Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκλογική "παγωμάρα" στη Σοφοκλέους

Στην τελική προεκλογική φάση εισέρχεται (και) το ΧΑ. Εντονα συμπτώματα αδράνειας και πρωτοφανή απαξίωση. Λείπουν και τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Στην τελική προεκλογική φάση εισέρχεται (και) το ΧΑ με την αγορά να παρουσιάζει έντονα συμπτώματα αδράνειας και πρωτοφανή απαξίωση.

Σε τέτοια έκταση, που ανάλογη της δεν ενθυμούμεθα- για προεκλογική περίοδο- από την εποχή του “βρώμικου ΄89” (19989-1992) εν μέσω γενικευμένης αναδιάταξης ισορροπιών & δυνάμεων στην ΕΕ.

Καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα οι τελευταίες συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να “ταλαιπωρείται” στα αβαθή (εγκλωβισμένος χαμηλότερα των 700 μονάδων) με τον 20άρη μεταξύ 260-270 μονάδων με τις τράπεζες να παραμένουν υπό αμφισβήτηση και πίεση.

Με λιγοστές έστω συναλλαγές ικανές ωστόσο να πιέσουν τη μετοχή της Εθνικής έως τα χαμηλά των 1,66 ευρώ, την ΔΕΗ να επιχειρείται να αντιδράσει από το νέο ιστορικό ελάχιστο των 2,45 ευρώ αλλά με τον ΟΤΕ να παίρνει κλίση ανάλογη με αυτήν της Επιχείρησης. Η μετοχή της ΔΕΗ μέσα σε ένα μήνα έχασε 33% ανεβάζοντας στο 59% τις απώλειες σε διάστημα 6μηνου. Από τεχνικής πλευράς η ΔΕΗ δείχνει να μπορεί να αποφέρει μία βραχυπρόθεσμη-τεχνικής μορφής αντίδραση τη στιγμή που εξασθενεί επικίνδυνα ο ΟΤΕ και προβληματίζει ο ΟΠΑΠ.

Εντύπωση προκαλεί σε αρκετούς στην αγορά η ουσιαστική απουσία ενδιαφέροντος, κινήτρου για έστω ένα βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα στο αποτέλεσμα των εκλογών της 6/5 και τις όποιες εξελίξεις στο2-3ήμερο που θα ακολουθήσει. Ελάχιστες κινήσεις, περισσότερο από μεμονωμένους παίκτες, 2-3 θυγατρικές τραπεζών και σποραδικά λιγοστές εντολές από ξένους χωρίς τίποτε το ιδιαίτερο.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν αυτή την πρωτοφανή παγωμάρα, το διάχυτο μούδιασμα στην εν γένει ρευστότητα (σε πολιτικό επίπεδο), την απουσία κινήτρων από έναν δεικτοβαρή κλάδο (όπως λ.χ. οι τράπεζες) αλλά και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά μάλιστα τα τελευταία νεότερα που θέλουν την ανακεφαλαιοποίηση να μετατίθεται προς το τέλος του χρόνου δηλαδή 3 μήνες από την προθεσμία που γνώριζε η αγορά.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενα τα νεότερα από την Ισπανία με στελέχη της κυβέρνησης Rajoy να προειδοποιούν για κρίση τεραστίων διαστάσεων μετά το νέο χτύπημα από τη Standard & Poor's και το άλμα της ανεργίας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990. Πρωτοφανή τα όσα συμβαίνουν.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται πως “το ποσοστό της ανεργίας αναρριχήθηκε στο ιλιγγιώδες 24,4% το πρώτο τρίμηνο του 2012 από 22,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τα 5,6 εκατ. άτομα. Σχεδόν η μισή νεολαία της Ισπανίας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Η κατάσταση μάλλον δεν θα ανατραπεί σύντομα, καθώς η κυβέρνηση Rajoy προχωρά φέτος σε δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 42 δις. ευρώ”.

"Τα στοιχεία είναι τρομερά για όλους και για την κυβέρνηση. Η Ισπανία βρίσκεται σε κρίση τεραστίων διαστάσεων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Garcia-Margallo.

Και εμείς ρωτάμε εύλογα εάν είναι δυνατόν οι ισχυροί είτε να μην συνειδητοποιούν τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζουν είτε να θεωρούν πως με υφεσιακό σπηράλ θα οδηγηθούν οι αδύναμοι σε ανάπτυξη.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και όχι γι αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν, πως οι δανειστές, το Βερολίνο ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ & ΜΕΘΟΔΙΚΑ επιβάλλουν αυτές τις καταστροφικές οικονομικές πολιτικές.

Και αρχόμαστε στην ουσία, όπως αναλύεται από την ομάδα της eZMarket. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο της κατάστασης, που δημιουργήθηκε από τις εξελίξεις στην Ισπανία είναι η επίδραση στην ιταλική αγορά ομολόγων.

Ο μεγάλος φόβος για την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών, η ανησυχία για τα ανεπαρκή (και μη εφαρμόσιμα) κυβερνητικά σχέδια σε μία παραπαίουσα οικονομία, της οποίας η κατάρρευση θα μεταδοθεί ταχύτατα στην ευρωζώνη με τον ίδιο τρόπο που η είσοδος της Ελλάδας στην δίνη του χρέους ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των αγορών για τις υπόλοιπες χώρες της ευρω-περιφέρειας.

Αυτό, που πρέπει να σημειωθεί είναι, ότι το ποσό των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 122 δισ. ευρώ την περίοδο Νοεμβρίου 2011-Φεβρουαρίου 2012. Το ενδιαφέρον είναι, πως η επιβάρυνση αυτή συντελέστηκε με την ΠΛΗΡΗ υποστήριξη των ρυθμιστικών αρχών και της ίδιας της ΕΚΤ.

Συνέπεια αυτών η ανάδειξη της παθογένειας, ότι η μόνη που δανείζει την ευρωζώνη να είναι ο εαυτός της, η ακόμη πιο μεγάλη έκθεση του τραπεζικού συστήματος στο κρατικό χρέος της ευρωζώνης, περαιτέρω εξάρτηση των τραπεζών της περιφέρειας από την ΕΚΤ.

Πιθανότατα Ισπανία και Ιταλία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν με το τρέχον κόστος δανεισμού, εκτός εάν η προοπτική των οικονομιών τους βελτιωθεί θεαματικά. Ενδεχομένως λοιπόν να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια. Προφανώς η βοήθεια, που θα απαιτηθεί δεν θα μπορεί να είναι της μορφής (και της έκτασης) που χορηγήθηκε στις μικρές χώρες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης και να «εισάγει» μία χώρα του μεγέθους της Ισπανίας ή της Ιταλίας στον μηχανισμό ESM. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου τις άμεσες αγορές ομολόγων ή να προχωρήσει σε έναν τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης LTROs (long term refinancing operations). Όλα αυτά φαίνεται πως προεξοφλούνται από τους κατ΄εξοχήν διαισθητικούς μηχανισμούς όπως είναι τα χρηματιστήρια.

Αυτό αποτυπώνεται στην κλίση των περισσότερων ευρω- δεικτών που διασπούν καθοδικά (ή ετοιμάζονται) τα χαμηλά του 2009.

Στοιχεία απαραίτητα για την πληρέστερη ενημέρωση μας εν όψει όλων αυτών που έπονται.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 695,76 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,62%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 3,14%, ο Mid 30 με απώλειες 1,80% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 2,22%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης κατά 4,98%, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών κατά 4,03% και οι Κατασκευές-Υλικά κατά 1,34%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: ο κλάδος της Τεχνολογίας κατά 16,10%, των Χημικών κατά 12,24% και του Εμπορίου κατά 10,09%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ζάμπα (ΚΑ) (31,71%), Αλκο Hellas (27,21%), Δρομέας (27,10%), Γ.Ε. Δημητρίου (23,61%), Σέλμαν (22,39%), ΒΙΣ (ΚΟ) (20,78%), Ιλυδα (ΚΟ) (20,48%), PC Systems (20%), Hellas Online (19,84%), Βαρβαρέσος (19,69%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Νεώριον (-35,68%), Audiovisual (-34,38%), Flexopack (-31,52%), Αττικές Εκδόσεις (-27%), ΔΟΛ (-22,16%), Σελόντα (-21,88%), ΑΕΓΕΚ (-19,63%), Εδραση (-19,23%), Προοδευτική (-18,58%) και Altec (-17,50%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v