Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένο σε τζίρο "πενίας" το ΧΑ

Χωρίς αξιόλογες μεταβολές η σημερινή συνεδρίαση, με συναλλαγές ημιαργίας μόλις 16,7 εκατ. ευρώ. Πτώση στην εβδομάδα για ΓΔ, τράπεζες. Τρίτη συνεχόμενη ανοδική για MIG-TT. Πτώση για ΟΤΕ. Επιβεβαίωση για Αστέρα.

Με τζίρους ημιαργίας και εξάντλησης της υπομονής, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να περιμένει τίποτα το εντυπωσιακό, πλην ίσως την αργή, περαιτέρω, διάβρωση των τιμών.

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, η επιμονή του τζίρου σε επίπεδα νηστείας, αλλά και το γεγονός πως (σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις) ο Γενικός Δείκτης δεν δοκίμασε καν επίπεδα υψηλότερα των 700 μονάδων, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το υπόλοιπο των συνεδριάσεων έως τη διεξαγωγή των εκλογών.

Μάλιστα πριν τις τελικές δημοπρασίες ο Δείκτης βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας και έκλεισε σχετικά ψηλότερα αφού μάζεψε (μέσω των δημοπρασιών) κάπως τις απώλειες η Εθνική, γύρισε σε θετικό πρόσημο η Eurobank και έκλεισε στο υψηλό ημέρας η ΔΕΗ.

Η ουσία είναι πάντως ότι με αυτό το τζίρο “πενίας” οι δείκτες δεν μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω για να μπορέσουν να διαφύγουν από το κλίμα απαξίωσης, που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, κινούμενοι σε επικίνδυνα τεχνικά επίπεδα όπου μπορούν να βγάλουν με την παραμικρή αφορμή ένα πολύ έντονο “crackdown”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Μάνθος από την Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Στο ταμπλώ όπου εδράζονται οι μετοχές του FTSE, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ που αύξησε και συναλλαγές και δείχνει πως πλην εξαιρετικού απροόπτου θα βάλει σε δοκιμασία την στήριξη στα 2,48 – 2,28 ευρώ.

Η ΔΕΗ τήρησε την παράδοση που θέλει μετά από μία σειρά ιστορικών χαμηλών να δίνει μία βραχύβια αντίδραση και μετά να επιστρέφει σε “νότια” κίνηση.

Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ χάνει συνεχώς δυνάμεις όσο κωλυσιεργεί χαμηλότερα των 7,08 ευρώ και αυτό ίσως κληθεί να το “πληρώσει” σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης του κλίματος.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον “μπαλαντέρ” της Αγοράς που δεν είναι άλλος από τον τίτλο της Coca-Cola και ο οποίος δείχνει ότι χρειάζεται το κάτι παραπάνω για να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 14,97 ευρώ.

Ανησυχητική, η τεχνική εικόνα για την Εθνική που συνεχίζει να κινείται “ολισθηρά” από τα 2,05 ευρώ (κλείσιμο 10/4) και όλα θα κριθούν στην στήριξη των 1,60 ευρώ.

Αντίθετα, MIG και Ταχ. Ταμιευτήριο συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με την πρώτη να δίνει σήμερα τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.

Να σημειωθεί ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, η MIG σημειώνει αθροιστικά κέρδη 20,47% και το Ταχ. Ταμιευτήριο 12,65%.

Χαμηλότερα του 20αρη, σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοική κίνηση ο τίτλος της ΕΧΑΕ που ξεκίνησε να διολισθαίνει από τα 3,11 ευρώ (κλείσιμο 3/4) και αν συνεχίσει καθοδικά η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 2,46 ευρώ.

Ακόμα χαμηλότερα, με ελάχιστες συναλλαγές ο Κυριακίδης “φλερτάρει” με υψηλά 20μήνου, ενώ η σημερινή εικόνα του Αστέρα δικαίωσε πλήρως την στήλη που ειδοποίησε για ολοκλήρωση του πρόσφατου κύματος πωλήσεων. Η μετοχή κινείται σε υψηλά 19 μηνών, σήμερα έβγαλε αξιοπρόσεκτο “bid” και δεν αποκλείεται η όλη κίνηση να σχετίζεται με επικείμενη ενδιαφέρουσα ειδησεογραφία που θα προϊδεάζει για μετοχικές ανακατατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σημαντικά μέτωπα της εγχώριας οικονομίας παραμένουν ανοιχτά και αυτό μόνο πτωτική φθορά μπορεί να επιφέρει στο Χ.Α.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβουν οι Τράπεζες τα ομόλογα του EFSF για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, η ολοκλήρωση του πλάνου ανακεφαλαιοποίησης όμως ενδέχεται να καθυστερήσει έως το Δεκέμβριο, τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος σύμφωνα με τη Wall Street Journal. "Υποτίθεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο αλλά η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ενδέχεται να καθυστερήσει έως το Δεκέμβριο", τόνισε, χωρίς να αναφερθεί στους λόγους.

Ψύχραιμη η εικόνα σε Ευρωπαϊκές Αγορές και ξεκίνημα Wall Street, παρά τις τελευταίες εξελίξεις σε Ισπανία και την χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας στην κατηγορία “BBB+” από “Α” προχώρησε, χθες το βράδυ, ο οίκος S&P. O οίκος αξιολόγησης παράλληλα ανακοίνωσε ότι μειώνει τη βαθμολογία του βραχυπρόθεσμου χρέους της Χώρας στο “A-2” από “Α-1”, διατηρώντας μάλιστα αρνητικό το outlook, γεγονός που δείχνει ότι ίσως υπάρξει και νέα υποβάθμιση. Σύμφωνα με τον οίκο, “η απόφαση αυτή αντανακλά την άποψή μας ότι συσσωρεύονται ρίσκα που σχετίζονται με το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την ύφεση”.

Εν τω μεταξύ, στο 24,4% εκτινάχθηκε το πρώτο τρίμηνο η ανεργία στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Χώρας. Το προηγούμενο τρίμηνο ο δείκτης της ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 22,9%. Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τα 5,6 εκατ. άτομα. Τα στοιχεία αποδεικνύονται δυσμενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ενίσχυση της ανεργίας στο 23,5%. Πλέον η ανεργία στη Χώρα βρίσκεται σε υψηλό 18 ετών!

Η υποβάθμιση της Ισπανίας από την S&P, καθιστά την ήδη κρίσιμη κατάσταση της Χώρας "ακόμα πιο κρίσιμη", δήλωσε o Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Από την άλλη, σχεδόν 6 δισ. ευρώ άντλησε η Ιταλία από τη σημερινή δημοπρασία 5ετών και 10ετών ομολόγων, εντός του στόχου, αν και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε αισθητά.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων ενισχύθηκε στο 5,84% από 5,24% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στα τέλη Μαρτίου. Είναι το υψηλότερο επιτόκιο 10ετούς δανεισμού για την Ιταλία από τον Ιανουάριο. Η απόδοση των 5ετών ομολόγων αναρριχήθηκε στο 4,86% από 4,18% επίσης το υψηλότερο επιτόκιο από τον Ιανουάριο.

Νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με ενίσχυση της ρευστότητας στην Αγορά ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την επιμονή των αποπληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, η BoJ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων κατά 5 τρισ γεν (που αντιστοιχεί σε 61,7 δισ. δολ.) στα 70 τρισ. γεν, ενώ παράλληλα, αλλάζει και τους όρους λειτουργίας του προγράμματος ώστε να μπορεί να αγοράζει περισσότερα Κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Παράλληλα, θα μπορεί να αγοράζει και πιο ριψοκίνδυνους τίτλους όπως ETF και REIT.

Από την άλλη, ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ υποχώρησε το α΄ τρίμηνο χάνοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω κυρίως της μεγάλης υποχώρησης στα αποθέματα των Επιχειρήσεων και της μείωσης των Κυβερνητικών δαπανών. Το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος κατέγραψε μικρή μεταβολή τον Απρίλιο στις ΗΠΑ και ενισχύθηκε στο 76,5 από 76,2 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 75,7.

Ο κ. Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, δήλωσε ότι η Αμερικανική οικονομία δυσκολεύεται να βελτιώσει τον βηματισμό της, μετά την κοινοποίηση των μεγεθών για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου από το αρμόδιο Αμερικανικό Υπουργείο. Η Federal Reserve πιθανότατα θα διαθέσει πρόσθετη βοήθεια αν η οικονομία των ΗΠΑ αποδυναμωθεί περαιτέρω, δήλωσε ο επικεφαλής της Pacific Investment Management Co., τονίζοντας όμως ότι “δεν υπάρχει άμεσα ανάγκη για κάτι τέτοιο”, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έφθασαν στο 2,62% και για τον Τραπεζικό στο 3,34%

Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη έχουν συρρικνωθεί στο 2,25% και στο 6,08%, αντίστοιχα.

Καμία ιδιαίτερη αλλαγή στην τεχνική εικόνα, με τον Γενικό Δείκτη να έχει την επόμενη στήριξη στην ζώνη 680 – 670 και τον FTSE στις 265 και 260 μονάδες.

Σχετικά περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου υστέρησαν οι Coca-Cola (-1,55%), Motor Oil (-0,96%), MPB (-0,48%), Βιοχάλκο (-1,91%), Μυτιληναίος (-0,77%), ΟΤΕ (-4,3%), Εθνική (-0,6%) και Κύπρου (-0,44%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+4,49%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+5,51%) και MIG (+6,99%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος περίπου 7 μονάδων, με υψηλό τις 699,83 (11.34) και χαμηλό τις 692,49 (17.00) και έκλεισε τελικά στις 695,76 με απώλειες 0,13%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 16,7 εκατ.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών και 21 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 4 έως 20%.

Οι Κυπριακές Τράπεζες παραμένουν ευάλωτες στους κινδύνους που οφείλονται στην Ελληνική κρίση, τονίζει σε σημερινή του έκθεση ο οίκος αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας Fitch και επισημαίνει ότι η διασύνδεση του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος με την Ελληνική οικονομία καθιστά τις Κυπριακές Τράπεζες ευάλωτες ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί το 2012.

Τα κεφάλαια των Τραπεζών, το προφίλ ρίσκου τους και η οικονομική τους απόδοση θα συνεχίσει να επηρεάζεται έντονα από την ένταση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα αλλά και από πιθανή διάχυση στην Κύπρο. Η Fitch βλέπει ρίσκα για τις αξιολογήσεις των Κυπριακών Τραπεζών εάν αποτύχουν να βελτιώσουν τα κεφάλαιά τους με συμμετοχή ιδιωτών, εάν ενταθούν οι ανισορροπίες στην χρηματοδότηση και τη ρευστότητα τους και εάν συνεχίσουν να εμφανίζουν ζημιές, επηρεάζοντας περαιτέρω τα κεφάλαιά τους.

Σε ολόκληρη την εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε μόλις 24 μονάδες, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρότι πέρασαν οι συνήθεις υποτονικές συνεδριάσεις του Πάσχα, η Αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση αδράνειας, αφού ουσιαστικά δεν έχει προκύψει κάποιο νέο που να δικαιολογεί μια ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Τράπεζες για το 2011 έδωσαν ένα “στίγμα” για τις ανάγκες των ανακεφαλαιοποιήσεων, ωστόσο περισσότερες εξελίξεις αναμένονται μετά τις προσεχείς εκλογές.

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες για το α' τρίμηνο του 2012, εξομάλυναν κάπως τις πιέσεις που είχαν δημιουργηθεί στις διεθνείς Αγορές από την άσχημη κατάσταση της Ισπανικής οικονομίας (οι οποίες αποτυπώθηκαν στην πορεία των ομολόγων της Χώρας και στις νεότερες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης), ωστόσο παραμένει η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στις ΗΠΑ.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη, όπως είναι φυσικό, στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, οι οποίες θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της ενιαίας Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Για τις επόμενες συνεδριάσεις δεν αναμένεται κάποια δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών τηρούν στάση αναμονής.

Η Αγορά θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε αναμονή φθοράς περιμένοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής περαιτέρω υποχώρησης, που συνδυάστηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. του FTSE.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφή διάθεση υποαπόδοσης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η υπερτίμηση στο 0,19%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1296, τιμή εκκαθάρισης 264,5), κινήθηκαν μεταξύ 263,25 και 267 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5000 Ελλάκτωρ, 5400 Τιτάν, 9000 Ελ. Πετρέλαια, 5000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3468), Alpha Bank (9863), ΟΤΕ (1298), Πειραιώς (106), Κύπρου (1162), ΔΕΗ (438), ΟΠΑΠ (113), Motor Oil (109), MPB (280), MIG (997).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20570515 τεμ.), Eurobank (9897686 τεμ.), Πειραιώς (9170682 τεμ.), MPB (7686576 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5514985 τεμ.), Alpha Bank (6971950 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v