Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απέτυχε η "ανακατάληψη" των 700 μονάδων

Η προσπάθεια επιστροφής άνω των 700 μον., που συνδυάστηκε με το τέταρτο χαμηλότερο τζίρο του 2012, προσέκρουσε στις τελικές δημοπρασίες. Άνοδος για ΕΤΕ, ΜIG. Πτώση για Alpha, Eurobank. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΔΕΗ.

Η προσπάθεια επιστροφής του Δείκτη υψηλότερα των 700 μονάδων, που συνδυάστηκε με το τέταρτο χαμηλότερο τζίρο τρέχοντος έτους, προσέκρουσε στις τελικές δημοπρασίες.

Έτσι ενώ στις 17.00 ο Δείκτης βρισκόταν στις 702,35 μονάδες, μέσω των τελικών δημοπρασιών βρέθηκε να κλείνει με οριακά κέρδη και εκ νέου, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca-Cola.Η προσπάθεια αντίδρασης, χαμηλού κόστους, διενεργήθηκε με επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές του 20αρη, όπως οι Κύπρου, ο Μυτιληναίος, η Εθνική, η MIG και το Ταχ. Ταμιευτήριο.

Σαφώς λιγότερα πράγματα από τους πρωταγωνιστές των προηγούμενων συνεδριάσεων, Alpha Bank και Eurobank, τραγική η εικόνα της ΔΕΗ και ενδεικτική της “ποιότητας” των παικτών που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλούς μήνες στο Χ.Α. η συμπεριφορά του τίτλου της Τρ. Αττικής.

Στην περίπτωση της δεύτερης, ο αγοραστικός “ενθουσιασμός” από τα σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα του 2011 κράτησε ακριβώς μιάμιση συνεδρίαση.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,71 ευρώ (+5,86%) και τελικά βρέθηκε να κλείνει στο χαμηλό ημέρας και σε νέο ιστορικό χαμηλό (!!!). Χαμηλότερα του 20αρη, οι περισσότεροι ημερήσιοι πρωταγωνιστές με ελάχιστες έως περίπου ανύπαρκτες συναλλαγές, ενώ κάπως ξεχώρισαν οι Νηρεύς, Αεροπορία Αιγαίου, Intralot και Μέτκα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της τελευταίας φλερτάρει με υψηλά 8μηνου και έκλεισε ακριβώς επάνω στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 8,00 ευρώ.

Αν υπερκεράσει την ζώνη αντίστασης 8,00 – 8,10 ευρώ, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 8,40 και 9,20 ευρώ.

Εδώ να αναφερθεί ότι η εταιρεία προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ανάληψη συμβολαίου κατασκευής μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στη Ρουμανία.

Παραμένουν επιφυλακτικές οι απόψεις των ξένων οίκων για το μέλλον των Ελληνικών Τραπεζών.

Τα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα μειώσουν τα ρίσκα και θα ενισχύσουν τη σταθερότητα των Ελληνικών Τραπεζών, τονίζει η Goldman Sachs.

Χάρη στα κεφάλαια αυτά, οι Τράπεζες λογικά θα καταφέρουν να μειώσουν τη χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 50%, αναφέρει ο οίκος και επισημαίνει ότι οι Τράπεζες θα λάβουν CoCos από το ΤΧΣ για να καλύψουν τυχόν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ωστόσο, τονίζει (και αυτό ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία) ότι παραμένουν ερωτήματα σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση καθώς, ενώ το ΔΝΤ δείχνει να προτιμά ξεκάθαρα αυτό να γίνει με αυξήσεις κεφαλαίου, η GS εκτιμά ότι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των Τραπεζών θα αποθαρρύνουν τους επενδυτές από τη συμμετοχή τους στις ΑΜΚ.

Καλύτερη του Χ.Α. η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, όπου ο Nasdaq ηγείται του ανοδικού ξεκινήματος.

Οι διεθνείς αναλυτές αποδίδουν την σημερινή θετική εικόνα στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη με πρωταγωνίστρια την Apple, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στη σημερινή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ben Bernanke.

Από την άλλη, η Standard & Poor's υποβάθμισε το outlook για την οικονομία της Ινδίας σε "αρνητικό" από "σταθερό".

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι καταγράφεται επιδείνωση των οικονομικών δεικτών της Ινδίας και κάνει λόγο για ελάχιστη πρόοδο ως προς την δημοσιονομική θέση της Χώρας.

Επίσης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ κατέγραψαν το Μάρτιο τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, υποχωρώντας κατά 4,2% έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 1,7%.Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο είχε σημειωθεί άνοδος 2,4%.
 
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., καθίσταται πασιφανές ότι η Αγορά δεν μπορεί να περιμένει κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Αντίθετα, όλες οι συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν με τον πλέον δεικτικό τρόπο την έλλειψη έστω και των στοιχειωδών αντανακλαστικών που θα μπορούσαν να χαρακτηρίζουν μία Αγορά, οι περισσότερες κινήσεις οδηγούν σε εγκλωβισμούς και βέβαια όσοι δραστηριοποιούνται εδώ και πολλούς μήνες έχουν σαν μοναδικό κριτήριο την συναλλακτική δραστηριότητα και όχι τα θεμελιώδη των εταιρειών (!)

Επίσης ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Χ.Α. θα αποτελέσει σημαντικότατο τροχοπέδη, όταν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο και δημιουργηθεί ο αναμενόμενος εντυπωσιακός πληθωρισμός “χαρτιών”.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Motor Oil, Jumbo, MPB.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+7,09%), Κύπρου (+6,98%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+5,29%) και Εθνική (+3,05%).

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τιτάν και Πειραιώς. Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΤΕ (-3,55%).
 
Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank και μικρότερες για την Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 13 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 694,74 (10.53) και υψηλό τις 707,15 (13.26) για να κλείσει τελικά στις 698,03 μονάδες με οριακά κέρδη 0,03%, ενώ ο τζίρος μόλις και ξεπέρασε τα 21 εκατ.

Ισοπαλία στην τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών, 21 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 3 έως 28,57% και άλλοι 25 με ημερήσιες απώλειες από 3 έως 13,24%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με τα περισσότερα ημερήσια διαγράμματα να κοιτούν καθοδικά φαίνεται ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει η υπάρχουσα αρνητική εικόνα και ειδικότερα με αυτό το τζίρο συναλλαγών, καθώς οποιοδήποτε ανοδικό σκίρτημα ίσως αποδειχθεί στη συνέχεια ως ευκαιρία πωλήσεων, καθώς το τοπίο παραμένει ιδιαίτερα θολό στο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, τονίζει με έμφαση ο Απόστολος Μάνθος.

Ενδιαφέρουσες στηρίξεις είναι: τα 2,68 με 2,7 ευρώ για τον ΟΤΕ, τα 6 ευρώ για τη Motor Oil, τα 5,30 ευρώ για τα Ελ. Πετρέλαια, η ζώνη των 2,5 με 2,58 ευρώ για τον Μυτιληναίο και τα 6,72 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.

Όσο για τους διεθνείς δείκτες, αναμένεται κατά τη σημερινή ημέρα να κινηθούν “υπό τη σκιά” τον πολύ καλών αποτελεσμάτων της Apple και της συνεδρίασης της FED για τα rate decision (0,25%) έχοντας κατά νου της βραχυχρόνιες αντιστάσεις των 13050 μονάδων για το DOW, τις 1385 μονάδες για τον S&P 500 και τις 6700 μονάδες για το DAX 30.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και η αναλογία του EUR/USD, καθώς εάν διασπάσει στο δίωρο chart τιμών το επίπεδο του 1,3220 θα ανοίξει το δρόμο για την επαναπροσέγγιση του ορίου αντίστασης του 1,3310, σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

 Συνέχιση της πλάγιοπτωτικής αργόσυρτης τάσης χωρίς ακόμα να έχουμε κάποιο θετικό σημάδι από το intraday μας, “βλέπει” το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις είναι κατιούσες και πλέον οι τιμές στο συμβόλαιο έπιασαν το χαμηλό της 4ης Απριλίου που είχε δώσει και πάλι αντίδραση.

Η κίνηση δεν μοιάζει κινητήρια, με αρκετές εσωτερικές διορθώσεις, κάτι που είναι θετικό για την συνέχεια. Παρόλα αυτά χρειαζόμαστε σε πρώτη φάση διάσπαση του 267 στο συμβόλαιο για να σπάσουμε έστω το πρώτο πτωτικό trend που ακολουθεί, ενώ σήμα έχουμε σε ώρα πάνω από το 271 μιας και μετά μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με το 274 σε πρώτη φάση και το κύριο 279-280 σε δεύτερη.

Κοντινή στήριξη έχει το 263 και 260 ενώ το απόλυτο σημείο που θα μπορούσε κάποιος να κοντράρει είναι αυτό του 255-254, μιας και συνήθως τέτοιες πλάγιες κινήσεις τελειώνουν με ένα “μικροπανικό”.

Ο Τραπεζικός κλάδος, στις ημερήσιες οριακές στηρίξεις του με την Alpha Bank να συνεχίζει να είναι “Long”, σε ημερήσιο, όσο έχει το 1 μπροστά και την Εθνική να έχει μοναδικό επίπεδο αυτό του 1,60 σε κλείσιμο και στήριξη στο 1,58-1,57.

Έτσι λοιπόν, κάποιος θα μπορούσε να κινηθεί στην Εθνική με αγορά, με “stop loss” κλείσιμο κάτω από το 1,60 ή να περιμένει μία διάσπαση του 1,74 αν θέλει να πάρει μία πρώτη ένδειξη.

Ο ΟΠΑΠ δεν κατάφερε να πάρει το επίπεδο των 7 ευρώ, ενώ χρειάζεται κλείσιμο πάνω από το 7,08 για να δώσει ένα ημερήσιο αγοραστικό σήμα, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανοδικής αντίδρασης, όμως οι συναλλαγές έμειναν σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερες διαθέσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε υπερτίμηση 1,03%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1736, τιμή εκκαθάρισης 268,5), κινήθηκαν μεταξύ 262 και 270,75 μονάδων. Τίποτα απολύτως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3882), Alpha Bank (7006), ΟΤΕ (405), Ταχ. Ταμιευτήριο (449), Πειραιώς (112), Κύπρου (2910), ΔΕΗ (815), ΟΠΑΠ (211), Μυτιληναίο (147), MPB (135).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το μοναδικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ταχ. Ταμιευτήριο (25200 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20574615 τεμ.), Eurobank (9837686 τεμ.), Πειραιώς (9170682 τεμ.), MPB (7685576 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5514985 τεμ.), Alpha Bank (6971950 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v