Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποκαρδιωτικός τζίρος-τραπεζικά κέρδη

Σε αρνητικό τζίρο διετίας οδεύει σήμερα το ΧΑ. Συναλλαγές μόλις 2,5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 11:30 και με τη λογική της αδράνειας να διατηρεί τον ΓΔ χαμηλότερα των 700. Κέρδη για Εθνική, ΜΙG, ΔΕΗ. Πτώση για ΟΤΕ.

Πλήρης… αταραξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά από 45΄ -50΄ συνεδρίασης οι συναλλαγές ξεπερνούσαν το… ιλιγγιώδες ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

Με τη λογική της αδράνειας, ο Γενικός Δείκτης παρέμενε χαμηλότερα στην περιοχή των 695 μονάδων, ο Ftse 20 οριακά στις 266, ενώ σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank, οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούσαν τις 700.000 ευρώ.

Βέβαια, στον 20άρη υπάρχουν και τα πολύ πιο απαξιωτικά, καθώς στην Jumbo η αξία των συναλλαγών έφτανε (στις 11:18) τα 832 ευρώ, στον Τιτάν τα 1.766 και στην Ελλάκτωρ τις 3.027 ευρώ.

Σε τέτοια μεγαλεία αναφερόμαστε και εάν ο τζίρος συνεχίσει να διολισθαίνει με αυτόν τον ρυθμό σε λίγες συνεδριάσεις οι επαγγελματίες θα βάζουν και από την… τσέπη τους.

Κατάντημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (και όχι μόνο, βέβαια), της παντελούς έλλειψης οράματος, της ανυπαρξίας κινήτρων για ξένους και εγχώριους παίκτες και της αδυναμίας του ίδιου του συστήματος να συντηρηθεί.

Καθαρά διαδικαστικά σημειώνουμε πως η Εθνική Τράπεζα παραμένει χαμηλότερα του 1,70 ευρώ, η Alpha Bank ισορροπεί στο 1,06 κι η Eurobank αντιδρά ελαφρώς προς το 0,62 ευρώ.

Η εικόνα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτική στη μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση. Στη μεν πρώτη κατηγορία μετά από 55΄ συνεδρίασης δεν είχαν ανοίξει καν 18 μετοχές. Σε άλλες 5 ο συνολικός τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 500 ευρώ (περισσότερο τζίρο έχει κάνει το γνωστό περίπτερο επί της Υμηττού στο Παγκράτι αυτήν την ώρα).

Στη δεύτερη κατηγορία η εικόνα παραπέμπει σε… ευθεία γραμμή και σε εντελώς επίπεδη κατάσταση.

Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από πλευράς τζίρου και ενδιαφέροντος: ο DAX είναι λίγο χαμηλότερα στις 6.730 μονάδες, ο CAC 40 στις 3.225 και ο FTSE 100 βρίσκεται οριακά πάνω κατά 0,13% στις 5.756 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v