Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιχείρηση αποφυγής νέων χαμηλών

Προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται στο ΧΑ, με αιχμή τις υπερπιεσμένες τράπεζες. Προς τις 626 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με ανοδική διόρθωση για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank.

Προσπάθεια αντίδρασης καταβάλλεται από την αρχή της συνεδρίασης από τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών.

Ενθαρρυντική η προσπάθεια, τουλάχιστον στην αρχή, με τον Γενικό Δείκτη να ανασαίνει έως και κατά 1% στις 626 μονάδες. Η προσπάθεια εστιάζει κυρίως στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο και η πλειονότητα των μετοχών ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής. Αυτό εξηγεί και την απόκλιση μεταξύ του Γενικού Δείκτη και της υπεραπόδοσης του Ftse 20, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,37% στις 234 μονάδες.

Οι συναλλαγές παραμένουν στα συνήθη μέτρια επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η χθεσινή διόρθωση (δεύτερη συνεχόμενη) πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές κατά τι λιγότερες των 42 εκατ. ευρώ.

Η αντίδραση του δείκτη των τραπεζών έχει τα χαρακτηριστικά μιας διορθωτικής κίνησης σχεδόν αντανακλαστικής και τεχνικής, στηρίζεται δε στη δεικτοβαρή τριάδα της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντιδρά προς το 1,46 ευρώ, της Alpha Bank προς το 0,75 και προς το 0,479 της Eurobank.

Από τη δεύτερη ομάδα μετοχών που παρακολουθούμε, δηλαδή τη μη τραπεζική τριάδα, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 0,48%, ο ΟΤΕ κατά 0,96% και η ΔΕΗ κατά 2,54%.

Και λόγω της ανακοίνωσης αύριο των οικονομικών αποτελεσμάτων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση της μετοχής της Coca Cola 3Ε, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την επιστροφή κεφαλαίου 0,34 ευρώ στους μετόχους. Η μετοχή είναι η μόνη του 20άρη, μαζί με τον Τιτάν, που υποχωρεί, καταγράφοντας πτώση 0,14% στα 14,087 ευρώ. Ο Μυτιληναίος ενισχύεται κατά 2,07% στο 1,97 ευρώ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν ήπια ανοδικές τάσεις: ο DAX ενισχύεται κατά 0,57% στις 6.482 μονάδες κι ο CAC 40 στις 3.130 μονάδες. Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στο 1,2994.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v