Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κομμένη η ανάσα και ο... τζίρος

Όση παγωμάρα επικρατεί στο Χ.Α. τόση κινητικότητα παρατηρείται σε ξένους οίκους, πρεσβείες αλλά και σε επιχειρηματικούς κύκλους. Όλα τα βλέμματα στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Στις 680 ο ΓΔ, στις 260 ο Ftse 20.

Την… αναπνοή του κρατά το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με βασικούς δείκτες και μετοχές λίγο χαμηλότερα, τον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από την έσχατη στήριξη των 680 μονάδων και τον Ftse 20 οριακά στις 260 μονάδες.

Παγωμένη από κάθε άποψη η συνεδρίαση, με ενδεικτικό τον μετριότατο τζίρο των 2,7 εκατ. ευρώ στις 11.10 και με καμία μετοχή να μην έχει αξία συναλλαγών πάνω από το 1 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως χαμηλότερα έως και 0,85% κινούνται οι περισσότεροι από τους βασικούς δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Και αν στο χρηματιστηριακό ταμπλό επικρατεί στασιμότητα, στο κόκκινο έχουν ανέβει οι επαφές κι οι διεργασίες σε ξένους επενδυτικούς κύκλους, σε πρεσβείες, σε εγχώριους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Οι ξένοι, όσο κι αν θεωρηθεί πως εκβιάζουν για να προκύψει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, εύλογα είναι επιφυλακτικοί έως ανήσυχοι. Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώναμε και χθες, πως το ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές σε σχέση με τις γαλλικές είναι θεαματικά δυσανάλογο του μεγέθους των δύο χωρών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, οι ξένοι οίκοι προειδοποιούν για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Από τη Fitch, την Bank of America - Merrill Lynch και τη Morgan Stanley και τη UBS, μέχρι την Credit Suisse ή την ING.

Κατά γενική εκτίμηση, και η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη. Στην περίπτωση όπου προκύψει «κυβερνητικό σχήμα», προεξοφλείται θεαματική ανοδική εκτόνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με αιχμή τις τράπεζες.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι πωλητές θα έχουν τον πρώτο λόγο, με τον Γ.Δ. να βλέπει προς τις 650 μονάδες και χαμηλότερα.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, που έχει μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα, για την Εθνική επιβεβαιώνεται το 1,60 ευρώ, η Eurobank ενισχύεται κατά 3,10%, η Alpha Bank κατά 0,65%, το Τ.Τ. κατά 0,55%, ενώ επίσης ενισχύονται η MIG και ο Μυτιληναίος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v