Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 700 μονάδες με τζίρο για... κλάματα

Η επαναφορά του ΧΑ πάνω από τις 700 δίνει πόντους στο ενδεχόμενο τεχνικής βραχυπρόθεσμης αντίδρασης έως τις 740 μονάδες. Περιθώρια μερικής βελτίωσης σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank αλλά και Πειραιώς, ΤΤ. Ισχνός τζίρος.

Αψιμαχίες πέριξ των 700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και στα όρια των 270 για τον Ftse 20. Όμως, με τόσο ισχνό τζίρο που μέχρι τώρα δίνει διαδικαστικό χαρακτήρα στη συνεδρίαση.

Είναι η πρώτη φορά για φέτος που στα 50΄ της συνεδρίασης οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Αρνητικό ρεκόρ, αλλά τουλάχιστον με την αγορά να επιχειρεί να επανέλθει πάνω από τις 700 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς, ενδεχόμενη διατήρηση του δείκτη πέριξ των 705 μονάδων (μέχρι τις 12) θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τάση βραχυπρόθεσμης αντίδρασης. Καθαρά τεχνικής μορφής και χωρίς αποχρώσα αφορμή.

Οι διαδοχικές αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη έχουν διαμορφωθεί στις 700 και στις 740 μονάδες, και αυτό αφήνει μικρό περιθώριο για τεχνική κίνηση, επί της ουσίας, διόρθωση, στη μακροχρόνια πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντέδρασε έως το 1,67 ευρώ, αλλά θα πρέπει να υπερβεί οπωσδήποτε το 1,70 ευρώ. Η ΔΕΗ αντέδρασε έως τα 2,60, αλλά θα πρέπει να κινηθεί πειστικά υψηλότερα, όπως και ο ΟΠΑΠ, που νωρίτερα δοκίμασε τα 6,90 ευρώ.

Στο 0,63 ευρώ φαίνεται μια αδύναμη βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τη μετοχή της Eurobank, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρύβει κάτι καλύτερο. Ενδεχομένως και στην Alpha Bank η επιβεβαίωση του 1,02 ευρώ ενδέχεται να ωθήσει την τιμή πάνω από το 1,10 ευρώ.

Πρόκειται, και το επαναλαμβάνουμε για να μη δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις, για καθαρά τεχνική βραχυπρόθεσμη κίνηση, που μένει όμως να επιβεβαιωθεί αρχικά μέχρι τις 12.

Ενδεικτικό του… ενδιαφέροντος που επικρατεί στη συνεδρίαση είναι τα 99 μόλις κομμάτια που έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Folli Follie (7,07 ευρώ), τα 1.358 μόλις στην Ελλάκτωρ, τα 1.684 στην Τιτάν, τα 3.757 στη Βιοχάλκο και τα 4.285 τεμάχια στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Intralot, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Τράπεζα Αττικής και Frigoglass, Fourlis και Σωληνουργεία Κορίνθου. Όλες κι όλες έξι μετοχές από τη θεωρούμενη… μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στοιχείο επίσης ενδεικτικό.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βασικοί δείκτες αντιδρούν έως και 1,13% (Άμστερνταμ), ενώ ανάλογη κίνηση σημειώνεται σε Βιέννη, Μαδρίτη κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v