Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση άνω του 1% με ισχνό τζίρο

Διόρθωση κάτω από τις 670 μονάδες για τον ΓΔ και έως τις 265 για τον Ftse 20. Περιορισμένος ο τζίρος εν αναμονή των εκλογών. Μοναδική μετοχή που αντιστέκεται ο ΟΠΑΠ. Πτώση έως 7% στις τράπεζες.

Προβληματίζει τις αγορές η 6η Μαΐου. Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται ξένοι αναλυτές για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας, κυρίως στην Αθήνα και δευτερευόντως στο Παρίσι.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν. Ο Γενικός Δείκτης διορθώνει πριν κάτω από τις 690 μονάδες και ο Ftse 20 προς τις 266. Η αξία των συναλλαγών μόλις ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 13.00.

Ο Ftse 20 διορθώνει έως 0,66% λόγω της υποχώρησης έως 3,63% της Coca Cola 3E, της μικρής διόρθωσης του ΟΤΕ προς τα 2,45 ευρώ αλλά και του -3,72% της MIG. Αντιθέτως, κρατούν ο ΟΠΑΠ στα 6,82 ευρώ. Η ΔΕΗ και ο Τιτάν επιχείρησαν να "αντισταθούν" αλλά τελικά υποτάχθηκαν στο γενικότερο κλίμα.

Στις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα κινείται σε στενότατο εύρος στο 1,63-1,71 ευρώ. Η Alpha Bank επίσης σε στενό εύρος στο 1,01-1,09 ευρώ, ενώ η Eurobank κυμαίνεται στο 0,57-0,613 ευρώ.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών και παικτών, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο στην ελληνική περίπτωση, οι μέχρι τώρα δε εκτιμήσεις και δημοσκοπήσεις φαίνεται να διατηρούν την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα για το τι θα… ξημερώσει η Δευτέρα 7/5.

Η Αθήνα και οι ελληνικές εκλογές θεωρούνται από μερίδα παικτών εν δυνάμει απορρυθμιστής της βραχυπρόθεσμης τάσης όχι μόνο για το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και για τις ευρωαγορές.

Προσώρας, με την αξία των συναλλαγών σε αυτά τα επίπεδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως υπάρχουν πονταρίσματα είτε υπέρ του ενός είτε υπέρ του άλλου ενδεχομένου.

Με βάση τον μέχρι τώρα τζίρο και τη σχέση πωλητών-αγοραστών, κυρίως στις τράπεζες, δεν μπορεί να ειπωθεί πως υπάρχει ικανή μερίδα παικτών που επενδύει στην προοπτική είτε ενός ισχυρού κυβερνητικού σχήματος είτε στη λογική της… ρευστότητας και της ακυβερνησίας.

Γι' αυτόν τον λόγο, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί απέναντι σε όσα αβίαστα διαρρέουν και φημολογούνται στην αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v