Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 5% για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο

Στην καταγραφή νέων ενδοσυνεδριακών ελάχιστων τιμών (στις 230 μον. για τον FΤ 20) αποτυπώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις. Διευρύνονται οι απώλειες του ΓΔ με Αlpha, EFG, να έχουν απώλειες άνω του 10%. Κρατά μόνο η MOH.

Επιβαρύνεται το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η ρευστότητα κι η αβεβαιότητα στο πολιτικό πεδίο εντείνονται. Η πίεση στο Χ.Α. γίνεται εντονότερη στις τράπεζες, με τις ρευστοποιήσεις να πραγματοποιούνται σε δύο κύματα. Αρχικά στο διάστημα 12.05-12.15 και λίγο μετά τις 13.30, όταν εντάθηκαν οι ανησυχίες για τα τεκταινόμενα στον κλάδο.

Για τον Ftse 20 καταγράφηκε νέα ενδοσυνεδριακή ελάχιστη τιμή στις 230 μονάδες ενώ σε ελεύθερη πτώση οδηγείται ο Γενικός Δείκτης, διορθώνοντας κατά 5% προς τις 610 μονάδες.

Με συναλλαγές περίπου στα 35 εκατ. ευρώ, λίγο πριν τις 17.00, αλλά με άφαντους τους αγοραστές και τους πωλητές επίμονους σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα αλλά και σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς.

Χρηματιστηριακές πηγές έκαναν λόγο για αναγκαστικές πωλήσεις, και λόγω περιθωρίων μόχλευσης, γεγονός που «χτυπά» και μη τραπεζικά χαρτιά. Κατά 11% υποχωρούσε πριν από λίγο η μετοχή της Βιοχάλκο, κατά 10% η ΔΕΗ, σε νέα ιστορικά ελάχιστα (1,93 ευρώ). Μεγάλη πτώση σημειώνεται και σε MIG, ΟΤΕ, Folli Follie, Τιτάν, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ.

Είναι προφανές πως το σύστημα ξεπερνά τις αντοχές του, οι ουσιώδεις εκκρεμότητες έχουν γίνει βουνό για τις επιχειρήσεις και η πραγματική οικονομία παραμένει σε ασφυκτικό κλοιό. Για πόσο όμως; Καθώς οι αντοχές εξαντλούνται και όπως σημειώναμε στα αμέσως προηγούμενα σχόλιά μας η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει.

Από την προσυνεδριακή αναφορά μας εστιάζαμε στη δραματική έκκληση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη κι η Αλεξάνδρα Γκίτση αποτυπώνει το δραματικό κλίμα στην αγορά.

Το εγχώριο πολιτικό προσωπικό μπορεί να έχει την πολυτέλεια να… σκιαμαχεί και να αναλώνεται σε ανέξοδες κινήσεις και τακτικές. Η πραγματική οικονομία, όμως, μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις κι επαγγελματίες της αγοράς βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο

Οι τράπεζες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να λειτουργούν ως χρηματοδότες της οικονομίας και το Δημόσιο συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών. Η αγορά, όμιλοι και εταιρείες, κι επιχειρηματίες στέλνουν απεγνωσμένα έκκληση προς κάθε κατεύθυνση πως δεν υπάρχει χρόνος.

Όπως σημείωνε νωρίτερα έμπειρος επιχειρηματίας υγιούς βιομηχανικού ομίλου, η κατάσταση έχει ξεπεράσει το απροχώρητο. Εάν δεν δοθούν αμέσως λύσεις, εάν δεν υπάρξουν σύντομα διέξοδοι, προειδοποιούσε πως θα ακολουθήσουν κανόνια εταιρειών που μετά βίας λειτουργούν και υγιείς όμιλοι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.

Το χρηματιστηριακό ταμπλό είναι αδιάψευστος μάρτυρας και προεξοφλητικός μηχανισμός αυτών ακριβώς των αδιεξόδων. Της αγωνίας που διακατέχει όλο και μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού κι επαγγελματικού ιστού αυτού του τόπου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v