Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ετοιμάζεται για τα δυσκολότερα

Για ένα… συναρπαστικό καλοκαίρι μας προετοιμάζουν Ευρωπαίοι μεγαλοπαράγοντες και αγορές. Εμφανής η αδυναμία του εγχώριου πολιτικού συστήματος και το Χ.Α. προεξοφλεί τα χειρότερα…

Ένα «συναρπαστικό» καλοκαίρι βλέπει ο Herman Van Rompuy, το ίδιο περιμένουμε κι εμείς. Η Wall Street Journal εκτιμά πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν θα τα βρουν και ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Εξ ορισμού, η παρτίδα είναι τόσο περίπλοκη και σύνθετη και με τόσους αστάθμητους παράγοντες όσο καμία άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Και αυτό δίνει μια ακραία αγριάδα στο παιχνίδι…

Το Χ.Α. θα επιμείνουμε πως παραμένει ίσως ο πλέον αξιόπιστος μηχανισμός προεξόφλησης των εξελίξεων σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η καθοδική λύση σχηματισμών, κατ’ αρχάς για τον FTSE 20 και τις τράπεζες, προοιωνίζεται ένα ομολογουμένως «ανεπανάληπτο» καλοκαίρι. Για ορισμένους διορατικούς παίκτες το κρισιμότερο στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Εκτός όμως από τις τράπεζες, καθοδικά έχουν λυθεί σχηματισμοί για μετοχές επιχειρήσεων του στενού κι ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εκεί όπου το δημόσιο διατηρεί ακόμη μικρότερα ή μεγαλύτερα μετοχικά μερίδια.

Η διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής της ΔΕΗ τηρουμένων των αναλογιών είναι πιο δραματική και από αυτήν των τραπεζών. Στις τράπεζες τουλάχιστον το σύστημα ξέρει και εμείς ξέρουμε (σε μικρότερο βαθμό βέβαια) τι έχει συμβεί και τι μας περιμένει.

Όμως, λόγου χάρη στη ΔΕΗ, πού θα μπορούσε να αποδοθεί η προεξόφληση μιας εξωπραγματικής διορθωτικής πορείας, με την τιμή του τίτλου χαμηλότερα των 2 ευρώ και την αποτίμηση να συρρικνώνεται επικίνδυνα προς τα 450 εκατ. ευρώ;

Όχι πως ο ΟΤΕ είναι σε καλύτερη μοίρα. Μάλιστα, ο Οργανισμός αύριο ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματά του.

Σε κάπως καλύτερη κατάσταση δείχνει ο ΟΠΑΠ, αλλά και για εκείνον υπάρχουν πολλές ενστάσεις.

Αύριο ανακοινώνουν επίσης αποτελέσματα η Coca Cola 3E και η Τράπεζα Κύπρου, ενδεικτικές όσο και εξόχως σημαντικές οι περιπτώσεις αμφότερες.

Σε αυτήν τη συγκυρία, όπου το πολιτικό σύστημα λειτουργεί με τον τρόπο που έχει λίγο ως πολύ εμφανή αποτελέσματα, ουδείς φαίνεται να… ιδρώνει για το δράμα που βιώνουν η κοινωνία και η οικονομία.

Η κοινωνία πράττοντας σοφά έστειλε το μήνυμά της. Η οικονομία, οι επιχειρηματίες και οι φορείς τους απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Το ερώτημα είναι ποιος τους ακούει και εν τέλει τι γίνεται.

Ενδεικτική λόγω μεγέθους και δραστηριότητας θεωρούμε την περίπτωση του Μυτιληναίου, με όσα σε δραματικό τόνο απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του ομίλου.

Άραγε, το πολιτικό προσωπικό έχει όντως αφουγκραστεί και αν ναι έχει πράγματι καταλάβει το μήνυμα της Κυριακής, αλλά και των εκκλήσεων του πιο υγιούς μέρους του ελληνικού επιχειρείν;

Φοβούμεθα πως θα συμφωνήσουμε με τον Herman Van Rompuy πως θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα «συναρπαστικό» καλοκαίρι. Ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Από τεχνικής πλευράς, γιατί ακόμα και ο άρρωστος θέλει την παρηγοριά του, από τα νέα ιστορικά ελάχιστα που θα καταγραφούν το καλοκαίρι του 2012 θα εκκινήσει ο επόμενος κύκλος αυτού του τόπου. Με το Χ.Α. ως κατ’ εξοχήν προεξοφλητικός μηχανισμός να προηγείται των εξελίξεων σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v