Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρές απώλειες - περιορισμένος ο τζίρος

Οι προειδοποιήσεις και τα φοβικά διλήμματα (εντός και εκτός Ελλάδος) δημιουργούν έντονες πιέσεις στη Σοφοκλέους. Δεν επηρεάζει η αναβάθμιση από την S&P. Πτώση άνω του 6% για Εurobank, TT, Πειραιώς.

Ούτε στο ελάχιστο δεν επηρέασε θετικά η αναβάθμιση της S&P και βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν καθηλωμένοι στα χαμηλά επίπεδα της ημέρας.

Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης, μετά από μία μικρή αναλαμπή, λίγο πριν από τις 13.30, υποχώρησε και πάλι προς το ελάχιστο ημέρας των 688,87 μονάδων. Ανάλογη αναπήδηση και υποχώρηση για τον Ftse 20 προς τις 263,08 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών, λίγο πριν από τις 14.15, να μην ξεπερνά τα 13,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 2,7 στην Εθνική Τράπεζα, περίπου 2,2 στην Alpha Bank, άλλο 1,7 στον ΟΠΑΠ και κάτι παραπάνω από 1,5 εκατ. στην 3E.

Νωρίτερα, η Standard & Poor's προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας μας από την κλίμακα Selective Default σε CCC, μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Φαίνεται πως περισσότερο βαραίνουν οι προειδοποιήσεις και τα φοβικά διλήμματα που τίθενται και εκτός αλλά και από το εσωτερικό της χώρας εν όψει της αναμέτρησης της Κυριακής.

Να ανησυχείτε, να ανησυχείτε πολύ για τις ελληνικές εκλογές, προειδοποιεί ο Stephane Deo της UBS, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Τα λίγο ως πολύ γνωστά φοβικά διλήμματα θέτει όμως και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλιστα τα επανέλαβε έμμεσα πριν από λίγο στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Όλα αυτά αποτυπώνονται εύγλωττα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο των πιέσεων κι επιφυλάξεων. Η Εθνική υποχωρεί έως το 1,62 ευρώ, η Alpha Bank κατά 3,77% στο χείλος του 1 ευρώ, κατά 4,49% η Eurobank στο 0,57.

Πιέσεις δέχονται στο σύνολό τους κι οι μετοχές και ο Ftse 20, από όπου διασώζονται μόνο ο ΟΠΑΠ (στα 6,82 ευρώ) και η Τράπεζα Κύπρου (στο 0,45 ευρώ).

Νευρικότητα όμως επικρατεί και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές νομισμάτων. Ενδεικτική η βουτιά του ευρώ, που πριν από λίγο διόρθωνε έως το 1,3129 δολάριο, ενώ το διάγραμμα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος βλέπει ακόμα πιο χαμηλά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v