Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γέρνει» επικίνδυνα το ΧΑ

Σε επικίνδυνη κλίση Γενικός Δείκτης και FTSE 20 στο ΧΑ, εν όψει της 6ης Μαΐου. Προχωρά έστω και μετ’ εμποδίων η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κλειδί το 1,60 ευρώ για την ΕΤΕ.

Χωρίς σημαντικές εξελίξεις, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, οδεύουμε προς την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Η χθεσινή διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών ήταν ενδεικτική όσων μπορεί να συμβούν από τη Δευτέρα κιόλας, στην περίπτωση όπου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουν οι αγορές.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ξένοι αλλά και Έλληνες πολιτικοί παράγοντες, επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές θέτουν τα ίδια φοβικά διλήμματα, σε μια εμφανή προσπάθεια να επιτείνουν το κλίμα ανησυχίας και ρευστότητας, ό,τι αυτό μπορεί να αποφέρει την ύστατη στιγμή.

Άλλωστε, ανάλογα διλήμματα τίθενται κι από τους λίγο ως πολύ ίδιους πόλους εξουσίας και προς τον Φρ. Ολάντ.

Στο Χ.Α., όμως, η χθεσινή πίεση και διόρθωση συντελέστηκε με συγκριτικά αυξημένο τζίρο. Με συναλλαγές σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ημερών, που ως συνέπεια είχε την ακύρωση σημαντικών περιοχών στήριξης.

Από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο προέκυψαν τα λίγο ως πολύ αναμενόμενα, απαραίτητα ωστόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη αναφέρεται: «Όπως αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, οι τράπεζες θα υπογράψουν συμφωνίες προεγγραφής με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να λάβουν εντός των επόμενων ημερών κεφαλαιακές ενισχύσεις 18 δισ. ευρώ. Μετά τις εκλογές θα προχωρήσουν στην έκδοση μετοχών, Cocos και όποιων άλλων μέσων αποφασιστούν για να καλύψουν τα κεφάλαια».

Όμως, ακόμη και αυτή η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι τόσο καθοριστική, σε αυτήν τη φάση, όσο η αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, το αποτέλεσμα που θα προκύψει και οι διεργασίες που θα ακολουθήσουν από το πρωί κιόλας της ερχόμενης Δευτέρας.

Είναι ξεκάθαρο πως ένα πιθανό ποντάρισμα μπορεί να είναι πολύ ριψοκίνδυνο, παρουσιάζει όμως ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση.

Παρεμπιπτόντως, από σήμερα ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Ο Τιτάν κάνει την αρχή και το ταμπλό επιχειρεί να προεξοφλήσει από χθες τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v