ΧΑ: Κράτησε το "κάστρο" των 680 μονάδων

Οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε τίτλους του 20άρη, απέτρεψαν την κίνηση του ΓΔ κάτω από τη στήριξη των 680 μονάδων. Νέα συρρίκνωση για τον τζίρο. Άνοδος για Alpha, EFG. Ακόμη ένα ιστορικό χαμηλό για ΔΕΗ.

Οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, εκ μέρους των αγοραστών, σε τίτλους του 20αρη, απέτρεψαν την κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα της στήριξης των 680 μονάδων, κάτι που μπορεί να έφερνε νέο κύμα αναγκαστικών πωλήσεων, από “margin calls” και από χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικά τεχνικά κριτήρια και τον Δείκτη να κινείται προς τις 650 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 680,75 μονάδες (-0,79%), στις 17.00 βρέθηκε στις 686,4 μονάδες και τελικά, μετά τις τελευταίες δημοπρασίες γύρισε και σε θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 687,3 μονάδες με κέρδη 0,13%.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, η νέα συρρίκνωση του τζίρου και το γεγονός ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Πειραιώς και Alpha Bank. Αντίθετα η ΔΕΗ έκλεισε σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό (!)
 
Η τελευταία για να δώσει αγοραστικό σήμα και να ξεφύγει από αντιδράσεις τεχνικού χαρακτήρα και μόνο, χρειάζεται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,71 ευρώ.

Το σημερινό θετικό κλείσιμο του Δείκτη, αποτέλεσμα προσπάθειας εξαιρετικά χαμηλού κόστους, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί “εχέγγυο” για το κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης, που θεωρείται “ειδικών συνθηκών”.

Θεωρείται περίπου βέβαιο, ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα γίνουν προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων, όμως αυτές θα έχουν σαν σημαντικό “αντίβαρο” τις καθυστερημένες κινήσεις μείωσης θέσεων, καθώς η Δευτέρα δείχνει να έχει εξαιρετικά χαμηλή “πολιτική ορατότητα”.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, συνιστούν στάση αναμονής ενόψει των πολιτικών εξελίξεων καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν ο εν λόγω παράγοντας θα αποδειχθεί ένας θετικός ή αρνητικός καταλύτης για την συνέχεια. Κατά πολλούς, το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Ελληνική οικονομία, βαδίζουν ολοταχώς στην αβεβαιότητα.

Παρά τους τζίρους απελπισίας, η γενικότερη εικόνα της Αγοράς δείχνει ότι οι αποτιμήσεις μπορούν να κινηθούν ακόμα χαμηλότερα, όχι τόσο λόγω των επιθετικών κινήσεων των πωλητών, όσο από την απόλυτη ανυπαρξία των αγοραστών.

Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία τις εκλογές στη Γαλλία, αλλά οι Ελληνικές κάλπες ενέχουν πολύ μεγαλύτερα ρίσκα για την Ευρωζώνη, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.Τα γκάλοπ δείχνουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συγκεντρώνουν αθροιστικά περίπου 38%, ποσοστό που δείχνει ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε περίπτωση συνεργασίας. Κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι εκλογές της Κυριακής ενδέχεται να οδηγήσουν την Ελλάδα στο ναδίρ του περασμένου Νοεμβρίου, με επαναφορά των σεναρίων εξόδου από το ευρώ.
 
Το ντόμινο που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας ξανά στη ζώνη κινδύνου, σημειώνουν.Στο ταμπλώ του 20αρη, ο ΟΠΑΠ παραμένει σε “απόσταση ασφαλείας” από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και βέβαια οι “short” δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν αν ο τίτλος δεν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,08 ευρώ.

Τίποτα, τεχνικά, νεότερο από την εικόνα της Εθνικής. Επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 1,62 – 1,60 ευρώ, θα αναγκάσουν τον τίτλο να αναζητήσει στήριξη στην επόμενη ζώνη 1,30 – 1,28 ευρώ. Χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1,76 για να δώσει πιθανή κίνηση σε τιμές πάνω από τα 2,00 ευρώ που είναι οι σημαντικές αντιστάσεις.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, ο τίτλος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έδωσε κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ.

Επόμενη στήριξη στα 0,89 ευρώ, ενώ για να ξαναδώσει σήμα αγοράς απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1,10 ευρώ.Στην Eurobank, που σήμερα έδωσε μία πρώτη αντίδραση, δεν αλλάζει κάτι αν δεν υπάρξει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,66 ευρώ, ενώ σαν επόμενη στήριξη δείχνουν τα 0,50 ευρώ.

Σε πτωτικό κανάλι παραμένει και ο Τραπεζικός δείκτης, που για να “αναπνεύσει” χρειάζεται επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 300 μονάδων.Άξιο λόγου το “ζευγάρι” ΜέτκαΜυτιληναίος, που σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ακολουθεί βίους αντίθετους.

Τεχνικά ο Μυτιληναίος έσπασε την στήριξη στην περιοχή των 2,60-2,50 ευρώ, επίπεδο που αν δεν αναιρέσει άμεσα μπορεί να τον στείλει σε πρώτη φάση στα 2,40 ευρώ (τιμές Νοεμβρίου 2004), σε δεύτερη στα 2,28 και σε τρίτη στα 1,90 ευρώ.

Αγοραστικό σήμα δίνει μόνο με διάσπαση σε κλείσιμο του 2,68. Αντίθετα η Μετκα παραμένει “long” εδώ και καιρό (από τα 5,98 ευρώ) και προς το παρόν το ημερήσιο stop είναι στα 7,50 ενώ κοντινή στήριξη έχει στα 7,96 και 7,75 ευρώ, ενώ κλείσιμο κάτω από τα 7,50 θα μπορούσε κάποιος να κάνει “take profit” σε διακρατημένες θέσεις.

Όσο παραμένει υψηλότερα των 8,00 ευρώ, βάζει παρακαταθήκες για κίνηση προς τα 9,20 ευρώ. Να σημειωθεί ότι από τις 28/5 η ΜΕΤΚΑ παίρνει την θέση του Ταχ. Ταμιευτηρίου στον FTSE.

Αντίθετα, αδύναμος δείχνει ο leader της εγχώριας Αγοράς που δεν είναι άλλος από τον τίτλο της Coca-Cola. Δείχνει ότι χρειάζεται το κάτι παραπάνω για να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 14,97 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, “πάτο έπιασε” η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχωρώντας στις 37 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 94 και ο οποίος μάλιστα αυξήθηκε κατά 5 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η σημαντική υποχώρηση το τέταρτο τρίμηνο του 2011, όπου η καταναλωτική εμπιστοσύνη είχε καταγράψει πτώση κατά 10 μονάδες υποχωρώντας τότε στις 41 μονάδες.

Τον κώδωνα του κίνδυνου τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την επιβράδυνση της Αμερικανικής οικονομίας έκρουσε ο Nouriel Roubini σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Milken.“Οι αισιόδοξοι λένε σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σημείο καμπής για την ανάκαμψη.

Η γνώμη μου για αυτό είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν πως θα είμαστε τυχεροί εάν φέτος καταγράψουμε μετά βίας ανάπτυξη 2%” δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος και συμπλήρωσε: “Το επόμενο έτος μπορούμε να περιμένουμε ακόμα και επιβράδυνση της ανάπτυξης”.

Ως προς την Ευρωζώνη, ο κ. Roubini τονίζει ότι “αρκετές Χώρες βρίσκονται σε βαθιά ύφεση και η περαιτέρω λιτότητα θα επιδεινώσει την κατάσταση” συμπληρώνοντας πως “οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια με αποτέλεσμα να καταγράφεται μαζική πιστωτική κρίση” και να πιθανολογείται η διάσπαση του ενιαίου νομίσματος.

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1% διατήρησε τα επιτόκια της Ευρωζώνης η ΕΚΤ στη τακτική συνεδρίαση του Μαΐου, σε μια απόφαση ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις της πλειοψηφίας των αναλυτών.

Ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους που απειλούν τις ελπίδες ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, έκανε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης κ. Mario Draghi κατά την διάρκεια της ομιλίας του, που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και “αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη κατά την διάρκεια του 2012”, όπως είπε ο κ. Draghi, τα πιο πρόσφατα στατιστικά μεγέθη καταδεικνύουν ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί.Από την άλλη, η Μαδρίτη πέτυχε τον στόχο άντλησης 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την σημερινή δημοπρασία τριετών και πενταετών ομολόγων όπου καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση, αλλά εκτίναξη στο κόστος δανεισμού.

Συγκεκριμένα, από τα ομόλογα λήξεως τον Ιούλιο του 2017 η Ισπανία άντλησε 773 εκατ. ευρώ . Η μέση απόδοση ενισχύθηκε στο 4,960% από 3,696% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Από τα ομόλογα λήξεως τον Ιανουάριο του 2017, η Ισπανία άντλησε 764 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στο 4,752% από 3,565%. Από τα ομόλογα λήξεως το 2015, η Μαδρίτη άντλησε 979 εκατ. ευρώ. Το κόστος δανεισμού κατέγραψε άλμα στο 4,037% από 2,617%.

Αρνητικά τα πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 27000 την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 365000 άνθρωποι ζήτησαν επίδομα ανεργίας. Οι αναλυτές περίμεναν 379.000 αιτήσεις.Ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα τον Απρίλιο και πιο συγκεκριμένα στο 53,5 από το 56 του Μαΐου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 55,3.

Το Αμερικανικό δολάριο και η Αγορά Αμερικανικών ομολόγων οδεύουν προς κατάρρευση καθώς η Fed χάνει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει το εθνικό χρέος κρατώντας σε "τεχνητά χαμηλά" επίπεδα τα βασικά επιτόκια, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euro Pacific Capital, Peter Schiff στο CNBC.

“Κατά τη γνώμη μου τα Αμερικανικά ομόλογα είναι σκουπίδια”, δήλωσε ο Schiff. “Και είναι ο μοναδικός λόγος που η Αμερικανική Κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει τους τόκους του χρέους της –και λέω «πληρώσει» σε εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας. Δανειζόμαστε τα χρήματα έτσι ώστε να προσποιούμαστε ότι πληρώνουμε αλλά ο μόνος λόγος που το κάνουμε είναι επειδή η Fed κρατά τα επιτόκια σε τόσο "τεχνητά χαμηλά" επίπεδα.

“Η Fed διατηρεί τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων χαμηλά, αγοράζοντας ομόλογα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό θα αποτελέσει τελικά την «καταστροφή» της οικονομίας των ΗΠΑ”, είπε ο Schiff.

”Δυστυχώς, θα έχουμε περισσότερα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και από τις ταινίες Rocky, γιατί είναι το μόνο πράγμα που κρατά αυτήν την κάλπικη οικονομία. Και όταν αποσυρθούν, τότε θα καταρρεύσει”, υποστήριξε (!)

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Motor Oil και με τις μεγαλύτερες απώλειες αυτή της MPB (-2,06%).

Αξίζει μνείας η συμπεριφορά της Jumbo (-1,87%) που χθες έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε οριακά υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας (!)Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Ελλάκτωρα, Κύπρου, Folli Follie Group, Ταχ. Ταμιευτήριο και μικρότερες για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+5,17%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Alpha Bank, MIG, του 3% για Πειραιώς και του 2% για τον ΟΤΕ.

Με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.Σχεδόν ισοβαρής η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών, 21 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 25,84% και ο τζίρος σχετικά κατεβασμένος έφθασε τα 22,3 εκατ. ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανησυχία που προκαλεί η αμφίρροπη έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κάποια σημαντική αντίδραση στο Γενικό Δείκτη τον τελευταίο καιρό, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Αυτό έγινε φανερό κατά τη διάρκεια όλου του Απριλίου οπότε και οι τζίροι ελαχιστοποιήθηκαν και όχι μόνο λόγω της εορτής του Πάσχα.

Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας που δεν πρόκειται να μείνει χαραγμένος στη μνήμες των επενδυτών καθώς δε συνέβη κάτι σημαντικό και υπήρξε επιφυλακτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Έχει γίνει φανερό ότι οι επενδυτές δεν πρόκειται να επιστρέψουν μαζικά στην Ελληνική Αγορά προτού σιγουρευτούν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει μια ισχυρή Κυβέρνηση μετά τις εκλογές που θα διασφαλίσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του καταλύτη που θα βοηθούσε τη διάσπαση των αντιστάσεων των 710 σε πρώτη φάση και των 735 μονάδων σε δεύτερη.

Η ακυβερνησία είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για το Χ.Α. καθώς εκκρεμούν πολλά ζητήματα για τη Χώρα, ενώ πρέπει να ληφθεί μέσα στον Ιούνιο ένα νέο πακέτο μέτρων για φέτος και την επόμενη τριετία.

Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να εξαχθεί και από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Παραδοσιακά στην Ελλάδα οι εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν αμφίρροπη έκβαση δημιουργούν μια αστάθεια χρηματιστηριακά κατά την προεκλογική περίοδο.

Η ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η Αγορά επικροτεί τις ισχυρές Κυβερνήσεις καθώς η πολιτική αστάθεια θεωρείται επιζήμια για τα χρηματιστήρια ακόμα και σε εποχές λιγότερο κρίσιμες από τη σημερινή.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής μπορεί να καθορίσει τη χρηματιστηριακή πορεία όλου του Μαΐου και η παρατεταμένη αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα χαμηλά έτους, κοντά και στις 620 μονάδες. Επίσης, η ευρύτερη αναταραχή στην Ευρωζώνη είναι ένας παράγοντας που δυσκολεύει τις αποδόσεις και στην Ελληνική Αγορά.

Η πιθανή Κυβερνητική αλλαγή στη Γαλλία δημιουργεί ανησυχίες εν μέσω υποβαθμίσεων και πολύ υψηλών επιτοκίων στην Ισπανία. Η προεκλογική περίοδος έχει οδηγήσει σε, ακόμα, μια καθυστέρηση τις αποκρατικοποιήσεις ενώ υπάρχουν και ελάχιστα εταιρικά νέα.
 
Η ΔΕΗ φέρεται να έχει ανεξόφλητες υποχρεώσεις λόγω χαμηλής ρευστότητας, ενώ το πρόβλημα διογκώνεται από τις υψηλές επισφάλειες, τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις που άφησαν στο ΔΕΣΜΗΕ οι εταιρείες Energa και Hellas Power και τον ήδη υψηλό δανεισμό της εταιρείας.

Παράλληλα, η υποαπόδοση του ΟΤΕ στο τελευταίο διάστημα πιθανόν να σχετίζεται με μια έξοδο του από το δείκτη MSCI World, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση περιορισμένης αντίδρασης, με τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη να διατηρούν τους χαμηλούς όγκους, όπως και τα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να διατηρήσει την υποτίμηση στο 0,40%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με discount έως και 1,4%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2238, τιμή εκκαθάρισης 258), κινήθηκαν μεταξύ 253,25 και 261,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (6000 Jumbo, 93000 Εθνική, 6000 Ελ. Πετρέλαια, 90000 Πειραιώς, 6500 Coca-Cola, 25000 Motor Oil, 1000000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7476), Alpha Bank (15240), ΟΤΕ (439), Πειραιώς (446), Κύπρου (2079), ΔΕΗ (237), MIG (280), Μυτιληναίο (209), ΟΠΑΠ (372), ΓΕΚ (153), Αγροτική (102), Ταχ. Ταμιευτήριο (550), Motor Oil (542), MPB (269).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20496315 τεμ.), Eurobank (10477686 τεμ.), Πειραιώς (9589682 τεμ.), MPB (7720253 τεμ.), MIG (5326984 τεμ.), ΟΤΕ (5980046 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v