Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων στη Σοφοκλέους

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο που μετά τις αρχικές απώλειες καταγράφει οριακά κέρδη. Στο επίκεντρο εκλογές και οι εκδόσεις ομολόγων σε Ισπανία και Γαλλία. Κέρδη για Εθνική, Εurobank, MIG, Αlpha.

Με μόλις 10,3 εκατ. ευρώ στις 14.30, η συνεδρίαση συνεχίζεται με ρυθμό διαδικαστικό και ενώ οι βασικοί δείκτες είναι έως και 0,91% χαμηλότερα. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,56% στις 682 μονάδες, ο Ftse 20 κατά 0,75% στις 258 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές και δείγμα γραφής δίνεται στην τελευταία δημοπρασία γαλλικών ομολόγων.

Περίπου 7,3 δισ. ευρώ άντλησε η Γαλλία κατά τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων, όπου η ζήτηση ήταν ισχυρή. Συγκεκριμένα, από τα ομόλογα λήξεως τον Οκτώβριο του 2017 η Γαλλία άντλησε 1,085 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 1,89%, ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 3,567 φορές.

Επίσης, από το ισπανικό μέτωπο, η Μαδρίτη μπορεί να άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με σημαντική ζήτηση, αλλά και με άλμα του επιτοκίου στο 4% για τα τριετή.

Ωστόσο, ο ρυθμιστής (ή απορρυθμιστής) των εξελίξεων παραμένει η Αθήνα και όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και σε μεγάλο βαθμό με αφορμή τις επικείμενες εκλογές.
Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται το «καμπανάκι» του Reuters για πολιτική παράλυση. Σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία τις εκλογές στη Γαλλία, αλλά οι ελληνικές κάλπες ενέχουν πολύ μεγαλύτερο ρίσκο για την ευρωζώνη».

Όλα αυτά αποτυπώνονται χρηματιστηριακά και στο ταμπλό: η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι οριακά πάνω από το 1,60 ευρώ, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,37% και η Eurobank αντιδρά ελαφρώς προς το 0,545 ευρώ. Υψηλός τζίρος πραγματοποιείται, εκτός από την Εθνική, στην Alpha Bank και στην Coca Cola 3E.

Σταθεροποιούνται ή ενισχύονται ελαφρώς ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και περισσότερο η Βιοχάλκο κι η MIG. Στην Τιτάν περιμένοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου γίνονται μέτριες συναλλαγές (αξίας μόλις 36.753 ευρώ στις 14.40) και η τιμή υποχωρεί κατά 2,45% στα 14,33 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 682 μονάδες και ο Ftse 20 στις 258,86.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v