Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑθηκε ο τζίρος από τη Σοφοκλέους

Με όγκο συναλλαγών μόλις στα 16,6 εκατ., τον δεύτερο χαμηλότερο για το 2012, οι πωλητές συνέχισαν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΔΕΗ. Υπεραπόδοση για MIG. Κέρδη για MOH, ΤΤ, Τιτάνα.

Το τέλμα συναλλακτικής απαξίωσης στο οποίο έχει εγκλωβιστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν δείχνει να ενοχλεί τους λίγους πωλητές που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, ελλείψει και “σοβαρών” αγοραστών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης που πρέπει να έβαλε σε δοκιμασία των νεύρα και των πλέον υπομονετικών συγκαταλέγεται ο απελπιστικά χαμηλό τζίρος (ο δεύτερος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τον χαμηλότερο να είναι στα 11,324 εκατ. και να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου), το νέο ιστορικό χαμηλό για την ΔΕΗ, οι νέες σημαντικές απώλειες για τον τίτλο του ΟΤΕ και οι νέες μικρές αρνητικές εκπλήξεις που ήλθαν από τις τελικές δημοπρασίες και οι οποίες έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας τους ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Κύπρου και MPB, ενώ αντίθετα στα υψηλά ημέρας έκλεισε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων.

Επίσης ίσως είναι άξια λόγου, η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για MIG και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΕΗ κινείται “χωρίς φρένα, σε ολισθηρό κατήφορο” και σε απόλυτα αχαρτογράφητα περιοχές, δημιουργώντας έντονα προβλήματα “margin calls” σε χαρτοφυλάκια που επέλεξαν να διατηρήσουν αυξημένες θέσεις.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημαντικότατων απωλειών για τον ΟΤΕ, κάτι για το οποίο δεν συνηγορεί ο όγκος συναλλαγών και επιβεβαιώνει περισσότερο την έλλειψη αγοραστών και λιγότερο την παρουσία επιθετικών πωλητών. Ο τίτλος θα απειλήσει τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, αν δώσει καθοδική διαφυγή από την ζώνη 2,38 – 2,28 ευρώ.

Αδυναμία να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,00 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ, που για να δώσει αγοραστικό σήμα θα πρέπει να πετύχει τουλάχιστον τρία κλεισίματα υψηλότερα των 7,08 ευρώ.

Συμπερασματικά, το αμέσως επόμενο διάστημα το Χ.Α. μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με επιθετικότερες ρευστοποιήσεις, εξαιτίας της αβεβαιότητας του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαΐου, αφού από την άλλη δεν διαφαίνεται ο θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να αλλάξει επί το θετικότερον την ψυχολογία των λίγων εμπλεκόμενων που έχουν ακόμα το κουράγιο να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλώ της Σοφοκλέους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα των 700 μονάδων και αναμένεται να δημιουργήσει διαγραμματική πίεση προς το πρώτο “μαξιλάρι” στήριξης των 680 με 670 μονάδων προκαλώντας φυσικά έντονους “τριγμούς” στο ανοδικό κυματικό δημιούργημα του περασμένου Ιανουαρίου.

Οποιασδήποτε μορφής καθοδική διάσπαση των 670 μονάδων θα βάλει εκ νέου το Γενικό Δείκτη σε πτωτικές περιπέτειες, όπου όμως η στήριξη του χαμηλού των 620 μονάδων θα φαντάζει ως “αχυρένιος πύργος”.

Γεγονός, που μπορεί να προκληθεί μόνο με πιθανή ακυβερνησία. Αν δεν υπάρξει κάτι εντυπωσιακά θετικό, στην απόλυτα βραχυπρόθεσμη εικόνα οι 750 μονάδες γίνονται έως και δυσκολοκατάβλητο εμπόδιο.

Για τον FTSE, μετά τη διάσπαση των 280 μονάδων έχει βάλει πλώρη για τη ζώνη των 265 με 260 μονάδων. Επόμενη στήριξη στις 244 μονάδες. Χρειαζόμαστε κατοχύρωση του 293-294 σε κλείσιμο για να πάρουμε αγοραστικό σήμα.

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα της Wall Street, μικτή η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ τα μηνύματα παραμένουν μικτά και πολλές φορές αντικροόμενα.

Υποχώρησε τον Απρίλιο η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για την εξέλιξη της κρίσης χρέους όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τις 17 Χώρες του ευρώ υποχώρησε στις 92,8 μονάδες διολισθαίνοντας σε χαμηλό άνω των 12 μηνών από 94,5 μονάδες το Μάρτιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 94,2 μονάδες. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Fed Ben Bernanke, κατά την συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της FOCM.

"Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή για να λάβουμε επιπρόσθετες κινήσεις σε επίπεδο ισολογισμού" ανέφερε κατά την συνέντευξη τύπου.Πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Απριλίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 1000 στις 388000. Σημειώνεται πως ο αριθμός των αιτήσεων της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 389 χιλ. από 386 χιλ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση κατά 10000 στις 376 χιλ.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου κατά 3.000 στις 3,315 εκατ. Τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν 4,1% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, αισθητά περισσότερο απ’ όσο περίμεναν οι αναλυτές.
 
Ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα 23 μηνών, από τον Απρίλιο 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ένωση κτηματομεσιτών, National Association of Realtors. Ο δείκτης ανήλθε στο 101,4 τον Μάρτιο από 97,4 τον Φεβρουάριο.

Τσουχτερό επιτόκιο κλήθηκε να καταβάλει η Ιταλία κατά την σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Συγκεκριμένα η μέση απόδοση ενισχύθηκε στο 1,77%, που είναι και το υψηλότερο επιτόκιο από τον Ιανουάριο, ενώ κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου είχε διαμορφωθεί στο 1,12%.

Η Ρώμη πέτυχε τον στόχο άντλησης 8,5 δισ. ευρώ ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,7 φορές έναντι 1,5 φορές την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.Βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας και πλήρης αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων: αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για τις Χώρες της αποκαλούμενης περιφέρειας, που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 40 οικονομικούς αναλυτές.

Οι συμμετέχοντες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκριτικά με την αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2012, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις Χώρες θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Ειδικότερα για την Ελλάδα, κατά μέσο όρο οι αναλυτές προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ 5% φέτος και 0,9% το 2012.

Επισημαίνεται ότι στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ύφεση 3,7% το 2012 και για αμετάβλητο ΑΕΠ το 2013. Ως προς την ανεργία, οι οικονομολόγοι βλέπουν, πλέον, εκτίναξη του δείκτη στο 22% το 2012 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 19,2%), με περαιτέρω ενίσχυση στο 23% τον επόμενο χρόνο (!)

Ρεαλιστικό σενάριο θεωρεί τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, καθώς τα Κράτη-Μέλη ζητούν πίσω τις εξουσίες τους, η ξενοφοβία αυξάνεται και γίνονται προτάσεις για επανεισαγωγή συνοριακών ελέγχων, όπως μεταδίδει το EurActiv. Μιλώντας ενώπιον του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Schulz δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ενοχλητικής τάσης επανεθνικοποίησης και διακυβέρνησης μέσω συνόδων”.

Οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων οικειοποιούνται ολοένα και περισσότερες αποφάσεις και συζητούν και αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών, αγνοώντας την κοινοτική μέθοδο, τόνισε. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη ακόμη στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και χαμηλότερα του 20αρη, συνεχίστηκε το “τραμπολίνο του τρόμου” στην Flexopack, είναι εμφανές ότι μάλλον τελείωσε ο πωλητής στον Αστέρα, Λιμάνια και Νερά επέστρεψαν στην συναλλακτική απαξίωση και τα πρώτα χαμηλότερα των 4,00 ευρώ, ενώ στον ΟΛΘ βγαίνει ένα κάποιο αξιοπρόσεκτο “bid” στην περιοχή των 11,46 – 11,60 ευρώ, που όμως δεν φαίνεται διατεθειμένο (προς το παρόν τουλάχιστον) να ανέβει και υψηλότερα.

Περισσότεροι οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Πειραιώς.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΤΕ (-5,88%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι ΔΕΗ, Κύπρου, MPB και με μικρότερες οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Εθνική, Jumbo, Folli Follie Group, Eurobank.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την MIG (+5,15%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, Ταχ. Ταμιευτήριο, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Τιτάν, Motor Oil, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 708,46 μονάδες (11.09), όμως από εκεί και πέρα ξεκίνησε η σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών, ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 694,32 μονάδες (14.23) και τερμάτισε την συνεδρίαση (εν μέσω μικρών διακυμάνσεων), στις 696,66 μονάδες με απώλειες 0,20%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 16,7 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 3 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζονται οι αδιάφορες συνεδριάσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που είναι χαρακτηριστικό όλου του μήνα Απριλίου, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Η προεκλογική ανησυχία απομακρύνει τους αγοραστές με αποτέλεσμα την αδυναμία σοβαρής ανοδικής αντίδρασης και τους τζίρους απαξίωσης. Τα Τραπεζικά αποτελέσματα δεν έδωσαν κάποιο στίγμα στην Αγορά.

Οι ζημιές ρεκόρ που ανακοίνωσαν, αν και αναμενόμενες σε μεγάλο βαθμό, δεν θα μπορούσαν να χαροποιήσουν τους επενδυτές.Τα 18 δισ ευρώ που εγγυάται το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 μεγαλύτερων τραπεζών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τη βιωσιμότητα τους.

Αν ισχύσει τελικά η ελάχιστη συμμετοχή κατά 10% για τους παλαιούς μετόχους για να μην Κρατικοποιηθεί το management των τραπεζών οι ΑΜΚ που θα απαιτηθούν δε θα πρέπει να είναι μικρότερες των 2 δισ ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά για τη διατήρηση των δεικτών στο 9% για φέτος και στο 10% από τον Ιούνιο του 2013 και θα απαιτηθούν με μια πρόχειρη εκτίμηση άλλα 4 δισ ευρώ τα οποία μπορούν να καλυφθούν με Αυξήσεις μεγαλύτερες του ελαχίστου ποσοστού σε περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό, όπως π.χ, στην Alpha Bank.

Συμπληρωματικές κεφαλαιακές ενισχύσεις όπως η πώληση στοιχείων του ενεργητικού (π.χ. το 20-25% της Finanzbank και του Αστέρα Βουλιαγμένης για την Εθνική, ή της Αιγυπτιακής θυγατρικής για την Πειραιώς), η επαναγορά τίτλων που θα κάνει η Alpha Bank ή και η συντονισμένη μείωση του ενεργητικού τους.

Μεγαλύτερη ενίσχυση από το ΤΧΣ στη συνέχεια, ανάλογα με το αν καλυφθούν πλήρως οι ΑΜΚ, με το τι θα γίνει τελικά με την αναβαλλόμενη φορολογία και ανάλογα με την κερδοφορία του 2012 που θα εξαρτηθεί για την κάθε Τράπεζα από τo κατά πόσο κατέγραψε τις ζημιές από τη Blackrock ως τώρα.

Η Εθνική Τράπεζα φέρεται να είναι η μόνη που έχει “καθαρίσει” με τις συγκεκριμένες απώλειες ήδη από το 2011 και εκτός απροόπτου θα επανέλθει σε κερδοφορία το 2012.

Στα θετικά των αποτελεσμάτων συγκαταλέγουμε το γεγονός ότι έγιναν και διαγραφές άλλων στοιχείων του ενεργητικού που εκκρεμούσαν με αποτέλεσμα οι ισολογισμοί να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα του Τραπεζικού συστήματος για πρώτη φορά την τελευταία διετία.

Στα αρνητικά έκτος από τις υψηλές επισφάλειες, η δραματική μείωση των καταθέσεων και η μεγάλη εξάρτηση από την ΕΚΤ και τον ELA που θα μειωθεί ελαφρώς μετά τις αυξήσεις.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε επίσης το έλλειμμα του 2011 που όπως αναμενόταν βρέθηκε στο 9,1% και το χρέος στο τέλος του 2011 στο 165% του ΑΕΠ. Η μείωση του ελλείμματος στα €19,6 δισ προήλθε κυρίως από μείωση των δαπανών ενώ τα έσοδα υστέρησαν σημαντικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Με βάση τα στοιχεία του Α΄ τριμήνου του 2012 ο στόχος του ελλείμματος στο 6,7% του ΑΕΠ είναι δύσκολος αλλά εφικτός φτάνει να μην υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
 
Τον κίνδυνο αυτό επισήμανε και ο πρόεδρος της ΤτΕ που τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας από ότι οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση στο 5% για φέτος.

Σε αυτό το κλίμα περιμένουμε μόνο τεχνικές αντιδράσεις τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές καθώς υπάρχει γενικότερη ανησυχία για το αν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από αυτές, πράγμα σημαντικό για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αφού περίοδος χάριτος δεν υπάρχει.

Ο Γενικός Δείκτης ανθίσταται, θεωρούμε όμως ότι οι 680 μονάδες θα δοκιμαστούν αργά ή γρήγορα καθώς δεν υπάρχει λόγος ισχυρής ανοδικής αντίδρασης πριν την 6η Μαΐου και με τους μικρούς τζίρους η ανάκτηση ακόμα και των 730 μονάδων φαντάζει δύσκολη, όπως εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (τμήμα μελετών και αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση που δεν χρήζει ιδιαίτερων σχολίων, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού τζίρου. Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερες διαθέσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει την υπερτίμηση στο 1,5%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 885, τιμή εκκαθάρισης 268,25), κινήθηκαν μεταξύ 265 και 272 μονάδων. Τίποτα απολύτως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3109), Alpha Bank (3612), ΟΤΕ (913), Πειραιώς (279), Κύπρου (1040), ΔΕΗ (2147), ΟΠΑΠ (194), Motor Oil (268), MPB (198).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20577715 τεμ.), Eurobank (9897686 τεμ.), Πειραιώς (9170682 τεμ.), MPB (7686576 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5514985 τεμ.), Alpha Bank (6971950 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v