ΧΑ: Δημιουργία εντυπώσεων με τράπεζες και ΔΕΗ

Κέρδη στο ΧΑ με το Γενικό Δείκτη ωστόσο να συμπληρώνει 8 διαδοχικές συνεδριάσεις κάτω από τις 700 μονάδες. Άνοδος 2,72% για τον τραπεζικό δείκτη. Κέρδη για Εurobank, Alpha, Eθνική, ΤΤ. Πτώση για Κύπρου.

Από το χθεσινό σχόλιο η στήλη ανέφερε πως είναι περίπου βέβαιο πως σήμερα θα γίνουν προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων, κάτι που ξεκίνησε μετά τις 12.00 έχοντας επικεφαλής Τραπεζικούς τίτλους και από τον υπόλοιπο 20αρη την μετοχή της ΔΕΗ, ενώ σε ρόλο “μπαλαντέρ” η Coca-Cola έδινε τα απαιτούμενα “εχέγγυα” για την διαφύλαξη του θετικού προσήμου στον Γενικό Δείκτη.

Σε αυτή την κίνηση, ακολούθησαν και αρκετές μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που έκλεισαν με αξιοπρόσεκτα κέρδη, έστω και αν σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος ήταν ακόμα χαμηλότερο, έως και ασήμαντο.

Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης σε καμία περίπτωση δεν διεκδίκησε τιμές υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων, ενώ συμπλήρωσε 8 συνεδριάσεις με κλείσιμο χαμηλότερα των 700 μονάδων.

Στον Τραπεζικό δείκτη που έκλεισε στις 276,15 μονάδες με κέρδη 2,72%, ασφαλώς και η υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 283,04 μονάδων (+5,28%), ήταν τουλάχιστον σημαντική, ενώ η ανοδική διάσπαση των 300 μονάδων για τον εν λόγω δείκτη που θα αποτελέσει και σήμα αγοράς, απέχει ακόμα σημαντικά.

Παρά την αντίδραση χαμηλού κόστους (αν και ο σημερινός τζίρος ήταν αρκετά υψηλότερος του χθεσινού), το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικό και αφήνει την συνεδρίαση της Δευτέρας για μεγαλύτερες πρωτοβουλίες.

Τι περιμένει η Αγορά από την νέα Κυβέρνηση, αν και όποτε προκύψει αυτή;Ασφαλώς τον καθορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και ακόμα περισσότερο την υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Και βέβαια το μέγα ζητούμενο για την εγχώρια Αγορά είναι η αποφασιστική μείωση του Δημόσιου τομέα.
 
Όμως ποιο από τα δύο (θεωρούμενα) κόμματα εξουσίας που δημιούργησαν αυτό το “υδροκέφαλο κατασκεύασμα”, θα πάρει την (εντυπωσιακά) καθυστερημένη απόφαση να δυσαρεστήσει τον κομματικό του στρατό;

Αφού και από τις δύο πλευρές, μόλις τελειώσουν τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος διόρισε περισσότερους, σπεύδουν ομοθυμαδόν να διαβεβαιώσουν ότι κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί (!)

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η Αγορά περιμένει να αποκτήσει κατεύθυνση από το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Αν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που να εκληφθεί θετικά, η συσσώρευση του τελευταίου διαστήματος θα μπορούσε να εκτονωθεί ανοδικά με μια ισχυρή ανοδική αντίδραση προς την περιοχή των 726-750 μονάδων η οποία έχει μετατραπεί σε ισχυρότατη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη.

Αντίθετα, περισσότερο επιφυλακτική στην σημερινή της έκθεση δηλώνει η Εμπορική που μεταξύ άλλων τονίζει: “Στην παρούσα φάση δείχνει δύσκολο να εκτιμηθεί αν η Αγορά έχει προεξοφλήσει υπερβολικά αρνητικά τις ενδεχόμενες μετεκλογικές εξελίξεις ή το αντίθετο.
Η τάση παραμένει πτωτική και βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δυνατότητα ανοδικής αντίδρασης από την στήριξη των 680 μονάδων. Αν δεν συμβεί αυτό άμεσα και μάλιστα με «βίαιο» τρόπο, είναι μάλλον θέμα χρόνου ο δείκτης να κινηθεί προς τα χαμηλά έτους” (!!!)

Από την άλλη, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας και λήξεως 9 Νοεμβρίου 2012, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ στις 8 Μαΐου.

Την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), εκτιμώντας ότι συνιστά αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συσταθεί μια πλειοψηφική Κυβέρνηση που θα προασπίσει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας.

Παρά τη λαϊκή οργή που απορρέει από την υπογραφή των μνημονίων και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, το IIF διαπιστώνει μικρή ανάκαμψη των δύο κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στα δύο κόμματα να συγκροτήσουν Κυβέρνηση με προβάδισμα 8 εδρών, έστω κι αν συγκεντρώσουν αθροιστικά το 37% των ψήφων.

Στον αντίποδα, εάν η 7η Μαΐου ανατείλει πάνω από ένα κατακερματισμένο και διαιρεμένο Κοινοβούλιο, το IIF προκρίνει την σύσταση μιας προσωρινής Κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της Χώρας και θα την οδηγήσει εκ νέου σε εκλογές μέσα στο έτος.

Η Ελλάδα δεν έχει πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων, πιστεύει ο κ. Julian Knight, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών επιτοκίων της UBS, με αφορμή δηλώσεις ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσης, τονίζει πως το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας είναι το ίδιο κατεστραμμένο και χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση για να “αναδυθεί από τις στάχτες” και επισημαίνει πως οι εκλογές δημιουργούν μεγαλύτερη αστάθεια σε μια κλονισμένη Χώρα.

Η αντιπολίτευση θέλει επαναδιαπραγμάτευση των πακέτων, κάποιοι τα απορρίπτουν εντελώς και άλλοι θέλουν έξοδο από το ευρώ. Αυτό είναι αναμενόμενο σε καιρούς αναταραχής… Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιβάλλει την λιτότητα και έχει μείνει πίσω και αυτό θα συνεχιστεί.

Η Αγορά έχει υποτιμήσει τους κινδύνους που θα προκύψουν από τις Ελληνικές εκλογές, προειδοποιεί η Royal Bank of Scotland.

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης δεν έχει τόση σημασία, προσθέτει, αφού εκτιμά ότι αμέσως μετά τις εκλογές, Ευρώπη και Αθήνα θα πρέπει να διαπραγματευτούν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, με διαγραφή των δανείων του επίσημου τομέα, διαφορετικά, θα υπάρξει νέα κλιμάκωση της κρίσης.

Τελικά, μη έχοντας άλλο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους, οι Ευρωπαίοι θα επιστρέψουν στην απειλή της αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ, πιστεύει η RBS. Όπως εξηγεί ο οίκος, η πρώτη κίνηση της νέας Κυβέρνησης, μόλις αυτή σχηματιστεί, θα είναι να λάβει νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ, έως τον Ιούνιο.

Αυτή θα είναι μια άμεση δοκιμασία για τη νέα Κυβέρνηση, με την RBS να τονίζει ότι ακόμα και εάν στην αρχή η Ελληνική πλευρά δείξει κάποιες θετικές ενδείξεις συμμόρφωσης με την τρόικα, αυτό δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί για πολύ.

Εξάλλου, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν προσφέρει στους Έλληνες την ελπίδα ότι το μνημόνιο μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί.Η RBS τονίζει πως δεν πιστεύει ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης μπορεί να προσφερθεί, καθώς αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερα χρήματα προς την Ελλάδα».

Ιστορικές χαρακτηρίζει η IHS Global Insight τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς εξηγεί ότι θα αλλάξουν εντελώς το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, βάζοντας στη Βουλή πολλά μικρότερα και ακραία κόμματα, σπάζοντας την επί δεκαετίες κυριαρχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οδηγώντας σε μια Κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι στο οποίο οι Έλληνες δεν είναι συνηθισμένοι.
 
Όπως εξηγεί η IHS, το αποτέλεσμα το οποίο θα ικανοποιούσε τις Αγορές περισσότερο είναι αυτό μιας Κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έστω και εάν ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται απρόθυμος για ένα τέτοιο σχήμα.
 
Όμως, ένας τέτοιος συνασπισμός, ένας γάμος εξ ανάγκης, θα είναι βραχύβιος, προειδοποιεί η εταιρεία ερευνών. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ιστορικές έχθρες, ενώ και η Κυβερνητική συνεργασία τους από το Νοέμβριο του 2011 δεν έχει κυλήσει χωρίς προβλήματα.

Η όποια μελλοντική συνεργασία θα είναι προβληματική, κάτι που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τις κάλπες νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν, τονίζει η IHS.

Δεν φάνηκε να συμμερίζονται την “Ελληνική αισιοδοξία” οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές που κινούνται με αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Πολύ χαμηλότερος της αρχικής εκτίμησης αποδείχθηκε ο συνολικός ΡΜΙ για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η τελική αναθεώρηση για τον ΡΜΙ Απριλίου διαμορφώνεται στο 46,7 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 47,4.

Επισημαίνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο συνολικός ΡΜΙ βρισκόταν σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο, στο 49,1. Ένδειξη του ΡΜΙ κάτω από το όριο του 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Αντίθετα, καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα μείνουν αμετάβλητες.

Εξαιρετικά συγκρατημένοι, για το μέλλον της Ευρωζώνης, δηλώνουν όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Γερμανία “κουραστεί” να διασώζει υπερχρεωμένα Κράτη, κάτι που μπορεί να συμβεί αν η Γερμανία χάσει, τελικά, δύο σημαντικούς συμμάχους, όπως τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί και την Ολλανδική Κυβέρνηση.

Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι κατά τους τελευταίους μήνες, στην Γερμανία ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στο Βερολίνο να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά να έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην Ε.Ε., έθεσε εκ νέου σε λειτουργία το ταμείο στήριξης των Γερμανικών Τραπεζών (SoFFin) και ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στις Γερμανικές Τράπεζες να απορρίπτουν Ευρωπαϊκά Κρατικά ομόλογα, αν χρειαστεί., όταν η κρίση χρέους “δείχνει τα δόντια της” σε Ισπανία και Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Citigroup ανέφερε ότι: “Τα προβλήματα για τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν να ενταθούν, καθώς είναι πιθανό οι δυσκολίες χρηματοδότησης του «πυρήνα» να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης ενός αξιόπιστου τείχους προστασίας για την Ισπανία και την Ιταλία”.

Από την άλλη, η Morgan Stanley, στην έκθεσή της με τίτλο “Euro Area Scenarios: The Good, the Bad and the Ugly”, εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η κρίση θα μας συντροφεύει έως ότου οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις καταφέρουν να περάσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να κλείσει αυτός ο κύκλος.

Ωστόσο, δεν αποκλείει στο μέλλον το σενάριο της διάσπασης στη ζώνη του ευρώ.Η πολιτική της ΕΚΤ για την παροχή 1 τρισ. ευρώ ρευστότητας μέσω του LTRO μόνο χρόνο αγόρασε, σε αντίθεση με την πολιτική του “quantity easing”, αφού δεν μπόρεσε να βγάλει την ευρωζώνη από την κρίση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό επενδυτικό οίκο, υπάρχουν δύο σημαντικές προκλήσεις, η μία οικονομικής φύσεως και η άλλη πολιτικής, που δυστυχώς παραμένουν: οι μεγάλες ανισορροπίες και αποκλίσεις εντός της ζώνης του ευρώ που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία και η έλλειψη μηχανισμών δημοσιονομικής χρηματοδότησης και μεταφοράς πόρων από το ένα μέρος στο άλλο.

Βάσει αυτών των παραπάνω σκέψεων, η Morgan Stanley διατύπωσε 4 σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση: Το καλό σενάριο, στο οποίο τελικά θα υπάρξει σημαντική πρόοδος και στα δύο κρίσιμα μέτωπα, με οικονομική εξισορρόπηση και δημοσιονομική ενοποίηση στην ευρωζώνη.

Το Ευρωπαϊκό Διαζύγιο: Είναι το άσχημο σενάριο, το οποίο υποθέτει τη διάσπαση της Ευρωζώνης, εφόσον οι οικονομικές αποκλίσεις αυξηθούν και οι πολιτικές κατακερματιστούν περισσότερο.

Ο Γάμος αλά Ιταλικά: Είναι ένα από τα δύο πιθανά ενδιάμεσα ενδεχόμενα στο μέλλον, στην κατηγορία του κακού σεναρίου, όπου οι Χώρες επιτυγχάνουν να κινηθούν προς κάποια δημοσιονομική και πολιτική ένωση, αλλά οι οικονομικές αποκλίσεις και ανισορροπίες παραμένουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύονται.

Στασιμότητα: Αυτό είναι ένα ακόμα ενδιάμεσο ενδεχόμενο, υποκατηγορία του κακού σεναρίου της M.S., όπου οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις δεν μπορούν να κινηθούν προς τη δημοσιονομική ενοποίηση, αλλά το ευρώ διατηρείται και με τη βοήθεια της ΕΚΤ, έως ότου οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία αποδώσουν.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η στασιμότητα φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο για τα επόμενα χρόνια, αφού οι Αγορές θα συνεχίσουν να αμφισβητούν τα Κράτη λόγω της αδυναμία τους στην εύρεση τελικής λύσης.

Εν τω μεταξύ, το “sovereign wealth fund” της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι πούλησε όλα τα Κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που είχε στο χαρτοφυλάκιό του, λίγο διάστημα αφότου αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Ελληνικό swap χρέους και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ποικίλους κινδύνους.

Το Νορβηγικό SWF που διαθέτει υπό διαχείριση 610 δισ. δολάρια, είχε απόδοση 7,1% ή 234 δισ. κορόνες (41 δισ. δολ.) στο α΄ τρίμηνο.

Τα μετοχικά ενεργητικά του ενισχύθηκαν 11% στο εξεταζόμενο διάστημα και οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος 1,6%. Επίσης η ακύρωση των Κρατικών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική μείωσης των επενδύσεων στην Ευρώπη.

Αντιθέτως, το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο αύξησε θέσεις στα Κρατικά ομόλογα αναδυόμενων Αγορών όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία.Με σημαντικές απώλειες συμπληρώθηκε και η πρώτη ώρα συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς τα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας δεν έδειξαν να ενισχύουν την ψυχολογία των αγοραστών.

Ειδικότερα, η Αμερικανική οικονομία δημιούργησε 115000 θέσεις όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης ανεργίας, που διαμορφώνεται από ξεχωριστή έρευνα στα νοικοκυριά, διολίσθησε στο 8,1% από 8,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για 168000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο οίκος αξιολογήσεων Fitch δεν είναι πιθανό να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά είναι σίγουρο ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον Κόσμο οφείλει να καταπολεμήσει το πρόβλημα χρέους της, δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Paul Taylor.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στα στατιστικά στοιχεία της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης στις τέσσερις συνεδριάσεις σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 0,85% και ο Τραπεζικός 0,97%. Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο 1,39% και 5,06% αντίστοιχα.

Σχεδόν μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της MPB.Τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+12,39%), Alpha Bank (+4,63%), Ταχ. Ταμειυήριο (+7,14%), Εθνική (+3,68%) και ΔΕΗ (+2,9%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Jumbo και Μυτιληναίος.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Βιοχάλκο, Κύπρου και Folli Follie Group, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με “νότια” κίνηση και υποχώρησε μέχρι τις 683,28 μονάδες (10.40).

Όμως μετά τις 12.54 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 693,99 (13.53) και έκλεισε τελικά στις 689,86 μονάδες με κέρδη 0,37%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 29,1 εκατ. από τα οποία τα 1,2 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ).

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 27,68%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζει την σημερινή ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία θα δώσουν το στίγμα της “επόμενης ημέρας” σε οικονομία και Αγορές και λογικό είναι να υπάρχει επιφυλακτικότητα πριν την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Αν ήταν κάποιο σενάριο το οποίο θα αναμέναμε να εκδηλωθεί από Δευτέρα αυτό θα είχε αυξημένο βαθμό μεταβλητότητας και ως εκ τούτου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την έκταση ανάληψης βραχυπρόθεσμου ρίσκου, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει ικανό βάθος συναλλαγών για να υποστηρίξει ένα “στοίχημα” μεγάλης θέσης.

Η πολιτική ρευστότητα των εκλογών της 6ης Μαΐου συνεχίζει να επικαλύπτει οποιαδήποτε άλλη εσωτερική ή εξωτερική εξέλιξη διατηρώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Ο τζίρος αλλά και η διάθεση του επενδυτικού κοινού βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ οι όποιες εξελίξεις σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν μετατεθεί για μετά τις εκλογές.

Η εκλογή μιας ισχυρής Κυβέρνησης (είτε αυτοδύναμης, είτε μέσω συμμαχιών) θα άρει την αβεβαιότητα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ενώ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ομαλότερη εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Ωστόσο, λίγα πράγματα μπορούν να προεξοφληθούν και πλέον οι επενδυτές θα κινούνται ανάλογα με τα “έργα” που θα βλέπουν από τη νέα Κυβέρνηση.

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται στάση αναμονής ενόψει των πολιτικών εξελίξεων καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν ο εν λόγω παράγοντας θα αποδειχθεί ένας θετικός ή αρνητικός καταλύτης για την συνέχεια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, άλλωστε, για την Ευρωζώνη γενικότερα και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. επισημαίνει ότι καθ΄ όλη την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος μόλις 22 μονάδων, όμως από Δευτέρα αναμένεται κίνηση η τάση της οποίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα τιμολογήσει το Χ.Α. το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση επικράτησης του θετικού σεναρίου, ευχής έργον θα είναι η ανοδική αντίδραση να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους πρωταγωνιστές, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση περιορισμένης αντίδρασης, με τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη να διατηρούν τους χαμηλούς όγκους, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασαν τα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με διαθέσεις υπεραπόδοσης, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε υπερτίμηση 0,5%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2402, τιμή εκκαθάρισης 262), κινήθηκαν μεταξύ 254,25 και 264,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (13000 Coca-Cola, 12000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9063), Alpha Bank (18452), ΟΤΕ (533), Πειραιώς (892), Κύπρου (3352), ΔΕΗ (527), ΓΕΚ (197), Ταχ. Ταμιευτήριο (132).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20484615 τεμ.), Eurobank (10477686 τεμ.), Πειραιώς (9590082 τεμ.), MPB (7683376 τεμ.), MIG (5274184 τεμ.), ΟΤΕ (5980246 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v