εικόνα στη μεσαία, πολύ δε περισσότερο, στη χαμηλότερη αποτίμηση.

Δίνουμε μάλιστα ως ενδεικτικό το στοιχείο των συναλλαγών της ΜΕΤΚΑ (762.870 ευρώ στις 14.25), οι οποίες ξεπερνούσαν τις περισσότερες από τις μετοχές του Ftse 20. Με τα Folli Follie να έχουν μόλις 36,5 χιλ. και τη MIG μόλις 35,3 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, το νέο που δίνει ανάσα στις αγορές έρχεται από δύο χώρες που βρίσκονται στο προσκήνιο των εξελίξεων. Στην ισπανική δημοπρασία η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή καθώς η προσφορά για τα τρίμηνα έντοκα καλύφθηκε περισσότερο από 7 φορές. Όμως, η μέση απόδοση σχεδόν διπλασιάστηκε στο 0,634%.

Από την άλλη, η Ολλανδία, παρά την κυβερνητική κρίση και τις απειλές της Moody’s, άντλησε σχεδόν 2 δισ. ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά. Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε πως οι ομαλές δημοπρασίες συνέβαλαν στο να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Σημειωτέον πως σε αντίθεση με τα spreads των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών που υποχωρούν σε σχέση με χθες, τα ελληνικά συνεχίζουν την ανηφόρα τους.

Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του νέου ελληνικού ομολόγου λήξεως 2023 ενισχύεται στο 21,66%.

Είναι λογικό πως στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών η ταλαιπωρία των τραπεζών θα συνεχίζεται τουλάχιστον όσο εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίηση και εντείνεται η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v