Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετεκλογικό "κραχ" στη Σοφοκλέους

Σε νέα ιστορικά ελάχιστα (236,26) παραμένει εγκλωβισμένος ο FΤ 20. Απώλειες έως 21% για τις τράπεζες. Πτώση για Εθνική (16%), Alpha (21%), Eurobank (19%). Μόλις 9 μετοχές με άνοδο. Υποχωρεί προς το $1,29 το ευρώ.

Κολλημένο στα ιστορικά χαμηλά του παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Ftse 20 να έχει γονατίσει νωρίτερα έως τις 236,26 μονάδες.

Οι αναγκαστικές πωλήσεις, κυρίως λόγω Margin Calls, εγκλωβίζουν κυρίως τις τράπεζες, βυθίζουν ωστόσο τις εισηγμένες στο σύνολό τους.

Στις 639 μονάδες παραμένει βυθισμένος ο Γενικός Δείκτης, μετρώντας απώλειες της τάξης του 7,26%, με την αξία των συναλλαγών στα 27,8 εκατ. ευρώ πριν από λίγο. Απώλειες έως 21,15% για τη μετοχή της Alpha Bank, σχεδόν 19,5% για τη Eurobank, ενώ βουτιά πάνω από 10% κάνουν Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Folli Follie, Ελλάκτωρ.

Ενδεικτική της εικόνας που παρουσιάζουν οι τράπεζες είναι η συρρίκνωση της αποτίμησης της Alpha Bank μόλις στα 438 εκατ. ευρώ. Και της ΔΕΗ στα 496 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρεί έως το 1,299 δολάριο, ενώ τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας δέχονται συνεχή χτυπήματα και πιέσεις.

Ωστόσο, μέσα στον γενικότερο… αναβρασμό, έρχονται και νέα μηνύματα από τους ξένους - τους δανειστές.

Την προσδοκία να υπάρξει σύντομα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, που θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, εκφράζουν οι Βρυξέλλες. Έτοιμη να συνεχίσει τη βοήθεια εφόσον τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί δηλώνει η Άγκελα Μέρκελ.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται -όχι τόσο για τη φοβική ομοβροντία των περισσότερων ξένων ΜΜΕ όσο από εγχώρια κέντρα… αυτομαστιγώματος-, θεωρούμε θαρραλέα τη δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη στο CNBC.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα σχηματιστεί συνασπισμός. Είμαι αισιόδοξος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας και δεν θα πρέπει να τη διαβάζουμε αρνητικά», δήλωσε ο σύμβουλος του Λ. Παπαδήμου στο αμερικανικό δίκτυο.

Σημασία έχει, όμως, κατά την εκτίμησή μας η απάντηση του Γκ. Χαρδούβελη στο ερώτημα εάν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης των πακέτων διάσωσης. Η εκτίμηση του οικονομολόγου είναι πως υπάρχει πράγματι περιθώριο κι υπενθυμίζει πως το ΔΝΤ «πάντα πίστευε πως το πρόγραμμα ήταν πολύ σκληρό, πολύ γρήγορο, πως η χώρα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο». Θεωρεί δε ευκολότερη μία συμβιβαστική λύση ενδεχόμενης επέκτασης του προγράμματος μέχρι το 2015.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v