Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο προσκήνιο τράπεζες και Ισπανία

Στον ρυθμό των εγχώριων εξελίξεων το ΧΑ οχυρώνεται πέριξ των 680 για τον ΓΔ και των 260 για τον Ftse 20. Επικίνδυνη κλίση για την Εθνική, δεν… φορτίζεται με τίποτε η ΔΕΗ. Στο επίκεντρο η Ισπανία.

Υποβαθμίστηκε και η Ισπανία, επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και καιρό κάνουν λόγο για μεθοδευμένο σχεδιασμό του Βερολίνου και των αγορών.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη αυτή η κίνηση, καθώς η S&P κατέβασε τον πήχη σε ΒΒΒ+ από Α και μείωσε τη βαθμολογία του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας στο A-2 από Α-1, διατηρώντας μάλιστα αρνητικό το outlook, γεγονός που δείχνει ότι ίσως υπάρξει και νέα υποβάθμιση.

Στο σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται πως σύμφωνα με τον οίκο «η απόφαση αυτή αντανακλά την άποψή μας ότι συσσωρεύονται ρίσκα που σχετίζονται με το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την ύφεση».

Η S&P εκφράζει τον προβληματισμό της για την επιδείνωση της πορείας του ελλείμματος του προϋπολογισμού για την περίοδο 2011-2015, ενώ σημειώνει ότι υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα η κυβέρνηση να κληθεί να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στον τραπεζικό τομέα.

Άλλη μία παράμετρος που επεισέρχεται στο παιχνίδι, και παρότι σε μέγιστο βαθμό είχε προεξοφληθεί στο ταμπλό, ο συγχρονισμός της κίνησης του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης ενδέχεται να δώσει άλλη διάσταση στο θέμα. Ενδεχομένως να μην είναι τυχαία αυτή η ενέργεια, όταν η Γαλλία και η Ελλάδα οδεύουν στην πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 6ης/5 και η ECB μεταλλάσσεται σε Euro-Fed.

Το Χ.Α. βέβαια κινείται και στον ρυθμό των εγχώριων εξελίξεων, ενώ το ανοιχτό μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επιβαρύνει το κλίμα στους ούτως ή άλλως επιβαρημένους ομίλους.

Συνέπεια ακόμη ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 700 και του Ftse 20 κάτω από τις 270 μονάδες.

Με την Εθνική Τράπεζα να μην κρατά μέχρι τέλους και να διαμορφώνεται τελικά στο 1,68 ευρώ -χαμηλό ημέρας-, διορθώνοντας από την ενδοσυνεδριακή κορυφή του 1,75 ευρώ. Το διάγραμμα της ΕΤΕ παραμένει προβληματικό και η ελάχιστη τιμή έχει σημειωθεί στο 1,29 ευρώ στις 11/1/2012.

Στα του κλάδου αναφέρονται σχετικά ο Χρ. Κίτσιος (Οικονομικός έλεγχος των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών από το ΤΧΣ) και ο Dr Money (για την ΕΚΤ και τα σενάρια της 10ης Ιουνίου).

Από την άλλη, το σημερινό υπουργικό συμβούλιο (υπό τον Λ. Παπαδήμο) δεν δημιουργεί και φοβερές προσδοκίες για κάτι ουσιαστικό, καθώς η αγορά έχει αποδεχθεί πως τα σπουδαία θα έρθουν μετά τις εκλογές.

Προφανώς οι δανειστές και οι λοιποί εμπλεκόμενοι ούτε να σέρνεται το συγκεκριμένο θέμα θέλουν ούτε βέβαια κρατικοποίηση (αλά… ελληνικά) συζητούν.

Από τεχνικής πλευράς, οι… εσχατιές των στηρίξεων παραμένουν στις 680 για τον Γ.Δ. και οριακά πέριξ των 260 μονάδων για τον 20άρη. Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται στη ΔΕΗ, η αποτίμηση της οποίας... κατάφεραν να συρρικνωθεί χθες σε λιγότερα και από 580 εκατ. ευρώ!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v