Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 7% στη Σοφοκλέους έβγαλε η κάλπη

Υπό την ασφυκτική πίεση των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων σε Γαλλία και Ελλάδα οι αγορές φαίνεται να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια. Βατερλό στο ΧΑ με απώλειες έως 18% για τραπεζικές μετοχές. Άτακτη υποχώρηση για το ευρώ.

Η εικόνα συντριβής στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται. Έντονη νευρικότητα και ρευστότητα κυριαρχούν στα ξένα χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ υποχωρεί άτακτα προς το 1,30 δολάριο.

Στην Αθήνα ξεκίνησε η διαδικασία της προσπάθειας των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσουν κυβέρνηση, αν και το σύστημα επεξεργάζεται ήδη τα επόμενα σχέδιά του. Η εικόνα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες διεθνώς κατά κάποιον τρόπο ελαφρύνει τη θέση της ελληνικής πλευράς. Εάν αυτό μπορεί να ειπωθεί βέβαια τη στιγμή όπου ο Γενικός Δείκτης βυθίζεται στις 644 μονάδες (-6,61%) κι ο Ftse 20 στις 241 (-8,27%) και ο τραπεζικός δείκτης διαμορφώνεται σχεδόν 12% χαμηλότερα.

Η φάση διόρθωσης των αγορών ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όταν την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι θέσεις απασχόλησης στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα αυξήθηκαν κατά 115.000 πιέζοντας σημαντικά τη Wall Street.

Τα μεγέθη για την απασχόληση στις ΗΠΑ ήταν πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που ανέμεναν αύξηση των νέων θέσεων απασχόλησης κατά 163.000. Κατά συνέπεια, τα πρώτα μηνύματα δόθηκαν από τις 4/5 από τη Wall Street και για λόγους που δεν σχετίζονταν άμεσα με τις εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Στις ασιατικές αγορές ο Nikkei υποχώρησε στις 9.119 μονάδες (-2,8%), αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η ιαπωνική αγορά ήταν κλειστή από την Τετάρτη.

Στην Ευρώπη, η εκλογή του Ολάντ έρχεται σε μια συγκυρία όπου η Άν. Μέρκελ μετρά άλλη μία εκλογική ήττα. Την ίδια στιγμή που σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει στροφή 90 μοιρών και μιλά για μεγαλύτερες αυξήσεις των εργαζομένων στη Γερμανία, ενώ σημειώνει πως η Ευρώπη και το G20 στηρίζονται στη γερμανική οικονομία ως την εναπομείνασα μηχανή ανάπτυξης.

Ο νικητής των γαλλικών εκλογών καθησυχάζει το λονδρέζικο City και παρά την ενίσχυση στο 2,84% του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου μία δεύτερη εικόνα της γαλλικής αγοράς παραπέμπει στην επικράτηση ψυχραιμότερων κινήσεων.

Παράλληλα, το ΔΝΤ απειλεί να προχωρήσει σε πάγωμα των πληρωμών προς την Ελλάδα αν η νέα κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στα μέτρα. Ωστόσο, δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο επέκτασης κατά έναν χρόνο της εφαρμογής των μέτρων. Ας το κρατήσουμε αυτό στα υπ' όψιν.

Κι αυτό γιατί λίγο πιο νωρίς δίνεται άλλο ένα μήνυμα από τους δανειστές, που χρήζει δεύτερης ανάγνωσης. Την ερχόμενη Δευτέρα θα έπρεπε κανονικά να καλυφθεί δόση ύψους 450 εκατ. ευρώ από ομόλογα που διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και είχαν ενταχθεί στο PSI.

Καλά ενημερωμένη πηγή μας σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να δοθεί μικρή παράταση για την κάλυψή της μέχρι την Πέμπτη 31 Μαΐου.

Γινόμαστε αναλυτικότεροι γιατί εκτιμούμε πως σε αυτήν την ομολογουμένως κρισιμότατη συγκυρία θα πρέπει να διαβάζουμε δύο και τρεις φορές τα ίδια πράγματα και να παρακολουθούμε όσο πιο ψύχραιμα γίνεται την κατάσταση. Και να μεταφέρουμε οτιδήποτε υποπίπτει στην αντίληψη κι εκτίμησή μας.

Βέβαια, διαδικαστικά, η συνεδρίαση εξελίσσεται σε… Βατερλό, με την Εθνική στο 1,44 ευρώ (-14,79%), την Alpha Bank στο 0,851 ευρώ (-18,17%), τη Eurobank στο 0,535 (-15,75%) και με απώλειες πάνω από 10% για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίο, MIG, Κύπρου, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ.

Είναι ενδεικτικό πως από τον 20άρη τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες καταγράφουν η Jumbo και ο Τιτάν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v