Τρίτος μήνας πτώσης για το ΧΑ ο Απρίλιος

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου με τον 2ο χαμηλότερο τζίρο για το 2012, μόλις στα €15 εκατ. Μηνιαία πτώση 3,98% για τον ΓΔ και 7,15% για τον τραπεζικό. Απώλειες για EFG (1,15%), Alpha (0,9%). Κέρδη για 3Ε, ΕΤΕ.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας συνέπεσε να είναι και η τελευταία για τον μήνα Απρίλιο, ο οποίος συνέχισε τον αρνητικό βηματισμό των Φεβρουαρίου και Μαρτίου, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 3,98% και από τον Τραπεζικό 7,15%.

Ασφαλώς και ο σημερινός τζίρος (ο δεύτερος χαμηλότερος για το τρέχον έτος) απαγορεύει κάθε είδους σχόλιο για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση πτωτικής αδράνειας, αφού ουσιαστικά δεν έχει προκύψει κάποιο νέο που να δικαιολογεί μια ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη, όπως είναι φυσικό, στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα, οι οποίες θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της ενιαίας Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την άλλη, όλα τα σημαντικά μέτωπα της εγχώριας οικονομίας παραμένουν ανοιχτά και αυτό μόνο πτωτική φθορά μπορεί να επιφέρει στο Χ.Α., ενισχύοντας την επιφυλακτικότητα και την αποστροφή από την ανάληψη ακόμα και βραχυπρόθεσμου ρίσκου στην εγχώρια Αγορά, ενώ η αργία που ακολουθεί θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είχε ανασταλτικό αντίκτυπο στην εκδήλωση κάποιου ζωηρότερο ενδιαφέροντος.

Το μίγμα επιχειρηματικών νέων παραμένει αδύναμο με την αναβλητικότητα να είναι σταθερά το βασικό χαρακτηριστικό σε αποφάσεις που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Το τεχνικό κομμάτι μοιραία δεν παρουσίασε ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι περιορισμένες διακυμάνσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια άλλων ερμηνειών.

Καμία ιδιαίτερη αλλαγή στην τεχνική εικόνα, με τον Γενικό Δείκτη να έχει την επόμενη στήριξη στην ζώνη 680 – 670 και τον FTSE στις 265 και 260 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, κάτι στο οποίο, σήμερα, βοήθησαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τις Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, MPB.

Με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Κώστα Καραμανλή, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Παπανδρέου τα βάζει σε νέο άρθρο του το Γερμανικό περιοδικό Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα. Το άρθρο, με τίτλο “Ποια κρίση;” και με υπότιτλο “Η Αθήνα καλεί σε εκλογές”, αναφέρεται στις υποσχέσεις των Ελλήνων πολιτικών.

Η αρθρογράφος σημειώνει ότι “όλα θα αλλάξουν, υπόσχονται οι πολιτικοί, με πρώτους εκείνους που οδήγησαν τη Χώρα στο χείλος τους γκρεμού” και υπογραμμίζει ότι η προεκλογική εκστρατεία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία ακόμη στιγμιαία απεικόνιση της έλλειψης προοπτικής για την Ελλάδα.

Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε σήμερα ότι προετοιμάζει ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την ανάπτυξη στην ΕΕ που θα κινητοποιούσε 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοινώνοντας πως οι αριθμοί που Ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς" αναφέρει δεν έχουν καμιά βάση.

Η S&P, πάντως, η οποία στις 26 Απριλίου υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας κατά 2 βαθμίδες, έθεσε τώρα στο στόχαστρο και τις Τράπεζές της. Συγκεκριμένα, υποβάθμισε 16 Τράπεζες, αναφέροντας ως αιτία και την κατάσταση της οικονομίας.

Πρόκειται για τις: Banco Santander, Banco Espanol de Credito, Santander Consumer Finance, Banco Santander Totta, Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Banco de Sabadell, Ibercaja Banco, Banca Civica , Bankinter, Confederacion Espanola de Cajas de Ahorros (CECA), Barclays Bank (BBSA), CaixaBank, de Ahorros y Pensiones de Barcelona (la Caixa), Bankia, Banco Financiero y de Ahorros (BFA) και Banco Popular Espanol.

Ως εβδομάδα που θα τη θυμόμαστε για πολλά χρόνια χαρακτηρίζει αυτήν που άνοιξε σήμερα η Morgan Stanley, θεωρώντας ότι οι επόμενες μέρες θα έχουν κάτι ξεχωριστό, ενώ ο συνδυασμός των γεγονότων δεν έχει ξανασυμβεί, αλλά ούτε και αναμένεται να ξανασυμβεί στο άμεσο μέλλον. "Θα δούμε κρίσιμα εταιρικά αποτελέσματα, σημαντικές συνεδριάσεις Κεντρικών Τραπεζών, και... ναι... εκλογές που μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρο τον πλανήτη", γράφει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στην Ιταλία διεξάγονται Περιφερειακές εκλογές, οι οποίες θα αποδειχτούν ένα κρίσιμο τεστ για την Κυβέρνηση Monti, και αν αυτή καταφέρει να περάσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχει στο πρόγραμμα της.

Ανάμεσα στις τρεις Χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία), είναι πιθανό να δούμε αύξηση της δυσαρέσκειας έναντι του υφιστάμενου status quo, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα κλιμάκωση της Ευρωπαϊκής κρίσης, καταλήγει η Morgan Stanley.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη UBS, συγκρίνοντας τις εκδόσεις ομολόγων των τελευταίων δύο ετών με το 2012, βλέπουμε ότι τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν καταφέρει να αντλήσουν από την Αγορά τα κεφάλαια που είχαν αντλήσει τα δύο προηγούμενα έτη.
 
Οι Αγορές, και πιο συγκεκριμένα οι θεσμικοί επενδυτές, βρίσκονται ακόμη αρνητικά διακείμενοι έναντι των Κυβερνήσεων, κάτι που σύμφωνα με την UBS προοιωνίζει μετάδοση της κρίσης και νέα κορύφωση πιθανότατα το Καλοκαίρι.

Οι Τράπεζες με τη μεγαλύτερη χρήση κεφαλαίων είναι σχεδόν αποκλεισμένες από την Αγορά, με τους αναλυτές της Ελβετικής Τράπεζας, να θεωρούν μάλιστα ότι είναι και οι πρώτες υποψήφιες για “σορτάρισμα”, όταν αυτό ξαναεπιτραπεί από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς του αντίστοιχου Κράτους.

Το συμπέρασμα της UBS είναι ότι αναμένει ακόμη μία παρέμβαση της ΕΚΤ τις επόμενες εβδομάδες, ή και μήνες, ώστε να παράσχει στο σύστημα μεγαλύτερη ρευστότητα. Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του Τραπεζικού Συστήματος, είναι αμφίβολο αν θα αφήσει τους επενδυτές να δώσουν χρόνο στους πολιτικούς για ακόμη μία λύση.

Αρνητική εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, καθώς φαίνεται οι ανησυχίες σε συνδυασμό με τα μάλλον αρνητικά μακροοικονομικά νέα, να υπερτερούν των ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το προσωπικό εισόδημα, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 0,3%, μετά από την αναθεώρηση της αύξησης του Φεβρουαρίου στο 0,9%. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,4%.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών σημείωσε ο δείκτης Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 56,2 μονάδες από 62,2 το Μάρτιο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 60,9 μονάδες.

Επιστρέφοντας στα πενιχρά δικά μας, κάτι προσπάθησε να κάνει η ΔΕΗ προκειμένου να συμπληρώσει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά όπως προαναφέρθηκε έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο. Για να δώσει αγοραστικό σήμα και να ξεφύγει από αντιδράσεις τεχνικού χαρακτήρα και μόνο, χρειάζεται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,71 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο ΟΤΕ εξασφάλισε θετικό κλείσιμο, όμως αν επιβεβαιωθεί η περιρρέουσα εκτίμηση για πιθανή έξοδο της μετοχής από τους δείκτες MSCI, η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στους δείκτες θα ισχύσουν από τις 30 Μαΐου.

Πλέον τα 2,41 ευρώ είναι κοντινή στήριξη και τα 2,20 -2,30 κύρια με τα 2,80 να έχουν γίνει πλέον κύρια αντίσταση.

Από την άλλη, θα πρέπει να υποσημειωθεί η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, που έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όπως και η Coca-Cola η οποία έδειξε μάλλον “ψύχραιμη” στην προειδοποίηση της Standard and Poor's.

Πιο συγκεκριμένα, στον προθάλαμο υποβάθμισης θέτει την Coca Cola 3E η Standard and Poor's, θέτοντας αρνητικό outlook στην αξιολόγηση, σε έκθεσή της όπου επιβεβαιώνει την αξιολόγηση “Α/Α-1” για την εταιρεία.

Τέταρτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο για τον Αστέρα, τα δύο τελευταία με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη. Η μετοχή φλερτάρει με υψηλά 27 μηνών (!)

Αντίθετα αξιοπρόσεκτη πίεση για την Autohellas, που μάλιστα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, καθώς από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2011, ποσού ευρώ 0,15 ανά μετοχή. Το ποσό του μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 25% σύμφωνα με το ν. 3943/2011.

Επτά οι τίτλοι με θετικό τελικό κλείσιμο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Folli Follie Group και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+2,95%), Motor Oil (+0,16%), Jumbo (+0,55%), ΟΤΕ (+0,82%), Εθνική (+0,6%), Κύπρου (+0,45%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+4,44%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-3,27%). Απώλειες μεγαλύτερες της μία ποσοστιαίας μονάδας για Τιτάνα, Eurobank, MPB και μικρότερες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 7 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 695,76 (άνοιγμα) και υψηλό τις 702,25 (10.41) για να κλείσει τελικά στις 699,91 μονάδες με κέρδη 0,6%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα “αξιοζήλευτα” επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ (παρά κάτι).

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών, 18 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 20% και άλλοι 14 με απώλειες από 4 έως 19,62%.

Στα επιμέρους, εντύπωση δημιουργεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, για την Σελόντα, που έχει ξεκινήσει από τα 0,3610 ευρώ (20/4), με ελάχιστες συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την άποψη του Παναγιώτη Χριστόπουλου, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα στην Αγορά τόσο για το αποτέλεσμα των επερχόμενων Εθνικών εκλογών, όσο και για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Στην πρώτη περίπτωση, όλα δείχνουν ότι δεν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι είναι εξαιρετικά επισφαλείς, καθώς εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στις “προβληματικές” Χώρες της Ευρωζώνης, έως ότου οι ισχυροί της ΕΕ αποφασίσουν να αλλάξουν τακτική στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που απειλεί ολόκληρη την Περιοχή. Η πιθανή επικράτηση του Ολάντ στη Γαλλία, ίσως σημάνει την αλλαγή της γραμμής που κρατούσε τα προηγούμενα χρόνια η Χώρα, η οποία ακολουθούσε κυρίως την πολιτική των Γερμανών.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, η συνεχιζόμενη μεταφορά πλούτου από την αδύναμες Χώρες της Ευρωζώνης στις οικονομικά ισχυρές θα επιτείνει την υπάρχουσα ύφεση και θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερο “τύπωμα” χρήματος, από την ΕΚΤ, όταν αυτό τελικά αποφασιστεί (!)

Άλλη μία εβδομάδα αργής και βασανιστικής διολίσθησης, ολοκληρώθηκε και τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει δραστικά σε αυτή που μόλις ξεκίνησε, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς με τζίρους πολύ χαμηλούς που απειλούν τα ιστορικά χαμηλά 10ετίας γεγονός που δείχνει απροθυμία αγοραστών και πωλητών να κινηθούν σε αυτές τις τιμές. Με τόσο χαμηλούς τζίρους το “manipulation” της Αγοράς είναι ακόμα πιο εύκολο προς την όποια κατεύθυνση.

Σοβαρά οικονομικά νέα δεν είχαμε μιας και οι εκλογές είναι μια ανάσα πλέον και το μόνο που ακούσαμε για άλλη μία φορά ήταν οι εξαγγελίες του “θα” από τα δύο “μεγάλα” κόμματα ενώ τα ίδια έχουν υπογράψει ένα πολύ συγκεκριμένο μνημόνιο για το τι θα κάνουν τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη τα υπόλοιπα κόμματα ακούγονται “μαγικές λύσεις”, για το μέλλον και πλέον βρισκόμαστε χρονικά σε μία στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων να μην ξέρει τι να ψηφίσει.

Από την στιγμή που δεν μπορούμε να στηριχτούμε στο εσωτερικό περισσότερο ελπίζουμε σε μία αλλαγή Ευρωπαϊκής πολιτικής με τα βλέμματα να είναι στραμμένα περισσότερο στις Γαλλικές εκλογές. Άλλωστε, αν γυρίσουμε λίγο πίσω, θα καταλάβουμε πως την τελευταία χρονιά η μοναδική κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας ήταν η ολοκλήρωση του Psi χωρίς καμία άλλη σοβαρή τομή στην οικονομία.

Το δεύτερο κομμάτι, της Τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης πηγαίνει πίσω χρονικά και φαίνεται να πηγαίνει για Φθινόπωρο με Χειμώνα, γεγονός που είναι αρνητικό για την ίδια την οικονομία γιατί μέχρι τότε ο Τραπεζικός κλάδος, ναι μεν δεν θα κινδυνεύσει αλλά παρόλα αυτά δεν θα διοχετεύσει χρήμα στην Αγορά.

Η πρόσφατη υποβάθμιση της Ισπανίας από τον S&P ήταν το σοβαρό γεγονός της εβδομάδας που πέρασε στο εξωτερικό, κάτι που δείχνει πως η κρίση συνεχίζει να βαθαίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, κάτι που πιθανότατα στο μέλλον, μαζί με τις εξελίξεις στην Γαλλία, να αλλάξουν την σκληρή Γερμανική στάση και να γείρουν λίγο την ζυγαριά προς μέτρα ανάπτυξης, εκτός από το κομμάτι της λιτότητας που από μόνο του μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ύφεση.

Στα τεχνικά μας τώρα και όσον αφορά τον FTSE, το 266 θα φανεί αν είναι ικανό να κρατήσει και να δώσει και πάλι μία αντίδραση ή θα δοκιμάσει μία κίνηση προς την περιοχή του 257-254 που είναι και η κάτω μεριά της πτωτικής αυτής σφήνας από τα ψηλά μας.

Το κοντινό επίπεδο αντίστασης είναι το 273 που σε περίπτωση κατοχύρωσης το πιο πιθανό είναι να μας φέρει αν μη τι άλλο στην περιοχή του 283-290 που είναι και το κύριο επίπεδο αντίστασης μας. Η Εθνική χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1,74 για να δώσει πιθανή κίνηση σε τιμές πάνω από το 2 που είναι οι αντιστάσεις μας, προσθέτει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.
 
Η Μέτκα που είναι και από τα λίγα καθαρά ανοδικά διαγράμματα συνεχίζει την πολύ καλή της συμπεριφορά με επόμενο επίπεδο αντίστασης το 8,40 με το 7,80-7,70 να είναι κοντινή στήριξη στο momentum ενώ κλείσιμο κάτω από το 7,50 θα μπορούσε κάποιος να κάνει “take profit” σε διακρατημένες θέσεις.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές και τον “σηματωρό” S&P 500, το τμήμα ανάλυσης τα Fast Finance αναφέρει: “Ένα «μήλο» κατάφερε να τονώσει και πάλι τον Αμερικάνο ενώ η διάσπαση του 1396 μας έβγαλε και πάλι «long», αν και από το «intraday» ο δείκτης δείχνει ότι ψάχνει να διορθώσει. Το 1407-1408 είναι αντίσταση κοντινή ενώ το 1390-1392 έχει γίνει κοντινή στήριξη και το 1370 κύρια.

Το «stop» μας προς το παρόν είναι το 1367 ενώ προς τα πάνω έχουμε το 1420 και 1443” σύμφωνα με τον τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

Η κρίση στην Ευρωζώνη αναζωπυρώνεται, τονίζει ο Στρατής Πόλυχρονέας.

Τη στιγμή που η αβεβαιότητα στο εσωτερικό εντείνεται, λόγω των εκλογών και της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην Ευρώπη, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη αναζωπυρώνεται.

Η παραίτηση της Ολλανδικής Κυβέρνησης, οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία (η επικράτηση Ολάντ θα οδηγήσει πιθανώς σε νέες διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία, καθώς θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη), η υποβάθμιση της Ισπανίας (σε “ΒΒΒ+” από “Α” από την S&P, δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο), οι δημοπρασίες χρεογράφων της Ευρωζώνης (αύξηση του επιτοκίου δανεισμού σε Ιταλία σε νέες εκδόσεις 5ετών, 10ετών και ΕΓΕΔ 3μήνου πάνω από 60 μονάδες βάσης σε σχέση με τις 29 Μαρτίου και υποχώρηση των αποδόσεων των Γερμανικών διετών ομολόγων στο ιστορικό χαμηλό του 0,089%) και τα μακροοικονομικά στοιχεία (η ανεργία στον α΄3μηνο του 2012 στην Ισπανία αναρριχήθηκε στο 24,4%) πιστοποιούν τα παραπάνω, τη στιγμή που και η Αγγλική οικονομία φαίνεται να εισέρχεται σε ύφεση μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο 3μηνο.

Ωστόσο η εικόνα της Αγοράς μετοχών των ΗΠΑ φαίνεται να αντισταθμίζει εν μέρει τις εύλογες ανησυχίες που επικρατούν για την Ευρώπη, κινούμενη στην τρέχουσα φάση βάσει των εταιρικών αποτελεσμάτων (θετικές προς αρνητικές εκπλήξεις σε επίπεδο κερδοφορίας 2,5 προς 1) και λιγότερο βάσει των μακροοικονομικών στοιχείων (υποχώρηση των πωλήσεων νέων κατοικιών και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών το Μάρτιο, μικρότερη εκ της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ το α΄3μηνο του 2012 και αύξηση των αρχικών επιδομάτων ανεργίας), με την ειδοποιό διαφορά να είναι η FED, η οποία δια στόματος Bernanke δήλωσε ότι θα στηρίξει εκ νέου την οικονομία αν χρειασθεί.

Την τρέχουσα εβδομάδα το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιασθεί στις εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα, με την πλειονότητα των εταιρικών αποτελεσμάτων του S&P 500 να έχει ανακοινωθεί και το ενδιαφέρον σταδιακά να στρέφεται στα μακροοικονομικά στοιχεία. Από τεχνικής απόψεως, η διάσπαση της αντίστασης των 1,390 μονάδων από τον S&P 500 θέτει ως επόμενο στόχο την κορυφή των 1,422 μονάδων, ενώ για τον DAX η αντίσταση βρίσκεται στις 6,815 μονάδες, κατά την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

---ΧΠΑ

Με μικρή άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ σχετική βελτίωση παρουσίασαν και οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του FTSE.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη διάθεση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η υπερτίμηση στο 0,65%.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2344, τιμή εκκαθάρισης 266,75), κινήθηκαν μεταξύ 263,25 και 267 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2412), Alpha Bank (5931), ΟΤΕ (359), Πειραιώς (1758), Κύπρου (627), ΔΕΗ (599), Ταχ. Ταμιευτήριο (230), MPB (251), MIG (419).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20570515 τεμ.), Eurobank (9897686 τεμ.), Πειραιώς (9170682 τεμ.), MPB (7661576 τεμ.), MIG (4924184 τεμ.), ΟΤΕ (5514985 τεμ.), Alpha Bank (6514950 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v