Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα χαμηλά... 20ετίας η Σοφοκλέους

Δεύτερη μέρα γενικευμένου sell off στην αγορά με τον ΓΔ σε νέα χαμηλά 234 μηνών, με το κλίμα να επιδεινώνεται καθώς διαφαίνεται νέα προσφυγή στις κάλπες. Πτώση άνω του 10% για EFG, Κύπρου, Alpha.

Δεύτερη μέρα γενικού “sell off” που με την επιχορήγηση των “margin calls” έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά 234 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/11/1992 (594,53 μονάδες).

Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης (-9,72%) “κράτησε τα προσχήματα” και δεν έδωσε νεότερο χαμηλό, σε κλείσιμο, από αυτό της 10/1/2012 (210,58) το οποίο είναι και χαμηλό 273 μηνών (!)

Σύμφωνα με σημαντικό αριθμό παραγόντων της Αγοράς, το κλίμα επιβαρύνθηκε στον Τραπεζικό κλάδο, μετά την “ατυχή” δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στρατούλη στον ΒΗΜΑ 99,5.

Το επόμενο χτύπημα στην ψυχολογία των αγοραστών, ήλθε από τις δηλώσεις του προέδρου του ομίλου Μυτιληναίος κ. Ευ. Μυτιληναίου, σύμφωνα με τις οποίες “το 2012 θα είναι χρονιά που …«θα κλάψουν μανούλες» στο Ελληνικό Επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε ερωτήσεις για το κατά πόσο ο όμιλος, ή η Μέτκα, σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, ο κ. Γιάννης Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής, τόνισε ότι η εταιρεία του με έδρα εκτός Ελλάδας, θα είχε καλύτερες προϋποθέσεις, δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω καταγωγής και θα είχε καλύτερη υποστήριξη. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υφίσταται πιέσεις από θεσμικούς επενδυτές, αναλυτές αλλά και από τα στελέχη της εταιρείας, να αλλάξει έδρα, όμως αυτό δεν είναι στα σχέδια του ομίλου μέχρι … νεωτέρας (!)

Από εκεί και πέρα, ένα είναι το γεγονός. Ότι βραχυπρόθεσμα το Χ.Α. δεν έχει να “εξαργυρώσει” κάτι θετικό, τουλάχιστον όσον αφορά τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Στο ένα σενάριο, με δημιουργία Κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ και ίσως, Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με την ανοχή ενός ή και των δύο πρώην κομμάτων εξουσίας, η Αγορά φοβάται ότι πολλές από τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις, θα βγουν από την Κυβερνητική ατζέντα, εξελίξεις που μπορεί να φαίνονται θετικές για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος και τους περισσότερους ψηφοφόρους του αντιμνημονιακού μπλοκ.

Από την άλλη, όλο και περισσότερους πόντους κερδίζει το σενάριο για νέες εκλογές τον Ιούνιο, εξέλιξη που επίσης δεν δείχνει θετική για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και για τα πολλά ανοιχτά θέματα της Οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (έθεσε διορία 24 ωρών σε Σαμαρά - Βενιζέλο, για να στείλουν επιστολή προς τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και να ακυρώσουν τις γραπτές δεσμεύεις που έχουν ήδη αποστείλει για την εφαρμογή του Μνημονίου) πήρε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή διερεύνησης σχηματισμού Κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες θα την κρατήσει και τις τρεις μέρες που προβλέπεται από το Σύνταγμα, εξαντλώντας όλες τις πιθανότητες.

Αν ατυχήσουν οι προσπάθειες, όπως και οι επόμενες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ως ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, η οποία, αν αποτύχει θα οδηγήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης και στην προσφυγή νέων εκλογών.

Τεχνικά η Αγορά έχει αυξημένες πιθανότητες καταγραφής νεότερων χαμηλών, καθώς η ορμή της καθοδικής τάσης θα ενεργοποιήσει συστημική προσφορά η οποία ενδεχομένως α επιτείνει την πίεση των τιμών.

Ακόμα και η μίνι παρέμβαση που ξεκίνησε στις 16.49 και ενώ ο Δείκτης βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας των 610,23 μονάδων (-5,22%), ασφαλώς και δεν έπεισε τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, ότι κάπου εδώ ή λίγο χαμηλότερα το νέο πτωτικό κύμα εκτονώνεται και ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αναστροφή της τάσης.

Η πίεση στο ταμπλώ δεν θα εκτονωθεί μέχρι να ξεκαθαριστεί το πολιτικό σκηνικό αλλά και η στάση της Ευρώπης απέναντι στη Χώρα, ακόμα και αν πωλήσεις πανικού δεν ήταν ποτέ η καλύτερη επιλογή.

“Η Ελλάδα προετοιμάζεται για νέο γύρο γενικών εκλογών καθώς ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης δεν κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη της Αριστεράς για τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής σωτηρίας”, σημειώνουν οι Financial Times. Αναφέρουν μάλιστα ότι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι η 17η Ιουνίου.

Όχι μόνο τις επαναληπτικές εκλογές, αλλά έναν ολόκληρο κύκλο εκλογών αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα, καθώς θα είναι πλέον δύσκολο να βγει μια σταθερή Κυβέρνηση συνασπισμού από τις κάλπες, εκτιμά το think tank Open Europe. Το think tank εκτιμά ότι η Ελλάδα θα κινηθεί τελικά για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, όμως, η προσπάθειά της δεν θα τύχει καλής υποδοχής στην Ευρώπη. “Το μέλλον της Ελλάδας δεν θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, αλλά οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα μπορούσαν να κρίνουν τη θέση της στην Ευρωζώνη μια και για πάντα. Οι εκλογές ίσως να μην έδωσαν πολλές απαντήσεις, όπως περιμέναμε, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή του τέλους του παιχνιδιού για την Ελλάδα”, καταλήγουν οι αναλυτές.

Προς νέες εκλογές, οι οποίες θα έχουν τη μορφή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Χώρας στο ευρώ οδεύει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Royal Bank of Scotland. Όπως εξηγεί ο οίκος, οι Ευρωπαίοι θα κάνουν σαφές προς την Ελλάδα ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη συνεπάγεται τήρηση των όρων.

Θα είναι όμως αυτό αρκετό για να εμφανιστεί επαρκής στήριξη προς το μνημόνιο; Η RBS εξηγεί ότι η μείωση των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπονοεί ότι μια εντολή για μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι εύκολη, ακόμα και εάν αυτή ζητηθεί στη σκιά της απειλής για έξοδο από το ευρώ. Θα βοηθούσε μεν, εάν η τρόικα ήταν διατεθειμένη να χαλαρώσει κάπως τους όρους για την Ελλάδα, αλλά παρότι η RBS βλέπει κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δεν περιμένει δώρα. Η λιτότητα θα γίνει χειρότερη, όχι καλύτερη, αναφέρει ο οίκος.

Χωρίς τρίτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, λέει ο οίκος. Αλλά εξηγεί ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δώσει άλλα χρήματα, επομένως, η όποια βοήθεια θα πρέπει να προέλθει από την Ευρώπη. “Γενικά, είναι δύσκολο να δούμε οτιδήποτε πέραν κάποιες μικρές προσπάθειες να ελαφρυνθεί ο πόνος της λιτότητας για την Ελλάδα. Και αυτό, εξαιτίας της αδυναμίας της Ελλάδας να τηρήσει όσα υποσχέθηκε”, καταλήγει η RBS και προβλέπει ότι η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ θα ενταθεί.

Εν τω μεταξύ, το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών ύψους 300 εκατ. ευρώ- άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας που διενήργησε σήμερα. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,69%, έναντι 4,55% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,60 φορές.

Σε “κόκκινο φόντο” η κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το ξεκίνημα της Wall Street, ενώ το ευρώ κινείται εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,30 δολαρίων.
Εξαιρετικά επιφυλακτική η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών, καθώς εκτιμά ότι νέο κεφάλαιο ανοίγει στην Ευρωπαϊκή κρίση, καθώς η Ισπανία ετοιμάζεται να παρέμβει για να διασώσει τις Τράπεζές της.

Η τέταρτη μεγαλύτερη Ισπανική Τράπεζα, η Bankia, είναι η πρώτη που θα χρειαστεί βοήθεια. Ο πρόεδρός της και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Rodrigo Rato, παραιτήθηκε αμέσως όταν έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει την Τράπεζα και να περάσει νόμο που προστατεύει τους ισολογισμούς των υπόλοιπων του κλάδου.

Στην προσπάθειά της να βάλει μια τάξη στα δημόσια οικονομικά της, η Ισπανία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να “προσγειώσει” τον Εθνικό αερομεταφορέα, προκειμένου να εξοικονομήσει 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην Αγορά Παραγώγων, αξίζει να σημειωθεί η σχετική αύξηση των συναλλαγών, ότι οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount 1% (αν συνυπολογιστούν και οι αποκοπές των λίγων μερισμάτων) και ο αξιοπρόσεκτος δανεισμός στην Εθνική.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα επιμέρους Δεικτοβαρών τίτλων, ασφαλώς και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι τα περισσότερα διαγράμματα, όχι απλά γέρνουν επικίνδυνα, αλλά αρκετά από αυτά έχουν γκρεμιστεί.

Έτσι σε νέο ιστορικό έκλεισαν ΔΕΗ και ΟΤΕ, με την πρώτη να υποχωρεί χαμηλότερα και των 2,00 ευρώ (!)

Σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και όχι μόνο έκλεισαν οι Folli Follie Group, MPB, Βιοχάλκο, Κύπρου, Πειραιώς και Ελλάκτωρας.Αρνητική έκπληξη από την Εθνική, που ενώ χθες μάζεψε σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Αν συνεχίσει την “νότια” κίνηση, γρήγορα θα μπει σε δοκιμασία η αποφασιστική στήριξη στα 1,30 – 1,28 ευρώ.Η Alpha Bank απομακρύνθηκε, πλέον, αισθητά από την στήριξη των 0,90 – 0,89 ευρώ και έχει σημαντικό τεχνικό κενό μέχρι την επόμενη στήριξη των 0,60 ευρώ.

Όλο και χαμηλότερα η Eurobank και όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα αποφύγει να αναμετρηθεί με την στήριξη των 0,37 ευρώ.

Motor Oil και Ταχ. Ταμιευτήριο διασώθηκαν με θετικό πρόσημο από το ταμπλώ του 20αρη, ενώ αντίθετα με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank (-14,29%), Κύπρου (-11,67%), Eurobank (-10,16%), Πειραιώς (-9,17%) και Εθνική (-8,39%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα και MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στις 620,54 μονάδες με απώλειες 3,62%, ενώ ο τζίρος (χαμηλότερος από χθες) έφθασε τα 41,7 εκατ. από τα οποία τα 2,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Folli Follie Group).

Εκ νέου καλή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών και 31 τίτλοι που έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 18,78%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επιστρέφοντας στις διεθνείς Αγορές, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, προσφέρει την βοήθειά του στην στήλη και αναφέρει τα εξής: “Η «intraday» εικόνα του ευρώ, παραμένει αρνητική, όσο κινείται κάτω από το 1,3200.

Για τον Γερμανικό DAX, τα επίπεδα στήριξης παραμένουν στην ζώνη του 6500, ενώ το 6600 και 6640 είναι οι κοντινές μας αντιστάσεις.

Όλα δείχνουν πως το «intraday» κέρδισε αρκετό χρόνο με «πληρωμένο» πλέον το 6370 περιοχή που ήταν μεγάλος στόχος καθώς και κύρια ανοδική τάση από τις 5000. Όσο ο εν λόγω δείκτης είναι κάτω από το 6700 δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή μεγάλης τάσης στο «intraday», που συνεχίζει και είναι πτωτική.

O μεγάλος στόχος στο 1340 πλησίασε να «πληρωθεί». Όσο ο εν λόγω δείκτης «σηματωρός» κινείται κάτω από το 1382 το «intraday» παραμένει πτωτικό με το volatility να έχει το «πάνω χέρι»”.

Ο αρχικός καθοδικός στόχος προσέγγισης των χαμηλών Ιανουαρίου για τους τρεις σημαντικούς δείκτες Γενικός Δείκτης (621,71 μονάδες, 11/1), FTSE 20 (236,45 μονάδες, 11/1) και Τραπεζικός δείκτης (212,61 μονάδες, 10/1) φαίνεται να έχει επιτευχθεί, ή να είναι “επί θύραις”, μετά την αποτυχία αυτοδύναμης Κυβέρνησης με το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα έχοντας καταγράψει και νέο ιστορικό χαμηλό (236,35 μονάδες) κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Το θετικό τεχνικό ζητούμενο για τη διαγραμματική ανάλυση είναι φυσικά η πιθανή δημιουργία στις επόμενες δύο εβδομάδες ενός “συμπαγή” διπλού πυθμένα ±3% από τις περιοχές καταγραφής των ανωτέρω χαμηλών.

Στην αντίθετη περίπτωση η καθοδική τους διάσπαση θα ανοίξει το δρόμο για τη κατάβαση προς τις επόμενες ψυχολογικές κυρίως περιοχές στήριξης των 600 με 580 μονάδων για το Γενικό Δείκτη και των 200 μονάδων για τους άλλους δύο δείκτες τον FTSE ASE 20 και το Τραπεζικό Δείκτη.

Όσο για τις επιμέρους μετοχές, οποιαδήποτε μνεία σε υγιείς εταιρείες βάση των οικονομικών καταστάσεων έχει χάσει με τις διαμορφούμενες κεφαλαιοποιήσεις την αξία της καθώς υπάρχουν χαρακτηριστικές εταιρείες όπου στοιχίζουν χρηματιστηριακά λίγο πάνω από τα ρευστά τους διαθέσιμα !!!

Η καθυστέρηση δε της δημιουργίας μιας ισχυρής Κυβέρνησης έχει φέρει νέα διόγκωση στα χρωστούμενα του Κράτους προς τις Επιχειρήσεις με τις Κατασκευαστικές να έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα κάτι, που ήδη διαφαίνεται από τα χθεσινά - σημερινά κλεισίματα με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, επισημαίνει ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας σημαντικής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες, με αποτέλεσμα να αυξήσει την υποτίμηση στο 1,25%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6819, τιμή εκκαθάρισης 226,25), κινήθηκαν μεταξύ 224 και 237,5 μονάδων. Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (800000 Εθνική, 31200 Μυτιληναίος, 20500 ΟΠΑΠ, 30000 Coca-Cola, 25000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11315), Alpha Bank (27632), ΟΤΕ (1412), Πειραιώς (1622), Κύπρου (19281), ΔΕΗ (2132), ΓΕΚ (799), Ταχ. Ταμιευτήριο (568), Μυτιληναίο (1668), Αγροτική (163), ΕΧΑΕ (193), ΟΠΑΠ (495), Intralot (147), MPB (858), MIG (1773), Motor Oil (173).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20197000 τεμ.), Eurobank (8464419 τεμ.), Πειραιώς (7060104 τεμ.), MPB (8457764 τεμ.), MIG (4924184 τεμ.), ΟΤΕ (5241100 τεμ.), Alpha Bank (5898544).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v