Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στάση των ξένων και η Σοφοκλέους

Τραπεζική η προσπάθεια προεξόφλησης (ή δημιουργίας κλίματος) στο ΧΑ. Στις αντιδράσεις των ξένων το βλέμμα των επενδυτών. Εβδομαδιαία πτώση 0,85% για το Γενικό Δείκτη. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με…κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη την ελληνική εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Χιλιοειπωμένη φράση, τις τελευταίες μέρες κατά κόρον θα έλεγα, ωστόσο δεν είναι λίγο το γεγονός πως η Αθήνα επισκιάζει ακόμη και το Παρίσι ενέχοντας κινδύνους πολύ μεγαλύτερους για την Ευρωζώνη.
 
Εύλογο το ερώτημα γιατί τείνει να αποτελέσει…συστημικό κίνδυνο για το υπερεθνικό-παγκοσμιοποιημένο το ελληνικό πρόβλημα και όχι το υπέρ-πολλαπλάσιο (σε όρους ΑΕΠ ) γαλλικό.

Γιατί άραγε τα προειδοποιητικά πυρά των ξένων, οι νουθεσίες, προτροπές ακόμη και εκβιασμοί των "αγορών" στρέφονται κυρίως κατά της χώρας μας και λιγότερο προς την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο Tony Barber (από τους Financial Times/euro2day στις 4/5) λέει μερικές καυστικές αλήθειες. Πως δηλαδή οι σύμβουλοι του Francois Hollande- του σοσιαλιστή υποψήφιου και επικρατέστερου νικητή των εκλογών της Κυριακής, για τη γαλλική προεδρία, τονίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο επιχειρηματικός κλάδος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την επικείμενη νίκη του.

Είναι γεγονός, συνεχίζει ο Tony Barber, πως ο γάλλος σοσιαλιστής κήρυξε ΄΄πόλεμο΄΄ ενάντια στον κόσμο της χρηματαγοράς, πως δεσμεύθηκε να αυξήσει τον φόρο επί των επιχειρηματικών κερδών, επί των τραπεζικών κερδών και πως ζητά επιβολή φορολογικού συντελεστή 75% για τα ανώτερα επιχειρηματικά κλιμάκια. Τι πειράζει όμως λίγη προεκλογική ρητορική μεταξύ φίλων, διερωτάται ο αρθρογράφος αποδίδοντας την ουσία της κατάστασης. Και αναφερόμαστε στην Γαλλία…

Πράγματι όποιος παρακολουθεί προσεκτικά τη μικρή αλλά διακριτή διολίσθηση του F. Hollande τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνεκτιμά δε τις απειλές των ξένων οίκων για υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και τις νουθεσίες του Wolfgang Schaeuble θα πρέπει να κρατά "μικρό-πολύ μικρό καλάθι" για τα περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών στην ακολουθούμενη πολιτική. Που εφαρμόζεται μεθοδικά και ενιαία από την Ελλάδα, την Πορτογαλία μέχρι την Ισπανία ή την Γαλλία (όταν θα χρειαστεί).

Γιατί όμως η Ελλάδα και δευτερευόντως η Γαλλία, σάμπως τα μεγέθη από τις τράπεζες μέχρι τον υπερδανεισμό των επιχειρήσεων, της πραγματικής οικονομίας δικαιολογούν αυτή την αντιμετώπιση. Αφήνουμε κατά μέρος λόγους ιστορικούς (και συναφείς…) για να δεχτούμε την ισχύ απορρύθμισης της μικρής μας χώρας που με όρους "μόχλευσης" φαίνεται να είναι πολλαπλάσια της Γαλλίας.

Όπως παραδέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός η Ελλάδα ήταν ( και παραμένει ) το πειραματόζωο και ως τέτοιο θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος του…εγχειρήματος. Η ουσία της εντροπίας ενυπάρχει κυρίως στο ελληνικό πρόβλημα και λιγότερο στο πρόβλημα της "υπάκοης" Πορτογαλίας ή της ΄΄συμμάχου του Βερολίνου΄΄ Γαλλίας.

Από αυτή την άποψη σύμφωνα με πολλά γερμανόφωνα ΜΜΕ η ΜΟΝΗ χώρα που θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα μη ελεγχόμενων εξελίξεων θεωρείται (και ενδεχομένως έτσι να είναι) η Ελλάδα.

Αυτών των παραμέτρων συνεκτιμώντας το ΧΑ ολοκλήρωσε την προεκλογική περίοδο με τον Γενικό Δείκτη στις 689,86 και τον Ftse20 στις 263,57 μονάδες.

Τα στοιχήματα που δίνονταν (μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής) περιελάμβαναν κάθε λογής σενάριο και υπόθεση. Από το θετικότερο μέχρι αυτό της…ολοκληρωτικής καταστροφής και της…άμεσης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Όμως διαβάζοντας προσεκτικότερα τα…ψιλά γράμματα των εκθέσεων & αναλύσεων ξένων οίκων διαπιστώνει κάποιος την ετοιμότητα του Συστήματος. Ετοιμότητα και εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο.

Η προσπάθεια προεξόφλησης- ή δημιουργίας κλίματος κατ΄άλλους- απέφερε μέτρια αποτελέσματα, στηρίχθηκε κυρίως στις τράπεζες και ήταν χαμηλού κόστους.

Συναλλαγές την Παρασκευή αξίας 29,2 εκατ. ευρώ από τα οποία 1,425 στην Eurobank (στα 0,635 ευρώ με 12,39%), άλλα 5,096 εκατ. ευρώ (!) στην AlphaBank ( στα 1,04 ευρώ με 4,63%) λίγο περισσότερα στην Εθνική (5,602 στα 1,69 ευρώ με 3,68%).

Υψηλός τζίρος (2,425 ) στη μετοχή της Coca Cola/ 3 Ε, ενώ με πολλές συναλλαγές διόρθωσαν ΟΠΑΠ (4,226 ) και ΟΤΕ (2,469 εκατ. ευρώ). Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και σε Μοtor Oil, Μυτιληναίο αλλά και ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή/ΓΕΚ-Τέρνα, Φουρλής και ΟΛΘ από τον "παλιό 40άρη".

Προφανώς η βραχυπρόθεσμη φάση θα κριθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης και τις πρώτες διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο από τη Δευτέρα κιόλας.

Το ΧΑ πάντως θα δώσει την δική του ψήφο από νωρίς (από τις 10.25 το πρωί της 7/5) με την κοινή γνώμη να βλέπει στο μεν θετικό (για το πολιτικό σύστημα) σενάριο αντίδραση προς τις 750 στο δε… αρνητικό διόρθωση με πρώτο στόχο τις 650 μονάδες. Πάντως από τους ποικιλώνυμους ξένους το IIF έδωσε τελευταίο στίγμα των βουλών του, θέλοντας μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Για να δούμε ποιοι θα επιβεβαιωθούν και ποιοι όχι.

Αν και όπως κατατοπιστικότατα ανέφερε η Ελενα Λάσκαρη "στα…έξη μέτρα η επόμενη κυβέρνηση". Στα έξη…μέτρα και η πραγματική οικονομία & η κοινωνία- ούτως ή άλλως- θα συμπληρώναμε εμείς.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 689,86 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,85%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 1,29%, ο Mid 30 με απώλειες 0,22% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 4,05%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: ο κλάδος της Ακίνητης Περιουσίας κατά 2,85%, τα Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα κατά 1,96% και τα Τρόφιμα και Ποτά κατά 1,46%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: ο κλάδος του Εμπορίου κατά 5,33%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 4,9% και των Πρώτων Υλών κατά 3,2%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Γ.Ε. Δημητρίου (60,67%), Τεχνικές Εκδόσεις (38,64%), ALTEC (36,36%), Προοδευτική (34,78%), Nutriart (34,18%), Φιερατέξ (27,67%), ΑΧΟΝ (27,14%), Βαρβαρέσος (25%), Flexopack (24,69%), Ακρίτας (22,80%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αττικές Εκδόσεις (-23,97%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (-20%), Πλαίσιο (-19,5%), Hellas Online (-18,09%), Unibios (-16,67%), Autohellas (-16%), Μοχλός (-15%), Eurobrokers (-14,29%), Avenir (-13,43%) και Creta Farm(-10,82%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v