Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διευρύνονται οι απώλειες-τραπεζικές πιέσεις

Σε ξεκάθαρη πτωτική τροχιά η Σοφοκλέους που καταγράφει πλέον απώλειες άνω του 2,5%, παρά το ψύχραιμο ξεκίνημα. Υποχωρούν ΕΤΕ (5,8%), Αlpha (7,3%), Eurobank (5,8%), Kύπρου (3,4%). Μόλις 27 μετοχές σημειώνουν άνοδο.

Νευρικότητα και ρευστότητα επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, χαμηλότερα διορθώνουν βασικοί δείκτες και αρκετές μετοχές-σηματωροί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε μία σαφώς πιο ψύχραιμη, μέχρι τώρα, συνεδρίαση, μπορεί οι πωλητές να έχουν μεν τον πρώτο λόγο, ωστόσο μεμονωμένοι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν από τα ελάχιστα του 20άρη. Έως τις 238,68 μονάδες διόρθωσε αρχικά ο δείκτης, που από χθες γράφει νέα ελάχιστη τιμή στις 236,24 μονάδες.

Χαμηλότερα έως τις 636,29 υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με ελάχιστη τιμή τις 621,71 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών να πλησιάζει τα 5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11.10 και τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις τράπεζες να αντιδρούν, ενώ η Alpha Bank σταθεροποιείται και η Εθνική Τράπεζα παραμένει χαμηλότερα με μέχρι τώρα ελάχιστη τιμή το 1,47.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Βιοχάλκο, , Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Motor Oil, MIG, Τιτάν και ΟΤΕ.

Προσπάθεια αντίδρασης μετά το χθεσινό άδειασμα επιχειρείται στον Μυτιληναίο που έγραψε νέα ελάχιστη τιμή στα 2,04 ευρώ. Η θυγατρική Μέτκα αντιδρά στα 7,60 ευρώ, ενώ ο τίτλος υπολογίζεται και τυπικά στον Ftse 20 από τις 28/5 καταλαμβάνοντας τη θέση του Τ.Τ. Σε σχετικό θέμα αναφέρονται όλες οι αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών Ftse.

Σχετικά μέτριος ο τζίρος (συγκριτικά με τη χθεσινή συνεδρίαση). Η Εθνική Τράπεζα διατηρείται πάνω από το 1,50 ευρώ και η Εurobank παρουσιάζει την ενεργότερη τάση αντίδρασης. Πρόκειται, ωστόσο, μέχρι τώρα για καθαρά αντανακλαστική και μάλιστα ασθενή κίνηση μετά τη χθεσινή βουτιά.

Η ρευστότητα στις αγορές παραμένει καθώς ανάλογη κατάσταση κυριαρχεί και στα πολιτικά πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του IIF ζητά να μπουν σε νέο πλαίσιο οι βραχυπρόθεσμες περικοπές δαπανών. Ο Τσαρλς Νταλάρα δεν εμφανίζεται αιφνιδιασμένος από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και σημειώνει το αυτονόητο, πως οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι και εκτιμά πως θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει ξεκάθαρο το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σχετικά ήπια στάση τηρεί η αμερικανική πλευρά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ) εκφράζει την ελπίδα πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Επί της ουσίας, όμως, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει ξεπεράσει το απροχώρητο. Οι κυβερνώντες παγώνουν μέχρι νεωτέρας τις εξαγγελίες τους για ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ προς επιχειρήσεις και δικαιούχους.

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα της Έλ. Λάσκαρη, μειωμένα κατά 10,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011.

Την ίδια στιγμή, στα ταμεία του Δημοσίου αναφέρεται πως υπάρχουν μόλις 2,5 δισ. ευρώ με αγκάθι τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει πίσω του το PSI.

Θα χρειαστεί ένα θετικό σοκ, έστω και πρόσκαιρο, για να ανασχεθεί η πτωτική τάση και να επανέλθουν ο μεν Γενικός Δείκτης πάνω από τις 650, ο δε Ftse 20 προς τις 250 μονάδες.

Η αφύπνιση λίγο μετά τις 11.15 της Alpha Bank, οι λιγοστοί αγοραστές στη ΔΕΗ και οι περισσότεροι στον ΟΠΑΠ περιόρισαν αισθητά τις απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v