Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθοδική... διαφυγή στη Σοφοκλέους

Η μικρή αύξηση του τζίρου έδωσε τέλος στην παρατεταμένη συσσώρευση του ΓΔ πέριξ των 700 μονάδων και τον έστειλε να κλείσει σε νέο χαμηλό τρισήμισι μηνών. Πτώση για Alpha (10,3%), ΕFG (10,9%). Kέρδη για ΟΠΑΠ.

Η μικρή αύξηση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), έδωσε τέλος στην παρατεταμένη συσσώρευση του Δείκτη πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων και τον έστειλε να κλείσει σε νέο χαμηλό τρισήμισι μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/1 (670,03 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 682,71 μονάδες και έκλεισε σχετικά υψηλότερα καθώς γύρισαν (μέσω των δημοπρασιών) σε θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ και Τιτάν και έκλεισε στο υψηλό ημέρας ο τίτλος της Jumbo.

Αντίθετα μία ανάσα απέχουν από τα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο, οι ΟΤΕ και ΔΕΗ, με τον πρώτο να έχει ιστορικό χαμηλό κλείσιμο τα 2,28 ευρώ (7/3) και η δεύτερη τα 2,45 ευρώ (26/4).Με αυτά τα δεδομένα, έχουν σχεδόν μηδενίσει όλα τα κέρδη τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον Τραπεζικό, με τον πρώτο να απέχει από το κλείσιμο της 30/12/2011 μόλις 0,85% και τον δεύτερο 1,4%.

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 29,5 εκατ. η γενικότερη εικόνα της Αγοράς έδειξε ότι οι αποτιμήσεις μπορούν να κινηθούν ακόμα χαμηλότερα, όχι τόσο λόγω των επιθετικών κινήσεων των πωλητών, όσο από την απόλυτη ανυπαρξία των αγοραστών.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE, μόνο οι Alpha Bank, Eurobank, MPB, MIG, Εθνική, Κύπρου και Πειραιώς είχαν επταψήφιο όγκο συναλλαγών, ενώ κάθε συνεδρίαση επιδεινώνει την τεχνική εικόνα σε περισσότερους από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι μετά το μικρό ανοδικό διάλειμμα, γύρισε σε έντονα πτωτικούς ρυθμούς ο τίτλος του ΟΤΕ που έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης 2,48 – 2,28 και αν συνεχίσει να κινείται “νότια” θα εισέλθει σε απόλυτα “αχαρτογράφητες περιοχές”, στις οποίες ήδη κινείται η μετοχή της ΔΕΗ.

Επίσης ο ΟΠΑΠ παραμένει σε “απόσταση ασφαλείας” από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και βέβαια οι “short” δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν αν ο τίτλος δεν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,08 ευρώ.

Ανησυχητική, η τεχνική εικόνα για την Εθνική που συνεχίζει να κινείται “ολισθηρά” από τα 2,05 ευρώ (κλείσιμο 10/4) και όλα θα κριθούν στην στήριξη των 1,60 ευρώ.

Επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 1,62 – 1,60 ευρώ, θα αναγκάσουν τον τίτλο να αναζητήσει στήριξη στην επόμενη ζώνη 1,30 – 1,28 ευρώ.Χαράς ευαγγέλια για όσους έχουν πάρει θέσεις “short” στον τίτλο της Alpha Bank, που μετά από 15 συνεδριάσεις έδωσε εκ νέου κλείσιμο χαμηλότερα των 1,00 ευρώ και η επόμενη στήριξη είναι στην “διακεκαυμένη ζώνη” 0,90 – 0,89 ευρώ.

Σαφώς χειρότερη, τεχνικά, εικόνα για την Eurobank, όπου τα πάντα θα κριθούν στα 0,50 ευρώ και τα οποία αν διασπαστούν καθοδικά θα ανοίξει ο δρόμος για τα 0,37 ευρώ.

Ακόμα χαμηλότερα, με ελάχιστες συναλλαγές ο Κυριακίδης “φλερτάρει” με υψηλά 24 μηνών, ενώ η σημερινή εικόνα του Αστέρα έδωσε ενδείξεις κόπωσης στους όψιμους αγοραστές.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος, καθώς από σήμερα, οι μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2011, ποσού 0,67 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό του μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 25% σύμφωνα με το ν. 3943/2011.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς συστήνουν απόλυτη επιφύλαξη και διατήρηση της πολύτιμης ρευστότητας, ενώ για όσους αμετανόητους επιμένουν στο ημερήσιο trading συστήνονται αυξημένα αντανακλαστικά και σφιχτά “stop loss”.

Βέβαια υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη που εκτιμά πως ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, η παρούσα συγκυρία είναι ιδανική για “χτίσιμο” θέσεων σε τίτλους με αξιόλογα θεμελιώδη στοιχεία, καθώς σε αρκετές (μη Τραπεζικές) αποτιμήσεις έχουν προεξοφληθεί τα περισσότερα από τα αρνητικά σενάρια. όμως αυτή, προς το παρόν, δείχνει να βρίσκει ελάχιστους οπαδούς στι τάξεις των επενδυτών.Κίνδυνο μη καταβολής της επόμενης δόσης στην Ελλάδα βλέπει η UBS, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των Ελληνικών εκλογών.

Η Ελβετική Τράπεζα σε έκθεσή της με τίτλo “Greek elections: Be woried, Be very worried”, την οποία υπογράφει ο Stephane Deo, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι η όποια νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα και αναφέρεται σε δύο βασικούς κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου:

Ο πρώτος είναι ο σχηματισμός Κυβέρνησης. Κατά τη UBS, το βασικό σενάριο είναι ο σχηματισμός Κυβέρνησης συνασπισμού από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Στην έκθεση, όμως, αναφέρεται ότι βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων αυτό το σενάριο δεν είναι πλέον τόσο βέβαιο.

Γίνεται εκτενής αναφορά στον εκλογικό νόμο και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όπως και στη διαδικασία που ακολουθείται εάν δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Η UBS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή νέων εκλογών -εάν αποτύχουν όλες οι απόπειρες για τον σχηματισμό Κυβέρνησης συνασπισμού- είναι η 10η Ιουνίου.Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η άμεση επιβολή νέων περικοπών.

Η UBS αναφέρει ότι η όποια νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως περικοπές 3 δισ. ευρώ και επιπλέον 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. “Και τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως, προεκλογικά υποστηρίζουν ότι θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου”, αναφέρει και συμπληρώνει:
 
“Κατά την άποψή μας, οι υποσχέσεις αυτές υποθέτουν έναν βαθμό ελευθερίας κινήσεων που τα δύο κόμματα δεν έχουν. Θεωρούμε ότι υπάρχει ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή, διάθεση στο ταμείο και στην Ε.Ε. για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας”.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, η έκβαση παραμένει αβέβαια, σχολιάζει η Credit Suisse σε ανάλυσή της. Η στήριξη για τα δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ τα ποσοστά των αναποφάσιστων και των “ψήφων αντίδρασης”, παραμένουν πολύ υψηλά.

Μια Κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας (πρωπορεύεται) και του ΠΑΣΟΚ είναι το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την Credit Suisse, όμως είναι αβέβαιο εάν ένας τέτοιος συνασπισμός θα έχει την ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε ένα σενάριο υπό το οποίο οι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αποτυγχάνουν να σχηματίσουν Κυβέρνηση συνασπισμού, μπορεί να επιχειρηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός με άλλα κόμματα που δεν είναι ισχυροί υποστηρικτές του μνημονίου ή μπορεί να ακολουθήσουν άλλες εκλογές. “Και οι δύο προοπτικές θα εντείνουν την αβεβαιότητα και θα δημιουργήσουν αμφιβολίες για την επιτυχή υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος”.

Η Merrill Lynch από την πλευρά της βλέπει ισχυρό ρίσκο πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα μετά από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και τονίζει ότι οι δύο κύριες δυνάμεις που στηρίζουν το πρόγραμμα των προσαρμογών, απέχουν από το να αποκτήσουν αυτοδυναμία.

Επιπλέον, μια συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για το σχηματισμό Κυβέρνησης συνασπισμού, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εάν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση, θα ακολουθήσουν εκλογές σε ένα μήνα, και ύστερα κι άλλες, μέχρι να σχηματιστεί Κυβέρνηση. Το βασικό σενάριο της Merrill Lynch είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία θα λάβουν αρκετές ψήφους και τελικώς θα συμφωνήσουν σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία ωστόσο θα έχει μικρή πλειοψηφία και ίσως δεν διαρκέσει πολύ.

Ο οίκος εκτιμά ότι το Ελληνικό πρόβλημα απέχει πολύ ακόμη από την επίλυσή του, αλλά το νέο πρόγραμμα κερδίζει χρόνο για την Ελλάδα. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια μετά από τις εκλογές μπορεί να οδηγήσει στο “worst case” σενάριο που περιλαμβάνει πιθανώς και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Επισημαίνει ακόμη ότι η άμεση έκθεση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά σενάρια κινδύνου για τη Χώρα μπορούν ακόμη να επηρεάσουν τις Αγορές, να ενισχύσουν τις ήδη αυξημένες πιέσεις στην Κρατική χρηματοδότηση και να αποδυναμώσουν το ευρώ.

Η JP Morgan σε ανάλυσή της τονίζει πως υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση των Ελληνικών εκλογών και για το εάν θα είναι πιθανό να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός. Προσθέτει ακόμη ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από τα κύρια κόμματα για την αφοσίωσή τους στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, κάποια επαναδιαπραγμάτευση μετά από τις εκλογές θεωρείται πιθανή.

Ωστόσο οποιεσδήποτε κινήσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, θα πρέπει να θεωρούνται περιορισμένες. Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το βασικό ζήτημα είναι η εφαρμογή, όταν ισχυρά συμφέροντα θα αντιστέκονται στις αλλαγές.

Για αυτό, η JP Morgan καταλήγει ότι η πιο πιθανή περιοχή για επαναδιαπραγμάτευση είναι αυτή της δημοσιονομικής ενοποίησης. Η νέα Κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να πάει λίγο πίσω, ώστε να περιοριστεί η βραχυπρόθεσμη οικονομική συρρίκνωση, “και σε αυτό το ζήτημα αναμένεται να χτυπήσει μια ανοιχτή πόρτα”. Επισημαίνει ωστόσο ότι αυτό θα έχει σίγουρα επιδράσεις και στη χρηματοδότηση. Το δεύτερο πρόγραμμα προϋποθέτει μια επιστροφή στις Αγορές το 2015.

Ακόμη κι αν το δεύτερο πρόγραμμα, όπως έχει αυτή τη στιγμή, εφαρμοστεί πλήρως, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η πρόσβαση στις Αγορές θα έρθει τόσο νωρίς. Για αυτό το λόγο, ένα τρίτο πρόγραμμα είναι πιθανό σε κάθε περίπτωση. Καταλήγει δε ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί να δεσμευτεί προς ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι συμβαίνει τώρα.

“Η αίσθησή μας είναι ότι πριν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, η Ευρώπη θα συμφωνήσει σε μια πιο επιθετική αναδιάρθρωση του δανεισμού του επίσημου τομέα”.Εν τω μεταξύ, σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από “SD” σε “CCC” προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Ο οίκος δίνει σταθερό outlook για την αξιολόγηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν βλέπει πιθανότητα υποβάθμισης σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Το σταθερό outlook βασίζεται στις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για βελτίωση των δημοσιονομικών και υλοποίηση σημαντικού προγράμματος προσαρμογής, παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, αναφέρει ο οίκος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής έχει σημαντικά ρίσκα εκτέλεσης δεδομένης της περαιτέρω υποχώρησης του ΑΕΠ το 2012 και το 2013 και τις αναμενόμενες κοινωνικές πιέσεις.Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση πέρασε “ντούκου” από την εγχώρια Αγορά, ή έστω από ότι έχει απομείνει από μία στοιχειωδώς εννοούμενη Αγορά.

Αρνητική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς τα μηνύματα ενισχύουν τις ανησυχίες. Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα και συγκεκριμένα σε “BB+” από “ΒΒΒ-“ προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Egan- Jones. Σημειώνεται ότι ο Egan- Jones είναι ο πρώτος οίκος που ουσιαστικά θέτει την αξιολόγηση των Ισπανικών ομολόγων σε επίπεδο "junk".

Η Ισπανία θα πρέπει ήδη να είχε ξεκινήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε στο CNBC ο ιδρυτής της Strategy Economics, Matthew Lynn, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει τώρα “κούρεμα” 50% στα Ισπανικά ομολόγα προκειμένου να μπορέσει η Χώρα να μπει και πάλι σε “ίσιο” δρόμο.
 
“Το πρόβλημα στην Ισπανία είναι ότι απλώς ακολουθούν τον ίδιο ακριβώς δρόμο με την Ελλάδα –δηλαδή επιμένουν στη λιτότητα, προχωρούν σε περικοπές, προωθούν δομικές μεταρρυθμίσεις, ελπίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αποδώσουν έγκαιρα ώστε να υπάρξει αρκετή ανάπτυξη για να αρχίσει να κινείται και πάλι η οικονομία”, δήλωσε ο κ. Lynn.

“Αυτό όμως δεν έφερε αποτελέσματα στην Ελλάδα. Δεν έχει φέρει αποτελέσματα ούτε στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Και δεν θα φέρει αποτελέσματα στην Ισπανία”, τόνισε. Όπως υποστήριξε, το πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα λιτότητας καταστρέφουν την δυνατότητα σταθεροποίησης του χρέους και του ενιαίου νομίσματος.

Στο χαμηλοτερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009 υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης PMI της Eυρωζώνης τον Απρίλιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 45,9 από 47,7 τον Μάρτιο. Ταυτόχρονα, σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε η ανεργία στην Eυρωζώνη τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης ανεργίας ενισχύθηκε στο 10,9% από 10,8% τον προηγούμενο μήνα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, ο δείκτης ανεργίας διαμορφώνεται στο 10,2%.Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία στην Ιταλία τον Μάρτιο, φθάνοντας στο 9,8% του ενεργού πληθυσμού, λίγο κάτω από το συμβολικό όριο του 10%, σύμφωνα με το Iταλικό ινστιτούτο στατιστικής Istat.

Τον Φεβρουάριο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,6%, σύμφωνα με το Istat, το οποίο αναθεώρησε την προηγούμενη εκτίμησή του για το μήνα αυτόν, η οποία ήταν στο 9,3%.Αρνητικό ξεκίνημα και στην Wall Street, καθώς οι ειδήσεις από το μέτωπο της εργασίας δεν φάνηκε να ενθουσιάζουν τους αγοραστές.

Συνολικά 119000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers.

Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 275000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 201000 έναντι 209000 που ανακοινώθηκε αρχικά.Οι Βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 1,5% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα μειωθούν περισσότερο, περί το 1,7%. Τον Φεβρουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν εμφανίσει αύξηση 1,3%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Motor Oil (+0,16%), Jumbo (+2,18%), ΟΠΑΠ (+0,44%), Τιτάν (+0,27%) και Κύπρου (+0,44%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 10% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank, του 7% για τον ΟΤΕ, του 5% για την Βιοχάλκο και του 4% για ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Πειραιώς. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 10.44 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έδωσε πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 681 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 686,19 με απώλειες 1,96%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 29,4 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΛΠ, Flexopack, Coca-Cola).

Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εκλογικό φόβο στην Αγορά διαπιστώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και επισημαίνει:“Ο Γενικός Δείκτης δείχνει να χάνει την επαφή του με τις 700 μονάδες και η επόμενη κοντινή μάχη θα δοθεί στις 680 μονάδες, οι οποίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο στο αν θα αντέξουν αν η Αγορά κρίνει σαν αρνητικό το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Έτσι δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η αμέσως επόμενη στήριξη στις 650 μονάδες.Ο FTSE έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης 265 – 260 και η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 235 μονάδες.

Από την άλλη, με τον τζίρο να ψυχορραγεί ενόψει της Κυριακάτικης διεξαγωγής των εκλογών, η ουσία της αναφοράς στα τεχνικά τεκταινόμενα χάνει κυριολεκτικά την αξία της.

Εμφανέστατα τη καλύτερη διαγραμματική εικόνα παρουσιάζει η Μέτκα, όπου πλέον έχει διασπάσει ανοδικά την περιοχή των 8 ευρώ βάζοντας ως επόμενο στόχο τα 9,20 ευρώ, με τη μητρική της όμως, Μυτιληναίος, να μη μπορεί να διακρατήσει το σημαίνων επίπεδο των 2,65 ευρώ, με την επόμενη στήριξη να οριοθετείτε στα 2,40 ευρώ που παραπέμπουν σε τιμές Νοεμβρίου 2004 (!)”.

“Όσο για τις διεθνείς Αγορές ο Αμερικανικός δείκτης Dow Jones έγραψε χθες νέο υψηλό τετραετίας προσεγγίζοντας σε τιμές το Δεκέμβριο του 2007, στις 13338 μονάδες, με το Γερμανικό δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30 όμως να “ασθμαίνει” χαμηλότερα της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 6900 με 7000 μονάδων”, τονίζει ο κ. Μάνθος.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, με μικρότερο τζίρο στα Σ.Μ.Ε. του FTSE και εντυπωσιακά μεγαλύτερο στα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σημαντική υποαπόδοση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση στο 0,32%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2240, τιμή εκκαθάρισης 257), κινήθηκαν μεταξύ 256 και 267,75 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Μυτιληναίος, 5000 Jumbo, 13000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10705), Alpha Bank (14962), ΟΤΕ (394), Πειραιώς (586), Κύπρου (979), ΔΕΗ (565), MIG (439), Μυτιληναίο (162), ΟΠΑΠ (206), ΓΕΚ (127).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20520515 τεμ.), Eurobank (8762686 τεμ.), Πειραιώς (9000682 τεμ.), MPB (7661576 τεμ.), MIG (4924184 τεμ.), ΟΤΕ (5514985 τεμ.), Alpha Bank (6466350 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v