Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Τζίρος ημιαργίας με ΔΕΗ-τράπεζες στο επίκεντρο

Χαμηλότερα των 700 μονάδων υποχωρεί ο ΓΔ και κάτω από τις 270 ο Ftse 20. Με τη ΔΕΗ να κινείται νωρίτερα στο… απόλυτο σκοτάδι ενός ακόμη ιστορικού ελαχίστου (€2,45). Κέρδη για Εθνική, ΟΠΑΠ. Μικρός ο τζίρος.

Σε αρνητικό έδαφος διαμορφώνονται σταδιακά μετά τις 13.45 βασικοί δείκτες και μετοχές. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί πριν από λίγο έως τις 694,32 και ο Ftse 20 έως τις 267,50 μονάδες.

Με τον… ασύλληπτο τζίρο των μόλις 8 εκατ. ευρώ (στις 14.25) να αποτυπώνει εύγλωττα την εικόνα της αγοράς. Σε πλήρη απαξία, με τους ξένους να απέχουν ακόμα και από τις μετοχές των Blue Chips και τις τράπεζες παραδομένες στις εκκρεμότητες της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και του εκλογικού αποτελέσματος.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται ελαφρώς και προσώρας κρατά το 1,70 ευρώ, ενώ Alpha Bank, Eurobank διορθώνουν με μέτριο τζίρο.

Ωστόσο, ο αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας είναι η ΔΕΗ καθώς νωρίτερα η μετοχή της -με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές- βυθιζόταν στο… απόλυτο σκοτάδι με την καταγραφή συνεχόμενων ιστορικών ελάχιστων και εκκωφαντική την απουσία των κάθε λογής αρμόδιων.

Εικόνα πλήρους… black out παρουσιάζει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της ΔΕΗ κι η αποτίμηση του ομίλου συρρικνώνεται στα 580 εκατ. ευρώ.

Το ανησυχητικό είναι πως οι συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ ξεπερνούν τις 570.000 τεμάχια, η δε αξία πλησιάζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως τζίρος πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιηθεί μόνο σε Εθνική, Alpha Bank και στην υπό κατάρρευση ΔΕΗ.

Κατά 0,74% υποχωρεί η μετοχή του ΟΤΕ. Με μάλλον μέτριες συναλλαγές κατά 2,32% ο Τιτάν στα 14,32 ευρώ, ενώ διορθώνουν Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Folli Follie.

Στις τράπεζες, αν και δεν αναμένεται κάτι ουσιώδες πριν από τις εκλογές, αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αυριανό υπουργικό συμβούλιο όπου θα εξεταστούν ζητήματα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση ομίλων του κλάδου.

Από αυτήν την άποψη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση που επιχειρεί η διοίκηση της Εθνικής. Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου καταγράφεται η εκτίμηση πηγών της διοίκησης της ΕΤΕ πως «την επομένη των εκλογών ο τόπος θα έχει κυβέρνηση».

Σύμφωνα πάντα με το σχετικό θέμα της Αν. Παπαϊωάννου, ο προσδιορισμός των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς πρέπει να υπάρξουν και νέες εισαγωγές στο μέτωπο του θεσμικού πλαισίου.

Όλα αυτά την ώρα όπου ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Κομισιόν) κάνει βουτιά στο 92,8 για τον Απρίλιο. Σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, 40 οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η λιτότητα στέλνει τον… Νότο στα βράχια και η Ιταλία υποχρεώνεται να δανειστεί ακριβά.

Νωρίτερα, στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων η μέση απόδοση εκτινάχθηκε στο 1,77% από το 1,12% του Μαρτίου. Η Ρώμη μπορεί να άντλησε 8,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η σημερινή δημοπρασία επιβεβαιώνει τον διαρκή κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται και η ιταλική οικονομία.

Νωρίτερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο δείκτης MIB υποχωρούσε κατά 1,38% περίπου στις 14.404 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v