Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ και IIF… ψηφίζουν συγκυβέρνηση

Προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ή κάτι παραπάνω θα φανεί την Κυριακή το βράδυ. Πάνω από τις 690 ο ΓΔ με συστάσεις του IIF για ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπεραντίδραση για Alpha, Eurobank, Εθνική. Πτώση για Tιτάν.

Προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ή κάτι περισσότερο; Με αιχμή τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς επιχειρείται να τραβηχτεί ο Ftse 20 υψηλότερα, να φανεί πως κάτι κινείται στην αγορά, να δοθεί η αίσθηση πως έστω και λίγοι παίκτες αναλαμβάνουν το ρίσκο ενός πονταρίσματος.

Οι συναλλαγές περνούν τα 14 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 14.15, με υπεραπόδοση των Alpha Bank, Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και δευτερευόντως των Τράπεζας Πειραιώς και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς διίστανται καθώς άλλοι κάνουν λόγο για προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, και άλλοι για λογικό ποντάρισμα λιγοστών προκειμένου να έχουν ανάλογες θέσεις με το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται για χαμηλού κόστους προσπάθεια με περίπου 2,6 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, άλλα τόσα στην Alpha Bank και σχεδόν 1,6 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Coca Cola 3Ε.

Υψηλές συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που όμως πριν από λίγο διόρθωνε στα 6,72 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις παρυφές των 695 μονάδων (στις 13.50, με κορύφωση της προσπάθειας που ξεκίνησε από τις 12.50). Ο Ftse 20 έως τις 266,16 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπερέβη οριακά το 1,70 ευρώ, η Alpha Bank αντέδρασε έως το 1,08, η δε Eurobank έως το 0,642 ευρώ.

Κατά 3,73% ενισχύεται η ΔΕΗ στα 2,50, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα χαμηλά για τον ΟΤΕ, υπερβαίνει τα 2,50 ευρώ ο Μυτιληναίος (μετά και το χθεσινό μπόνους της αναβάθμισης της ΜΕΤΚΑ).

Κατά 1,34% αντιδρά η MIG, κατά 0,88% η Folli Follie, σταθερή στα 3,68 ευρώ παραμένει η Jumbo.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η Attica Bank (δες σχετικό θέμα για την τράπεζα) αλλά και ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και λιγότερο η Τράστορ, η Ιντρακάτ, ο Ικτίνος κι η Επίλεκτος.

Στις διεθνείς αγορές, εμφανείς είναι η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα, με τους ξένους οίκους να στέλνουν ο ένας μετά τον άλλον μηνύματα και προειδοποιήσεις προς την Αθήνα.

Τελευταία θέση για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας παίρνει το IIF. Το Ινστιτούτο αναφέρεται στην ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανασύρεται και το σενάριο για προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών.
 
Περίπου την ίδια ώρα, στη Γαλλία, ο Ν. Σαρκοζί επωφελείται της εμφάνισής του στο τελευταίο debate με τον Φρ. Ολάντ, μειώνοντας σε αξιοπρεπή επίπεδα τη διαφορά του από τον σοσιαλιστή αντίπαλό του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v